Преди две седмици Европейската служба за борба с измамите предаде

...
Преди две седмици Европейската служба за борба с измамите предаде
Коментари Харесай

Два европроекта със злоупотреби са прехвърлени от ОЛАФ към българската прокуратура и към ЕК

Преди две седмици Европейската работа за битка с измамите съобщи следствия за злоупотреби по два водни плана в България Топката в този момент е у Европейската комисия и Върховна касационна прокуратура, като те би трябвало да решат дали България ще връща пари на Европейски Съюз и дали ще има съответни лица, подведени под отговорност Няма публична информация кои са плановете, само че на този стадий има догатки
В края на ноември Заключението беше, че злоупотреби има.

Проверка на " Капитал " сподели, че материалите по всеки от случаите са изпратени надлежно в две генерални дирекции на Европейската комисия - " Земеделие и развиване на селските региони " (AGRI) и " Регионална и селищна политика " (REGIO), както и във Върховна касационна прокуратура в София. ОЛАФ е предложила да бъдат възобновени общо малко под 12 млн. евро по двата плана.

Още няма безапелационен отговор кои са плановете, както и дали ще има съответни лица, подведени под отговорност. " Капитал " съумя да събере няколко хипотези за случаите. Откриването на виновници за евентуална машинация е трансферирано като отговорност на българската, вместо на европейската прокуратура, защото новата конструкция под управлението на Лаура Кьовеши дава отговор за случаи в новия програмен интервал, след 2017 година От българската прокуратура към този момент информация не е получена. Какво сподели ОЛАФ На 30 ноември службата разгласи, че е приключила следствието по четири плана за рационализация на водни уреди, финансирани с европейски средства, като проверяваните обекти са в България (другите са в Унгария и Румъния).
Реклама
Eдиният случай е за пречиствателна станция за отпадни води, която е приключена през 2012 година, като ОЛАФ показва, че в никакъв случай не е почнала да работи. " Съоръжението е предопределено да почиства и отстранява замърсителите от отпадъчните води, а в този момент вместо това съставлява риск за публичното здраве и околната среда. След привършване на следствието бяха предложени 4.8 милиона евро за възобновяване ", пишат от службата.

Другото следствие е по сигнал от неизвестен източник, в границите на което са тествани пет огромни контракта за строителство и контрол, в границите на един план за водоснабдяване и отпадни води.

" Доказателствата, открити по време на следствието, допускат, че са били показани подправени документи по време на процеса на възлагане [на публични поръчки] и че последващата некачествена работа е била утвърдена по време на етапа на осъществяване. Общо 6,9 милиона евро бяха предложени за възобновяване и на българските управляващи беше изпратена правосъдна рекомендация ", показват от Европейската работа за битка с измамите. Какво се случва с следствието в този момент От пресцентъра на ОЛАФ обясниха за " Капитал ", че отчетите им следват прецизни правила за конфиденциалност, по тази причина не могат да дадат съответна информация за кои планове става въпрос.

По принцип от службата желаят информация от забърканата страна-членка и й дават опция да заеме позиция по проблема. След това предават материалите на Еврокомисията, където преценят дали да се нанесе финансова промяна.
Реклама
Такъв е казусът и в този момент. Все отново от службата за измами обясниха, че са изпратили заключенията си, които съдържат " финансови рекомендации за възобновяване на непозволено изразходвани средства, до Европейската комисия ".

От двете дирекции - AGRI и REGIO, които дават отговор за европейските пари в България, надлежно по земеделските стратегии и по районните, отхвърлиха подробна информация. От земеделската дирекция споделиха, че преглеждат материалите сега.

" Европейска комисия има нулева приемливост към измами с европейски средства и по тази причина упорства за явен ангажимент от страните-членки за предотвратяването им ", беше единственият отговор на представител на DG Regio до " Капитал ". От там прибавиха, че парите по кохезионната политика са отговорност на страните, които би трябвало да изберат плановете и да ги ръководят.

По второто дело също е импортирана правосъдна рекомендация до Върховната касационна прокуратура на България. " Капитал " опита да се свърже със Сийка Милева, представител на основния прокурор, с цел да разбере дали инспекцията е към този момент разпределена, само че не съумя да до публицистичното привършване на материала. Кои са проблематичните планове От ОЛАФ отхвърлиха да посочат за кои планове съответно става въпрос, защото следствието е в ход
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР