Преди две години шведският производител Volvo обяви, че съвсем скоро

...
Преди две години шведският производител Volvo обяви, че съвсем скоро
Коментари Харесай

Volvo ще използва и трите познати хибридни системи

Преди две години шведският производител Volvo разгласи, че напълно скоро всички негови коли ще бъдат електрифицирани. Разбира се, в тази ситуация става дума не за транспортни средства, движещи се напълно на ток, а най-вече за хибриди. Сега компанията разкри спомагателна информация за желанията си в тази посока.

В момента хибридните модели при всички производители са от три вида – „ мек хибрид” с спомагателна 48-волтов стартер-генератор, общоприет хибрид, който се появи първи на пазара, и plug-in хибрид, при който акумулаторната батерия може да се зарежда от електропреносната мрежа.
За да изпълнят желанията си за цялостна електрификация на гамата си, във Volvo ще употребяват и трите технологии, като те ще се дефинират според от модела. А прри най-големите коли на марката – кросоувъра XC90, седана S90 и комбито V90, има късмет да забележим и трите елемента при един модел.

При „ мекия хибрид” няма потребност от зареждане от външен източник, защото той употребява обособена 48-волтова система. Тя обезпечава в допълнение електричество на автомобила при ускоряване, а при понижаване на скоростта минава в режим „ генератор” и зарежда акумуаторната батерия. В случая огромното преимущество е е икономията на гориво даже при по-голяма натоварване на мотора. Първите модели на Volvo с „ мек хибрид” ще излязат през 2020 година
Хибридът plug-in може да се зарежда от електропреносната мрежа, като този вид задвижване става все по-популярно. Само на електричество колите с тази технология могат да изминат към 40 км, само че при тях казусът е това, че няма по какъв начин размерите на задвижващия елемент да бъдат понижени, т.е. под капака би трябвало да бъдат поместени общоприет мотор с вътрешно горене и електромотора.

При третия вид хибриди е допустимо точно това, защото моторът с вътрешно горене има единствено една задача – да върти генератора, който на собствен ред основава електричество. Той се „ складира” във високоволтова акумулаторна батерия, откъдето се предава на електрическия мотор.
Предимството на тази скица и точно понижаване на размерите на мотора с вътрешно горене, което разрешава и по-ниска цена. В момента във Volvo работят точно върху нова хибридна система от тази вид, който да бъде употребена при компактните и средноразмерните модели на марката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР