Преди година производителят на самолети Lockheed Martin обяви, че очаква

...
Преди година производителят на самолети Lockheed Martin обяви, че очаква
Коментари Харесай

САЩ блокираха временно доставката на самолети F-35 на Турция

Преди година производителят на самолети Lockheed Martin разгласи, че чака да продаде изтребители F-35 на 11 страни.

© Amir Cohen Още по тематиката
Глобалните продажби на оръжия са нарастнали за пръв път от 5 години

Американските компании са огромните печеливши за 2016 година
12 дек 2017
Борисов ще се пазари и за нови F-16

Премиерът приоритизира и модернизацията на железниците пред пазаруването на натовски вид изтребители
7 юли 2017
Lockheed Martin е на прага на договорка за 37 милиарда $

Компанията ще продаде 440 самолета F-35 на група от 11 страни
19 юни 2017
НАТО козирува на Тръмп

Дебютът на американския президент в алианса е индикация, че Съединени американски щати не загърбва съдружниците си, само че при някои условия с милиардна цена
26 май 2017 Сенатът в Съединени американски щати блокира доставката на изтребители F-35 на съдружника си в НАТО Турция. Сделката, която е за 100 стелт самолета Lockheed Martin и се прави оценка на съвсем 10 милиарда $, ще се забави за неопределен срок, оповестява Financial Times.

С 85 против 10 гласа сенаторите във Вашингтон утвърдиха плана на бюджет за защита за новата фискална година, като в него има сложено изискване на администрацията на президента Доналд Тръмп да не продава на Турция модерните бойни самолети F-35, в случай че Анкара се снабди с съветски зенитни комплекси С-400.

Според CNN обаче първите изтребители от новото пето потомство F-35 ще бъдат алегорично предадени на Турция на тържествена гала в четвъртък. Сделката ще се реализира без значение от съпротивата на Конгреса. Информацията е била публично доказана от представител на Пентагона.

Съображенията на Съединени американски щати

" Това решение е противен процес на събитията. Турция не е без други възможности, а сходни опити са почтени за жалост и опонират на духа на стратегическото партньорство ", разяснява министър председателят Бинали Йълдъръм.

За да разрешат сенаторите сходна продажба, екипът на Доналд Тръмп би трябвало да ги убеди, че влизането на съветско въоръжение в турската войска не заплашва НАТО и че управляващите не задържат американски жители. От Пентагона се притесняват, че това ще сложи сигурността на изтребителите F-35 под опасност, защото съветските ракети са програмирани да обезврежда стелт самолетите, написа Financial Times.

През пролетта двама сенатори, демократът Джийн Шахийн и републиканецът Том Тилис, предложиха смяната в закона, откакто през 2016 година турските управляващи задържаха американския свещеник Андрю Брансън. Повече от година той е в турски затвор, до момента в който тече делото против нещо за шпионаж и тероризъм. Брансън проповядва в страната от близо две десетилетия и в този момент обвиняването твърди, че сдружението на евангелистки и мормонски църкви в Северна Америка било обвързвано с Централно разузнавателно управление на САЩ, ФБР, НСА и заради това всички чиновници на църквите работели за американското разузнаване. В реалност Анкара, наподобява, разчита да придаде огромно значение на случая, с цел да опита да замени Брансън против Фехтуллах Гюлен, живеещ в самоизгнаничество в Съединени американски щати и упрекван от Анкара за подстрекател на опита за прелом от юли 2016 година

Промяната

Американското министерство на защитата разполага с 60 дни да приготви отчет за връзките с Турция. До представянето му в комисиите в Народното събрание на Съединени американски щати се не разрешават продажби за Анкара на F-35 и F-16, ракетните зенитни комплекси " Пейтриът " и военни хеликоптери.
Въпреки предизвестията от водещи сътрудници в алианса Анкара закупи такива системи и предплати част от тях. Обяснението е, че армията незабавно се нуждаела от съвременни зенитни комплекси, само че връзките със Съединени американски щати мощно са охладнели и поради различия в Конгреса не може да се снабди даже с съществени типове американско оръжие. " Ако администрацията на Съединени американски щати ни даде гаранции, че Конгресът ще даде позволение, ще купим " Пейтриът ", сподели при започване на март външният министър Мевлют Чавушоглу.
След като е гласувано от Конгреса и Сената, крайното гласоподаване евентуално ще се случи в края на лятото, когато законът ще влезе в деяние.

В края на юни обаче ще се състои гала в Тексас, на която компанията производител Lockheed Martin има намерение да съобщи няколко от самолетите F-35 на Турция. Засега е планувано летците да се образоват в Съединени американски щати, а самите самолети да се доставят на Турция след година. Това ще даде задоволително време на Пентагона да обезпечи решение на зародилия проблем, в случай че новият закон влезе в действие след няколко месеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР