Преди две седмици депутатите на Обединени Патриоти внесоха в народното

...
Преди две седмици депутатите на Обединени Патриоти внесоха в народното
Коментари Харесай

Днес забраняват лотарията, вчера млякото, а утре кое?

Преди две седмици депутатите на Обединени Патриоти внесоха в националното заседание законопроект, който цели ограничението на продажбата и рекламата на лотарийни билети. Дори се стигна до крайности, в които вицепремиерът по икономическите въпроси на България се разгласи за въвеждане на Данък добавена стойност върху лотарията - нещо, което на всичкото от горната страна е неразрешено от Европейската комисия. Съвсем неотдавна нещо сходно се случи и в различен бранш на стопанската система.

Министерство на земеделието излезе с разпоредба, която гласи, че млекопреработвателите би трябвало да решат дали да създават същински млечни артикули или така наречен имитиращи артикули, в които се позволява влагането на растителна мазнини. Едното или другото. Това е регулация, която освен българският съд е определил като неотговаряща на конституционните правила, само че е и в прорез и с европейското законодателство. По сходна линия неотдавна се входира в деловодството на Народното събрание и законопроект, който предлага нарастване на налозите, които заплащат притежателите на повече от един парцел.

Концептуалният проблем e методът, по който се предизвикват сходни структурни промени в регулаторната рамка на цели браншове от стопанската система, които се оферират за гласоподаване без безусловно никакъв изчерпателен разбор и оценка на въздействието, без каквито и да било финансови и стопански причини. Какво ще стане, в случай че на следващия ден някой политик реши, че захарта води до пристрастяване и с цел да се ограничи нейната приложимост бъде решено да се обложат продуктите, които съдържат захар, с някакъв спомагателен налог?

Подобен закон в действителност се разясняваше в предходния парламент. Ами бързите заеми? Солта? В едно свободно и демократично общество индивидът би трябвало да има свободата да прави каквото реши с парите си досега, в който не вреди на близките, носейки всички позитиви и негативи от своите решенията. Не е функционалност на страната да постанова морални и културни полезности на обществото, нито да взема решение по какъв начин да се забавляваме или какво да консумираме. Това са категории, които се образуват на първо място на равнище семейство. От икономическа позиция сходни непредвидени и бързи промени в законовата рамка основават следните дълготрайни проблеми.

Влошаване на бизнес климата

Основен фактор, който оказва положително въздействие върху икономическия напредък в едно пазарно стопанство, е регулаторната непоклатимост. Това разбиране единствено по себе си включва необятен набор от избрания, като едни от най-важните са предвидимост на нормативната и данъчна рамка. Когато страната подхваща радикални ограничения към смяната на регулаторната и данъчна рамка, това изпраща отрицателен сигнал към безусловно всички стопански контрагенти.

Това, че сега измененията оказват отрицателно въздействие върху избрани браншове няма значение, тъй като целият бизнес гледа на процеса по отрицателен метод. Сектори, които се характеризират с огромна степен на регулаторна тежест, ще бъдат най-негативно наранени. Въвеждането на закони и наредби, които трансформират в дълбочина рамките на разпоредбите в цели браншове от стопанската система, би трябвало да се реализира единствено след просторен публичен спор, който включва всички наранени страни и със съществени разбори и тези. В противоположен случай следва спад на вложенията, по-слаб растеж, загуба на работни места.

Промяна на законовата рамка без съответна обосновка

Сериозен проблем на препоръчаните промени в Закона за
хазарта е, че в тях липсва каквато и да е било съответна икономическа обосновка. Основният мотив на вносителите е, че лотариите пораждат взаимозависимост у потребителите. За да се потвърди това изказване обаче, е нужна най-малко някаква фактология - не просто анекдотни наблюдения и усеща. Друга съществена причина за предлаганите промени е това, че продажбата на лотарийни билети би трябвало да се реализира единствено на местата, които имат съответния лиценз, тъй като това можело да докара до измами. Отново в предлагането липсва информация от Комисията по хазарт за това дали и какъв брой открити нарушавания на закона има.

Новата разпоредба, която касае млекопреработвателите, се базира на тезата, че палмовите масла са нездравословни за здравето. Подобно на измененията в Закона на
хазарта и тук липсва оценка на въздействието от смяната в регулаторната рамка и последващите от нея икономическите резултати. Всичко, което се споделя е, че се цели да се предпазят потребителите от " нездравословното " палмово масло. Тогава, за какво то не се не разрешава напълно, а се отделят двете производства? Отново и тук липсва всякаква логичност.

Ограничаване свободата на индивида

Всяка една регулация, която лимитира на опцията на потребителя да избира, или води до по-висока цена в крайния артикул, е постоянно неверна икономическа политика. За страдание една немалка част от родните политици не знаят, че крайното ползване е главната съставния елемент от формулата на брутния вътрешен артикул. Чисто логичен родните законотворци би трябвало да бъдат извънредно внимателни, когато предизвикват законодателни начинания, които оказват отрицателно въздействие върху потреблението.

Всеки жител би трябвало да има свободата да използва тези артикули, които реши, че му генерират най-висока полза, без страната да лимитира това му право. В противоположен случай от пазарна стопанска система прекосяваме към планова, при която страната дефинира какво, какъв брой и на какви цени използваме.

Изключително значимо да се подчертае, че и двата бранша на стопанската система, които засягат упоменатите нагоре нови ограничавания и правила, и по принцип са тежко контролирани. Институциите, които наблюдават осъществяването на законите на страната, до момента не са излезли със мнение, че има открити някакви нарушавания, които да постановат препоръчаните промени. Т.е. сблъскваме се с следващата доза елитизъм или лобизъм от родните законотворци.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР