Преди години тръгна слухът, че определена дрога превръща децата в

...
Преди години тръгна слухът, че определена дрога превръща децата в
Коментари Харесай

"Дрога прави децата канибали": измислици и сериозни проблеми

Преди години потегли слухът, че избрана дрога трансформира децата в канибали. Това се оказа небивалица. Но доста други проблеми, свързани с опиатите и децата в България, са тежка действителност. Веселина Божилова споделя за.

През 2022 година в 1483 лица под 18 години са попаднали в токсикологиите поради - след приложимост на опиати, алкохол или на композиция от двете.

са отвели. При по-малките съотношението момчета - девойки е едно към едно, при по-големите момчетата са малко повече.

По-честата причина деца и малолетни да бъдат одобрявани в токсикологиите е алкохолът - там броят на децата до 15 години е 582. А на тези на възраст сред 16 и 18 години - 494. Има и случаи, при които постъпилите в незабавно поделение деца са използвали и двете - и алкохол, и опиати. Но те са относително малко на общия декор - общо 114.

Според експертите желанието на човек да се замае, да се откъсне от себе си най-малко за малко, се демонстрира още в най-ранна възраст - с люлките и въртележките. Но в случай че тогава това е просто почтена игра, то по-късно към този момент подрастващите заплащат все по-висока цена за бягството от действителността.

И до момента в който алкохолът и някои наркотични субстанции си остават типичен опити, други моди се менят непрекъснато. Децата и младежите злоупотребяват с енергийни питиета, наргилета, божествен газ, а в този момент и с никотинови торбички, наричани снус. Това са краткотрайни шлагери на пазара на леката дрога, само че общото сред тях е, че са налични, легални, позволени и нормално са последвани от шумни медийни акции. След тях обаче нищо съществено не се трансформира.

Какво ще пристигна след снуса?

" В момента измежду децата е известен така наречен снус, преди време беше райският газ, още преди този момент - наргилетата. Боя се, че всичко това е мода, която ражда само сензации по медиите, които обаче не водят до никакъв дълготраен резултат ", споделя доктор Иван Добринов, психиатър. " Ако в България имаше система за справяне с този проблем, тя щеше да улавя всевъзможни нови моди измежду употребяващите психоактивни субстанции, а не както в този момент да вървим след нещата и да вършим спорадични акции против това или това, счита експертът. На тяхно място идва нещо трето и против него отново вършим акция и след това забравяме, с цел да пристигна отново нещо ново. "

Според доктор Добринов е мъчно да се уловят всички нови субстанции. " Само за предходната година новите синтетични дроги, засечени в Европа, са 920. Дори и всеки ден някой да добавя листата на неразрешените вещества, отново няма да смогне. "

Специалистът показва, че в изблиците на моментни реакции влизат и очевидни недоразумения: " Преди няколко години всички пишеха за дрога, която превръщала децата в канибали. Пълна небивалица, която не опира на никакви обстоятелства, само че се разпространяваше много време, преди от Националния фокусен център да заявят, че тъкмо тази дрога не е засичана в страната най-малко от пет години, пък и тя не провокира канибализъм. "

Д-р Добринов прибавя, че акцията с наргилетата също е противоречива. " В едно наргиле може да сложиш какво ли не - изсушен плод или пък марихуана, наргилето просто е инструмент. Преди време пък се говореше за вредата от енергийните питиета измежду подрастващите. Пак имаше позиви за акция, за регулация, за рестрикция на продажбите. Нищо такова не се случи, учениците се редят в огромното междучасие за енергийни питиета и в случай че до края на образователния ден потропват нервно с крайници под чиновете и им се желае да скочат и да избягат, това си е само техен проблем.

Нито енергийните питиета, нито шведското откритие снус, което доставя на организма никотин, действително подлежат на някаква регулация в продажбите. А шумът, който се подвига поради тях, на процедура замита под килима сериозните проблеми, които имаме в тази област - неналичието на всевъзможни систематични ограничения за противостоене на използването на опиати измежду подрастващите. "

Желанието на децата да опитат нещо ново, неразучено, да рискуват с непознати чувства не е от през вчерашния ден. Преди десетилетия измежду децата беше известна една игра, която нерядко водеше до кряскане на кола за спешна помощ в учебно заведение. Едно от децата внезапно стягаше друго в региона на диафрагмата. Следваше зашеметяване, от време на време загуба на схващане, все рискови признаци, които обаче не пречеха играта да продължи. И тогава учители и родители предупреждаваха, караха се, упорстваха, само че до момента в който ползата не замря самичък по себе си, играта продължаваше.

Ефектът от така наречен снус е сходен - в случай че става дума за подрастващ, който не е привикнал със сериозна доза никотин като пушач, а просто подражава на останалите, то даже единствено една торбичка в устата ще му докара зашеметяване, прилошаване, повръщане. Това към този момент приказва за предозиране, а в случай че продължи с торбичките в устата, резултатът може да го закара в Спешно поделение.

. Защото другите го вършат, тъй като е грубо, тъй като желаят да видят какво ще стане, тъй като някой ги е провокирал, че не могат да го вършат... Личният избор на тази възраст доста рядко е в действителност персонален. По-скоро модата диктува неверните решения, които тревожат родителите.

Спазват ли възрастните разпоредбите?

" Забранена е продажбата на цигари и тютюневи произведения на лица под 18 години " - това гласи надписът на табелка на вратата на един магазин в Пловдив. Само че в него работят много хора и не е ясно дали всички съблюдават това ограничаване. Впрочем в случай че всички търговски служащи на всички места в мрежата съблюдаваха ограничаването и за продажба на алкохол на малолетни, статистиката евентуално нямаше да сочи 582 алкохолно интоксикирани деца до 15 години, с други думи - пияни до гибел. Един от огромните проблеми в това отношение в България е точно неспазването на рестриктивните мерки върху продажбата на алкохол и цигари на малолетни. А ограниченията не се съблюдават, тъй като явно и глобите са спорадични.

" Голямото търсене на снус беше преди два-три месеца, към този момент минава ", сподели източник на Дъждовни води от комерсиалната мрежа и прибавя: " Търсеха го и възрастни, и деца ". Според него сега новата мода, която ще замести снуса, ще са електронните цигари с медицински канабис, които към този момент са налични. За тях към момента обаче нищо не се чува по медиите. Нищо чудно, когато всички медии гръмнат, и те да са отишли в историята, както снусът сега си отива.

Най-страшното е друго

са си тук и очевидно скоро няма да си отидат. А тъкмо те убиват, подлудяват, осакатяват деца не от през днешния ден, а най-малко от 30 години. И все по този начин си приказваме по какъв начин няма нито сериозна предварителна защита, нито система от ограничения, в която да потърсят помощ и подвластните, и техните фамилии. Няма налично лекуване, даже никакво лекуване няма за лица под 18 години, няма следваща поддръжка.

. Но тя към този момент толкоз се е изтъркала от безплодно повторение, че към този момент не е забавна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР