Преди две седмици американският посланик Херо Мустафа беше удостоена с

...
Преди две седмици американският посланик Херо Мустафа беше удостоена с
Коментари Харесай

Преоценка на практиката, или защо посланиците вече получават орден "Мадарски конник"

Преди две седмици американският дипломат Херо Мустафа беше удостоена с медал " Мадарски конник " и това прекъсна дългогодишната традиция най-високопоставеният посланик на Съединени американски щати да бъде изпращан в края на мандата си с най-високото държавно отличие - " Стара планина ". В отговор на въпроси на " Дневник " от институциите обявиха, че в решението няма прикрит знак, а инспекция сподели, че става дума за поредна смяна в политиката на управляващите за връчването на ордени и медали.

" Мадарски конник " е третият в йерархията на ордените в България - след " Стара планина " и " Св. св. Кирил и Методий ". По закон той се дава на българи и чужденци с изключително огромни заслуги за установяването, укрепването и развиването на двустранните връзки. При дипломат Мустафа формулировката гласеше " за огромните заслуги за задълбочаването на стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати, както и за разширението на двустранното съдействие в областите от съвместен интерес ".

Справка на " Дневник " в " Държавен вестник " сочи, че е единственият американски дипломат в последните две десетилетия, който си потегля с по-нисък по сан отличие. В същото време инспекция в президентските укази за награждаване сочи, че след 2017 година (когато стартира първият мандат на президента Румен Радев), посланиците на едни и същи страни са получавали в края на мандата си разнообразни ордени: някои - най-високото отличие " Стара планина ", а други - " Мадарски конник ". Примерите са с дипломати на Германия, Нидерландия, Австрия, Гърция, Словакия.

" Преоценка на практиката "

В отговор на въпрос за критериите, по които се дефинира какъв медал да получи даден дипломат, Министерството на външните работи (МВнР) изясни, че " през последните 3-4 години, по предложение на президентската институция " са преразгледани критериите за почитане на задграничните дипломати в България с държавни оценки. Направена е " преоценка на практиката в предишни години те да бъдат преди всичко удостоявани с най-висшето държавно отличие - медал " Стара планина ", показват от ведомството. " Във връзка с това, считано от началото на 2020 година, най-висшето държавно отличие, с което се удостояват упълномощените в България посланици, е " Мадарски конник " - първа степен. За измененията навреме са осведомени и дипломатическите задачи в България ", пишат от министерството в отговор до " Дневник ". Проверка в " Държавен вестник " демонстрира единствено едно изключение: единственият дипломат, получил " Стара планина " от 2020 година насам, е този на Япония - Масато Ватанабе. В указа е посочено, че повода са " извънредно огромни заслуги за развиването на двустранните връзки сред Република България и Япония ", а отпътуването на посланика беше след тържественото отбелязване на 80-та годишнина от определяне на дипломатическите връзки сред двете страни.

Прессекретариатът на президента показва в отговори до " Дневник ", че след унифицирането на процедурата посланиците в България би следвало да получават " Мадарски конник " първа или втора степен. Дипломати разясниха, че знак може да се търси само в степента на ордена. В този интервал втора степен е връчвана два пъти: на посланика на Монголия през 2021 година и на посланика на Финландия през 2020 година Официално решението за награждаване се взима от Министерския съвет и се удостоверява с декрет от президента.

Хронология на ордените

От Външното министерство, което има водеща роля при определянето на оценките за посланици, обясниха пред " Дневник ", че преценката се прави съгласно " степента на заслуги в областите от съвместен интерес, съблюдава се също по този начин спазването на правилото на взаимност, желае се единодушието на страната, изпратила непознатия дипломат ".

Преди 2020 година картината на връчените ордени фактически е била шарена. Справка в указите за ордените в " Държавен вестник " сочи: Последният напуснал България дипломат на Русия Анатолий Макаров също е получил " Мадарски конник ", през 2021. Предшественикът му, Юрий Исаков, чийто мандат продължава от 2008 година до 2016 година, е получил медал " Стара планина " от президента Росен Плевнелиев.

И въпреки всичко: какви са критериите

Пред " Дневник " дипломатът Любомир Кючуков, някогашен зам.-министър на външните работи и сегашен шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки изясни, че от години се разисква медал " Стара планина " да бъде изваден от приложимост за посланически награждавания.

По думите му повода е, че е обикновено задграничните дипломати, които получават медал по протокол, да не се приравняват на българите, които получават най-високото отличие единствено за особени достижения. Освен това, орденът значително е функционалност на двустранните връзки, а техният интензитет не зависи само от работата на дипломата.

Кючуков изясни, че в доста страни практиката е на посланиците да се дават особено основани за задачата ордени. Каза, че сходен вид се обмислял и в България, само че в последна сметка се е решило универсалното отличие за дипломати да бъде " Мадарски конник ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР