Преди две години, когато отворих темата за ваксините и как

...
Преди две години, когато отворих темата за ваксините и как
Коментари Харесай

Антиваксърството: вирусът на измамата, оцелял 20 г.

Преди две години, когато отворих тематиката за имунизациите и по какъв начин родителите от нелепост слагат децата си в риск. През декември пуснах още една публикация, обсъждаща новите шествалентни ваксини в България. Двете публикации получиха огромно внимание и непроменяемо бяха пуснати и в БГ Мама. Имаше позитивни мнения, само че най-вече нападки.

Всеки е попадал на изявления от рода на " Ваксината за човешки папилома вирус сковава 17-годишно момиче ", " Майка изследва рисковете от имунизациите, взема решение да не ваксинира детето " си и други Това са единствено част от образците за подправени " научни " вести, които се споделят през последните седмици във Фейсбук.

Ако сте родители и ползвате обществените мрежи, евентуално познавате добре този жанр публикации. Може би даже сте кликали върху тях - какво неприятно, нали?

Това, за което не си даваме сметка, е, че митът за връзката сред имунизациите и аутизма навърши 20 години от възникването си, пишат в публикация за сп. " Тайм " персоналният доктор Джонатан Куик и антропологът Хейди Ларсън. Двамата са посветили работата си на изследването на аргументите и следствията от един от най-впечатляващите образци за фалшифицирана просвета.

В края на февруари 1998 година влиятелното здравно списание " The Lancet " разгласява прословутата публикация на британеца Андрю Уейкфилд, който неправилно свързва аутизма с имунизацията против морбили, паротит и рубеола.

Докладът на Уейкфилд след това е опроверган от редакцията на списанието и от съавторите му. Самият английски доктор губи правото си да практикува медицина поради измамата. Близо две десетилетия са нужни на Англия, с цел да може да възвърне естествените имунизационни равнища в страната. В края на интервала са регистрирани над 12 000 случая на морбили, стотици приети в болница деца, доста от които със съществени затруднения.

Регистрирани са и минимум три смъртни случая на пациенти, болни от предотвратимата инфекциозна болест.

Забележителното е, че все пак антиваксърските легенди не престават да съществуват. Мащабът му се уголемява поради търсещите сензации таблоиди, поддръжката от страна на звезди и най-много - с помощта на обществените онлайн-мрежи.

Междувременно Уейкфилд продължава неуморната си персонална акция - от първичното всяване на суматоха с имунизацията за морбили, до офанзиви против Центъра за надзор и предварителна защита на заразните заболявания в Съединени американски щати със скандалния филм " Vaxxed ".

Продукцията беше спряна малко преди плануваното й лъчение на филмовия фестивал " Трайбека ", само че все пак съумя да пробие в кината в Съединени американски щати и Европа.

Четирикратното нарастване на случаите на дребна шарка в Европа, довело до 35 смъртни случая през 2017 година, е част от следствията, до които страхът от имунизациите води до отвод от наложителната здравна помощ.

През 2000 година американските управляващи оповестиха дребната шарка за дефинитивно отстранена. Оттогара насам обаче вирусът още веднъж се появява, като досега има над 2200 регистрирани случая на болестта.

Антиваксърският фанатизъм на Уейкфилд способства и за експлоадирането на зараза в " Дисниленд " в Калифорния, при която бяха инфектирани над 130 души. Две години по-късно болестта се повтори в Минесота, където посланията на някогашния доктор накараха доста родители да не ваксинират децата си.

Митът за връзката сред имунизациите и аутизма се възприема като истина от притеснително висок брой милениали - поколението, което стигна пълноправие в епохата на дезинформационната акция на Уейкфилд.

Колебанията против имунизациите могат да бъдат рискови в по-широк проект - в Съединени американски щати всяка година грипът убива сред 100 и 300 деца на възраст под 5 години, а близо 85% от починалите не са били ваксинирани.

20 години по-късно още веднъж стои въпросът какво още би трябвало да се случи, с цел да схванат родителите, че би трябвало да защитят децата си от сходна лъжлива просвета?

На първо място - когато става дума за единодушие за здравна намеса, доверието е от сериозно значение. Понякога личността на оня, с който родителите се поучават, може да се окаже по-важна от самото обръщение.

Съветите на доверените персонални лекари, близки и другари се възприемат с доста повече лекост, в сравнение с суровите обстоятелства от публични източници. Доверието може да се възвърне, въпреки и постепенно - сега Англия записва 95% покритие на наложителната ваксина против морбили.

На второ място, здравната общественост би трябвало да удвои напъните си, с цел да подсигурява сигурността на проучванията си. Длъжна е и да реагира доста по-бързо при подозрения за корист с научни проучвания.

Британските здравни служби глобяват Уейкфилд едвам през 2010 година Чак тогава списание " The Lancet " се разграничава от публикацията му, без значение от обстоятелството, че голям брой специалисти реагират със съществени рецензии незабавно след публикуването й през 1998 година

На трето място, печатните и електронните медии са длъжни да схванат отговорността си за ясното и основано на обстоятелства отразяване на медицински проблеми. Сривът в имунизациите след публикацията на Уейкфилд е заздравен поради акцията в английските медии, които застават зад съмнителния доктор макар все по-силните доказателства, опровергаващи изказванията му. Истината печели единствено тогава, когато хората се съгласят да я кажат.

Държавните здравни служби би трябвало да подсигуряват, че политиките по запазване на публичното здраве се ползват по метода, по който са замислени. Ръстът на болести от морбили в доста страни се дължи на първо място на неналичието на надзор върху имунизациите при приемане на децата в учебно заведение.

На последно място - в епохата на обществените медии, все по-масовото съмнение към управляващите и засилващите се закани от епидемии - родителите и учителите имат още по-важна роля във възпитанието на сериозно мислене и осведомен песимизъм у децата. Именно тези умения могат да им оказват помощ да разграничават животоспасяващите обстоятелства от съдбовните заблуди.

Преди повече от 100 години писателят Марк Твен споделя: " Една неистина може да обиколи половината свят, до момента в който истината още си връзва обувките ".

Това несъмнено важи във висока степен за мита, който твърди, че имунизациите провокират аутизъм. В свят, в който подправената просвета се популяризира със скоростта на един клик, всеки би трябвало да демонстрира рационална доза нерешителност, с цел да не позволява зараза от дезинформация.

Залогът за живота и здравето на децата е прекомерно висок, с цел да си разрешават родителите им да подценяват уроците от антиваксърските легенди. Когато фалшифицираната просвета набере скорост, заканите засягат цялото общество.

Източник: „ Тайм ”

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР