Преди финалните дни на кампанията: 7 формации вероятно ще имат

...
Преди финалните дни на кампанията: 7 формации вероятно ще имат
Коментари Харесай

„Галъп“: 7 формации са сигурни за НС, една е на ръба

Преди финалните дни на акцията: 7 обединения евентуално ще имат депутати в Народно събрание, една е на ръба, а друга има своите шансове за влизане в 51-ия парламент.

Данните се основават на изследване на „ Галъп интернешънъл болкан “ за Българското национално радио. Проучването обгръща 1007 души в представителна за пълнолетното население в страната извадка и е извършено посредством изявление „ лице в лице “ с таблети сред 10 и 21 октомври. Изследването не е прогноза за избирателен резултат, а е моментната фотография на настройките, регистрирани няколко дни преди вота.

Ако декларираното седмица преди вота се възпроизведе и в неделя, резултатите биха изглеждали както следва:

ГЕРБ-СДС ще вземе 26,1% от гласовете. ПП-ДБ и „ Възраждане “ – надлежно 16,2% и 14,9% – са в пакет и не ясно кой би приключил на второ и на трето място, само че към този миг ПП-ДБ има очевидно по-добри изгледи.

Трудно е да се оцени обстановката в полето на обичайния електорат на ДПС, разясняват социлозите от „ Галъп “. Алиансът за права и свободи е на равнище от 7,9%, само че възходящият тренд при „ ДПС-Ново начало “ води до практическо равнене на поддръжката – 7,6%.

„ Последните дни на акцията обаче могат да трансформират тази класификация и да изведат „ ДПС-Ново начало “ пред АПС, в случай че възходящият им тренд продължи и заради по-високия учредителен запас за готовност, демонстриран от тях “, настояват социолозите. До съмнения в резултата може да докара и вотът от чужбина, който единствено индиректно се регистрира в такива изследвания.

„ БСП-Обединена левица “ биха имали 7,1% поддръжка. Устойчива е поддръжката и за Има Такъв Народ – 6,2%.

От „ Галъп “ допълват, че тези няколко обединения са в самобитен „ пакет “, като към него има избран късмет да се причислят още една или даже две обединения.

Една седмица преди вота на самия борд на 4-процентната преграда, с положителни благоприятни условия за нейното превъзмогване, са МЕЧ с 4,1% и „ Величие “ с 3,8%.

„ Синя България “ е на равнище от 1,2%. Останалите дялове са за обединения с по-ниска от % декларативна поддръжка.

„ Очаква се до изборния ден в неделя да настъпят и някои промени в разположението на част от политическите сили, заради разнообразни фактори като да вземем за пример обичайното образуване на дефинитивно решение на част от гласоподавателите на финалната права, въздействие на разнообразни организационни и клиентелни мрежи за готовност в изборния ден и други “, разясняват социолозите.

От данните им става видно, че предстоящата интензивност за гласоподаване за Народното събрание е 31,1%, като би трябвало да се имат поради условностите на изборните описи, както и на искреността на отговорите.

Хипотетичното очакване е за към 2 милиона гласове, като 3,4% от действителните гласове – от днешна позиция – има възможност да са: „ Не поддържам никого “.

 

––––––––-

Данните са на „ Галъп интернешънъл болкан “ за Българското национално радио. Изследването е проведено между 10 и 21 октомври 2024 година измежду 1007 души по метода „ лице в лице “ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е еднакъв на към 54 хиляди души.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР