Преди година смъртта на иранска жена предизвика протести срещу хиджаб. Сега бизнесът е ново бойно поле

...
Иранските власти в продължение на месеци не са направили много,
Коментари Харесай

Иранските власти в продължение на месеци не са направили много, за да наложат закона за жените, носещи задължителни забрадки, но сега теокрацията в страната настоява за създаване на бизнес новото бойно поле за хиджаба

От НАСЪР КАРИМИ и ДЖОН ГАМБРЕЛ Associated Press, 10 август 2023 г., 1:30 ч. Изборите се задават през следващата година и икономиката на страната се бори под тежестта на международните санкции, наложени заради ядрената програма на Иран.

„Ако бъда изправен пред наказания и наказание, ще нося забрадката, тъй като съм на ... видно място“, каза Първанех, лекар, който лекуваше ранени протестиращи по време на демонстрации миналата година. Подобно на няколко други жени, които говориха с Асошиейтед прес, тя поиска да се използва само първото й име от страх от репресии.

„Но младите хора, които лекувах по време на протестите няма да се оттеглят“, добави тя.

За религиозните мюсюлмански жени покриването на главата е знак за благочестие пред Бог и скромност пред мъжете извън техните семейства . В Иран хиджабът - и всеобхватният черен чадор, носен от някои - също отдавна е политически символ, особено след като стана задължителен в годините след Ислямската революция от 1979 г.

След смъртта на Амини, която беше арестувана заради предполагаемата й разхлабена забрадка, полицията се колебаеше да наложи стриктно ислямския дрескод - вероятно за да избегне още по-широки демонстрации и прояви на неподчинение. Но през последните седмици тонът се промени.

„Казвам ви, че на тази липса на хиджаб определено ще бъде сложен край“, твърдолинейният президент Ebrahim Raisi каза в сряда.

Властите са започнали да изпращат предупредителни текстови съобщения на жени, видени без воал в коли: изпратени са около 1 милион съобщения. След време бяха конфискувани около 2000 коли, а над 4000 жени бяха предадени на прокуратурата.

След това силите за сигурност претърсиха социалните медии за компании с изображения на непокрити жени на работното място. Един от офисите на Digikala, изключително популярен уебсайт за дигитална търговия на дребно с повече от 40 милиона активни месечни потребители, беше затворен. Също така за кратко бяха затворени онлайн книжарницата Taghcheh и застрахователният пазар Azki.

Репресиите надхвърлиха столицата Техеран. В северния град Лахайджан местните здравни служители наредиха на болниците и клиниките да спрат да предоставят услуги на непокрита жена. В Дамаванд, град на около 60 километра (40 мили) източно от Техеран, прокурорите наредиха арестуването на банков мениджър и касиер за обслужване на жена, която не носи хиджаб.

Месяците на открито в кафенетата вече са забранени в североизточния град Машхад, а хардлайнерите в Исфахан искат да забранят смесената работа на мъже и жени в магазините.

Развлекателната индустрия също се наблюдава. Полицията заплаши да затвори филмови продукции, в които жени без забрадки работят зад камери.

Съдиите също осъдиха известни личности, осъдени за неносене на воал, да работят в моргите като обществена услуга, вместо затвор. Те също трябва да получат сертификат за психично здраве от психолог, преди да могат да се върнат на обичайната си работа.

„Вместо да се занимава с основателните оплаквания на хората, режимът продължава да обсебени от хиджаба и се държат така, сякаш самото му оцеляване зависи от това дали жените се обличат скромно“, каза Халех Есфандиари, сътрудник в базирания във Вашингтон Wilson Center и иранско-американско двойно гражданство, задържано от Техеран през 2007 г.

Нов законопроект в парламента на Иран може да направи наказанията за жените още по-сериозни. Той призовава за глоби до 360 милиона ирански риала (720 долара) и затворнически присъди за жени без забрадки. Проектозаконът също така призовава за по-стриктно разделяне на половете в училища, паркове, болници и други места.

Той също така предвижда глоби за фирми с женски персонал и клиенти, които не носят хиджаб с до три месеца от доходите си, докато на обидните знаменитости може да бъде забранено да напускат страната и изпълнението.

Законопроектът също така ще даде правомощия на разузнавателните агенции и Basij — изцяло доброволческите сили на паравоенната Революционна гвардия на Иран, които насилствено потушаваха национални протести в миналото — да се противопоставят на жените без хиджаби.

Твърдолинейните привърженици отдавна настояваха басиджите да влязат в битката за хиджаба, като някои скандираха на петъчната молитва в Техеран „Пазач, ела на улицата, сложете край на свалянето на хиджаб!“

„Това е, което ислямът нарежда“, каза Рахеле Каргарнеджад, 29, твърд поддръжник на носенето на хиджаб. Двете й дъщери, на 9 и 11 години, носят чадъра, добави тя.

Но критиките към предложения законопроект вече кипят.

Езеатолах Заргами, твърдолинейни бивш командир на гвардията и настоящ министър на културното наследство, предупреди, че суровите присъди като задължителната работа в моргата „ще доведат до повече и значителни проблеми вместо решаване на проблема с хиджаба.“

Върховният съд на Иран отмени съдебна заповед за конфискация на непокрита кола на жена за една година и отнемане на книжката й, създавайки прецедент.

Дори и да мине, известният адвокат Махмуд Ализадех Табатабей описа проектозакона като безсмислен, тъй като „по-голямата част от жените не вярват в него.“

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">„Те ще открият, че законът не е приложим“, каза Табатабаи.

Междувременно политици, известни в Иран като реформистите се хванаха за спора за хиджаба, докато се стремят да променят теокрацията на Иран от системата. Бившият президент Мохамад Хатами, един от най-видните реформисти в страната, се съмнява дали налагането на хиджаб е „мъдро и продуктивно“. изборите, които предстоят през март, хиджабът може да се превърне в оспорвана тема преди гласуването.

Но коментарите срещу хиджаба може да не са достатъчни, тъй като популярността на реформаторите намалява след пропадането на ядрената сделка от 2015 г. при тогавашния президент Хасан Рухани, също смятан за умерен.

По улиците много ирански жени и момичета все още се отказват от забрадките въпреки възможните последствия.

„След като чух за законопроекта, взех решение – ще отида в училището си с целия хиджаб, но насърчавам учениците си да го свалят, когато е възможно, “, каза Мойган, 37-годишен учител в средно училище.

„Моите ученици вече са ме изпреварили в това“, добави тя.

___

Gambrell съобщи от Дубай, Обединени арабски емирства.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР