"Преди година пред паметника на Апостола казах, че НЕ сме

...
"Преди година пред паметника на Апостола казах, че НЕ сме
Коментари Харесай

Интригата спира хода на народната работа

"Преди година пред паметника на Апостола споделих, че НЕ сме се събрали, с цел да склоним глави, а с цел да ги надигнем. Днес това се случва. Българите осъзнахме, че каузи трябват, а не думи. Дано водачите на обществото ни осмислят думите на Левски, че "интригата стопира хода на националната работа ". Това написа президентът Румен Радев на страницата си във Facebook във връзка по мотив 148 години от гибелта на Васил Левски.

Скъпи съотечественици,

148 години ни разделят от скръбния ден, когато Васил Левски среща мъченическата си гибел в София. След живот, предан на апостолско служение в името на българската независимост и самостоятелност, той е предаден и наказан на гибел от османските управляващи.

В предсмъртната си изповед Дяконът доверява, че в миналото е напуснал манастира с призванието да извършва друга, по-належаща, по-висока и по-свещена работа към поробеното Отечество.

Вече век и половина тази вреченост на народа трансформира Левски в знак на възрожденската ни фантазия за свободна и самостоятелна България. Онази просветлена, саможертвена, братска, благородна България, която Дяконът въплъщава. Към която сме длъжни постоянно да се стремим, само че която постоянно предаваме, забравяме и за която рядко сме почтени. Онази извисена България, която съкрушава нашественици, оказва помощ на слабите, равнява се с културните върхове на света, само че която - уви! - постоянно се помирява с беззаконието и се поддава на унинието.

Но блянът на чистата и свята република в никакъв случай не умира. Това е блян, може би неосъществим, само че въодушевяващ и пътеводен. Той е избавителната нишка към изхода от всяка невъзможност. Той е вдъхновението за надмогване на всяко историческо безвремие, за надвиването на нашите страхове и пороци, за успеха над унинието и примирението.

Всяко потомство води своята борба за България. Всеки от нас. Понякога шумно, от време на време безшумно. Невинаги дружно, постоянно сами. Защото на всеки от нас се пада дял от ориста на България, даже когато е надалеч или когато потребността го е прогонила от Родината. Но триумфът зависи, както споделя Апостолът, „ от дружните наши старания “.

Преди година пред паметника на Апостола споделих, че НЕ сме се събрали, с цел да склоним глави, а с цел да ги надигнем. Днес това се случва. Българите осъзнахме, че каузи трябват, а не думи. Дано водачите на обществото ни осмислят думите на Левски, че „ интригата стопира хода на националната работа “.

Времето е в нас и ние сме във времето – е рекъл Апостолът. То нас обръща и ние него обръщаме.

Твърде дълго то нас обръщаше.

Сега е моментът всички ние, с дружните наши старания, да обърнем времето.

Поклон пред паметта на Васил Иванов Кунчев, оня българин от Карлово, който разсъни народа и ни води и през днешния ден в сложните борби за независимост и достолепие. За чиста и свята Република.

Да живее България!

Държавният глава е под карантина, тъй като брачната половинка му Десислава Радва е с позитивен тест за COVID-19. Цветя от името на президентството сервира вицепрезидентът Илияна Йотова.

“Дела трябват, а не думи.” Поклон! ", написа единствено министър председателят Бойко Борисов във Facebook страницата си. Публикацията му е съпроводена от фотография на паметника на Апостола.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР