Преди две години Мохамед Абделхади ал Ахбаби е събуден от

...
Преди две години Мохамед Абделхади ал Ахбаби е събуден от
Коментари Харесай

Катар не вижда признаци на разведряване с арабите след 2 г. блокада

Преди две години Мохамед Абделхади ал Ахбаби е разсънен от поток от известия по мобилния си телефон, когато четири арабски страни афишират, че утежняват връзките си с неговата страна Катар. На 5 юни 2017 година Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет преустановиха своите транспортни и дипломатически връзки с Катар и упрекнаха емирството от Персийския залив, че поддържа тероризма - обвиняване, отхвърлено от Катар.

По това време Ахбаби и неговата саудитска брачна половинка не чакат рецесията да продължи толкоз дълго. Сега, след експлоадирането на разногласието, те би трябвало да летят 10 часа до югозападния саудитски град Абха, с цел да посетят нейното семейство; преди пътуването им е отнемало единствено два часа и е коствало доста по-малко. " За да посетя нейното семейство или своя чичо, който също живее в Саудитска Арабия, би трябвало да получа позволение от саудитските управляващи за мен и за сина ми и да мина през строга процедура ", сподели 28-годишният държавен чиновник Ахбаби. " Понякога това става, от време на време не ", прибавя той. Така че те пробват да се срещнат с нейното семейство на неутрална територия - Кувейт или Турция, където възнамеряват да се видят това лято.

Втората годишнина на протеста съответствува с празнувания от мюсюлманите празник Айд ал Фитр (Рамазан байрам), само че идва и на фона на възходящото напрежение в района с Иран, основния противник на Саудитска Арабия. Това напрежение накара Саудитска Арабия да провежда арабски срещи на върха в Мека, на която участва и катарският министър председател шейх Абдула бин Насер ал Тани. Той стана най-високопоставеният катарски представител, посетил Саудитска Арабия след началото на рецесията, което породи догатки, че рецесията може скоро да бъде решена. Но оказаният банкет беше студен - саудитският крал Салман бързо се ръкува с катарския министър председател, и то по гледище на кувейтския властник.

Доха споделя, че е прекратила опитите си да откри решение за рецесията. " През първите 18 месеца ние бяхме доста дейни. (...) Напоследък осъзнахме, че

колкото и да се стараят Катар, Кувейт или Съединени американски щати,

това не води до нищо ", сподели говорителката на външното министерство Лолуа Рашид ал Хатер. " Планираме, все едно тази обсада ще продължи вечно, само че когато нашите съседи бъдат подготвени да се включат в логичен градивен разговор, ние ще бъдем първите, които ще седнат към масата ", добави тя на брифинг за медиите предишния месец в Доха.

В Сук Уакиф, фамозния обичаен пазар в града, от 2017 година са окачени плакати " Да на продукцията от Катар и другарските страни ". По здания и магазини в Доха се виждат фотоси на емира Тамим бин Хамад ал Тани. През 2017 година четирите бойкотиращи страни предявиха лист с претенции, отпред на който беше изискването Кувейт да снижи равнището на контактите си с Иран. Но Доха отхвърли това искане, като сподели, че Техеран е страната, която - по думите на представителя Хатер - " отвори небето и морето за нас ". " Иран е географска действителност ", сподели тя и добави: " Въпреки обстоятелството, че единственият път, с който разполагаме в този момент, минава през Иран, ние търгуваме през Иран, само че ние не търгуваме безусловно с Иран. "

През май четири търговски кораба бяха саботирани край крайбрежията на Обединените арабски емирства, а натоварени с експлозиви дронове нападнаха две помпени станции в Саудитска Арабия в региона на Рияд. Съединени американски щати

упрекнаха за нападенията Иран,

без да показват някакви доказателства. Техеран отхвърли обвиняванията. На фона на това напрежение Доха сподели, че желае да улесни воденето на договаряния, " в случай че някоя страна желае да се включи в полемика ".

Извън дипломатическия спор стопанската система на Катар устоя на бурята. В изказване тази седмица Международният валутен фонд сподели, че катарската стопанска система " сполучливо е абсорбирала " разрива, банковият бранш остава постоянен, а растежът на Брутният вътрешен продукт на Катар през 2019 година се чака да бъде 2.6 на 100, повече от 2.2 на 100 през предходната година.

Понастоящем Катар е съсредоточил всичките си старания да обезпечи сполучлива Световна купа 2022 по футбол. При към този момент открити два стадиона и идно разкриване на още шест полуостровната страна работи по приключването в точния момент на другите инфраструктурни планове, включително първото метро, което към този момент отчасти действа. " Тази обсада бе скрита благословия, тъй като ние ускорихме своите планове и стадионите бяха открити преди периода ", сподели говорителката на външното министерство Хатер.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР