Преди две години над 250 деца от цялата страна взеха

...
Преди две години над 250 деца от цялата страна взеха
Коментари Харесай

Две години по-късно: Деца разказват за първото си причастие от папа Франциск

Преди две години над 250 деца от цялата страна взеха първо причестяване от папа Франциск при неговото посещаване в Раковски. Сред тях бяха и 30 възпитаници от село Житница, с част от които се срещнахме през днешния ден. Какви са техните мемоари от оня 6 май 2019-а, когато светият отец ги вкара публично във вярата и по какъв начин тази среща промени живота им?

За децата от село Житница, които взимат първо причестяване от папа Франциск, страстите от срещата им с него 2 години по-късно не са избледнели. Показват ни специфичните предложения, адресирани персонално до всеки един от тях, броеници, които са получили и фотоси от оня сакрален миг.

" Сега, когато ги поразглеждах, тъкмо все едно с машина на времето се връщам тамка назад, всичко каквото тука е показано все едно става онлайн ", споделя Йосиф Череджийски.

" Когато отидохме там, папата ни беше дал клонка, която беше потопена във вино. Някои бяха обезпокоени, други бяха доста щастливи ", спомня си Ива Начева.



" Броеницата от папата, която ни дадоха от първото причестяване, за мен е много специфична. Папата беше много благополучен, когато ни видя всички в църквата ", разкри Милко Павлов

" Чувствам се с голям шанс, тъй като не е нещо да срещнеш папата всеки ден или изключително той да ти даде първо причестяване ", споделя Радослава Павлова.



Първото причестяване е стимулирало някои от децата да станат помощници в църкавата „ Успение Богородично “ в село Житница.

" Те са министранти, слуговачи по наше му и всяка неделна литургия, вземат участие ефективно в самата литургия, като оказват помощ и съгласно мен това е огромна част от тайнството, което получиха от ръката на папата ", изясни Иванка Ташева.

Репортаж на Мариела Хубинова, Виолин Палейков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР