Преди две години Слави Трифонов организира протест пред парламента заради

...
Преди две години Слави Трифонов организира протест пред парламента заради
Коментари Харесай

Шоуто продължава. Въпросът е как

Преди две години Слави Трифонов провежда митинг пред Народното събрание поради отхвърли на депутатите да се произнесат по резултатите от проведения от шоуто му референдум, само че получи пренебрежимо дребна поддръжка от жителите

© Анелия Николова Въпросът ще влиза ли шоуменът Слави Трифонов в политиката и, в случай че " да ", по какъв начин най-сетне получи своя отговор. Водещият на " Шоуто на Слави " употребява ефира на последното си предаване по bTV, с цел да разгласи бъдещите си проекти. Те включват нов ефирен артикул, който ще носи името на компанията, която продуцираше в продължение на 19 година настоящето му шоу и чийто притежател е Трифонов - " Седем осми ". Заедно с това шоуменът ще сътвори и политически план. Той ще се споделя " Няма такава страна " - по името на една от песните му, която излезе през 2013 година в разгара на всеобщите митинги против кабинета на Пламен Орешарски и избирането на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски за ръководител на ДАНС.

Неяснотите към телевизионния артикул

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От късото изказване на Трифонов не стана ясно какъв тъкмо ще е новият ефирен артикул и в коя телевизия ще се прави, също така, че ще започва след 15 септември. Предположенията, които се вършат, откогато се разбра, че договорът на шоуто по bTV изтича и няма да бъде възобновен, че изявите му ще продължат по кабелната телевизия " Евроком ", към този момент не се удостоверяват. От управлението на медиата дефинират пред " Капитал " това като клюки и споделят, че диалози в тази посока с Трифонов не са водени. Ако въпреки всичко Трифонов е решил, че желае мащабът на бъдещия му план да е като на настоящето шоу даже и със мощен политически акцент, сходни планове са по силите единствено на две малките екрани в България - ефирните " Нова тв " и bTV, защото то изисква огромен бюджет, какъвто не е по опциите на дребни канали.

Мъглата към политическия план

В мъгла е обгърнато и бъдещото присъединяване на шоумена в политиката. Единственото, което Трифонов сподели за тези си планове, беше, че ще сътвори този план, тъй като резултатите от инициирания от шоуто му референдум били подценени. " Аз и моите сътрудници бяхме основатели на референдум, на който гласоподаваха 3.5 млн. българи, а политическата класа се подигра с нас. И волята на гласувалите на легален референдум българи бе подценена. В съда доказахме, че ЦИК е нарушила закона и не е отчела доста повече от тези изчезнали 12 000 гласа. Ние протестирахме против това безвластие и там пред Народното събрание споделих на политическата класа, че като не желаят да ни гледат извън, ще ни гледат от вътрешната страна ", съобщи Трифонов. И добави: " Затова ще създадем политически план, посредством който по легален метод всички решения на референдума да бъдат превърнати в закон. " Посочените от Трифонов претекстове за влизане в политиката звучат, меко казано, необичайно. Първо, тъй като две от трите претенции от референдума на " Шоуто на Слави " - въвеждане на мажоритарен избор за депутати, понижаване на партийната дотация на един лев и наложително гласоподаване, към този момент са изпълнени. Още през 2016 година предходният парламент одобри промени в Изборния кодекс, с които беше въведено наложителното гласоподаване. Година по-късно обаче Конституционният съд анулира глобите за негласуване, с което на процедура обезсмисли наложителния темперамент на вота. Само преди месец пък по предложение на ГЕРБ Народното събрание понижи държавната дотация за партиите от 12 лева на един лев за извоюван на парламентарни избори глас. Заедно с него обаче ГЕРБ и Движение за права и свободи прокараха много противоречивата и рискова опция за безлимитното финансиране на партиите от бизнеса, което прави обединенията подвластни и подвластни на стопански ползи. Въпросът за въвеждането на мажоритарен избор на депутати е много противоречив, тъй като изгода от приемането му биха имали единствено огромните политически сили - ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

Кой би го подкрепил

Ако желанията на Трифонов за влизане в политиката са съществени, те най-вероятно са ориентирани към идващите парламентарни избори, които са след две години. До локалните избори на 27 октомври остават по-малко от три месеца и надали до началото на предизборната акция в края на септември Трифонов ще успее да записва партията си. Той би могъл да взе участие в локалния избор, само че претендентите му ще би трябвало да се явят или като самостоятелни посредством инициативни комитети, или с регистрацията на други партии.

Това не е първата поръчка на шоумена за влизане в политиката. През пролетта на предходната година посредством шоуто си Трифонов направи кастинг за политици с амбициозната поръчка за асортимент на млади и образовани хора, които желаят да вземат участие в " смяната на политическата система ". Очакванията тогава бяха, че шоуменът ще взе участие в европейските избори. Това обаче не се случи, а политическа реализация откри единствено една участничка в кастинга - Цветелина Пенкова, която стана евродепутат, само че посредством листата на Българска социалистическа партия. Година преди този момент около отхвърли на Народното събрание да се произнесе по инициирания от шоуто му референдум Трифонов излезе с писмо, в което намекваше за политическите си планове. Опита се безрезултатно да провежда и митинг пред Народното събрание, който беше подсилен от пренебрежимо малко хора. Още тогава социолози разясниха, че Трифонов е пропуснал пика на поддръжката за възможна негова политическа групировка и в случай че въпреки всичко реши да се включи в политиката, би могъл да разчита на популисткия избор. А и не е напълно несъмнено, че рейтингът му на шоумен ще се прелее автоматизирано върху възможната му политическа групировка. От тази позиция застрашени от политическия план на Трифонов ще са групировката на варненския предприемач " Воля " Веселин Марешки и националистическите партии от " Обединените патриоти ". Разбира се, Трифонов може да разчита и на протестния избор, който би могъл да го вкара в Народното събрание, само че надали групировката му ще получи чак толкоз огромна поддръжка, че да може да въздейства сензитивно на ръководството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР