Преди две години и половина България започна да предявява искания,

...
Преди две години и половина България започна да предявява искания,
Коментари Харесай

Пендаровски: Българският ревизионизъм е недопустим за ЕС

" Преди две години и половина България стартира да предявява претенции , които нямат допирна точка с критериите на Европейския съюз (ЕС). Започнаха да приказват за македонската етническа еднаквост, че македонският език е акцент на българския, че през интервала 1941-1944 година те са били админи, а не окупатори и всичко това е публикувано документално до всички посланици. Този вид исторически ревизионизъм е безусловно неприемлив в каквато и да е сериозна полемика ". Това съобщи в сряда президентът на Северна Македония Стево Пендаровски и добави, че това не подхожда на страна-членка на Европейски Съюз, оповестява МКД.

" Никой не може да се крие зад позицията си и да показва отзиви, които вредят на публичната сигурност в Македония ", отговори Пендараровски на обвиняванията, че Лица, които имат териториални искания, няма да влязат в Македония ", отсече президентът.
 Премиерът на РСМ съпостави България с Русия
Премиерът на РСМ съпостави България с Русия

Начинът на говорене, употребен от България, прилича говоренето на Руската федерация за Украйна, сподели Ковачевски

президентът Пендаровски взе участие в лидерската среща, проведена от Белградския център за политика на сигурност, озаглавена " Руската експанзия против Украйна: Нов подтик за разширение на Европейски Съюз? ", на която се обърна към смисъла на участието в НАТО и въздействието на съветската агитация на Балканите.

" Ако не бяхме в НАТО и не споделяхме цялата информация в тази система, нямаше да можем да се оправим с цялата останала агитация и подправени вести. Ако съпоставим проникването на съветските служби в района, изключително в Македония, в този момент то не е толкоз огромно спрямо 2018 година, когато организирахме референдума за участие в НАТО, и изключително преди тази акция, когато задгранични лица за една нощ сътвориха 35 интернет портала в страната, 2/3 от които имаха сходни имена на към този момент съществуващи ", сподели президентът в полемиката.

Припомняме, че по-рано в сряда министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски обществено атакува България по време на Срещата на върха на Европа.

На форума взе участие и българският вицепрезидент Илияна Йотова, която преди него имаше изявление за отношението на РСМ към българите.

" Начинът на говорене, необятно употребен от България по отношение на Северна Македония, за жалост, доста прилича говоренето на Руската федерация за Украйна. Неприемливо е погрешни и безпочвени обвинявания да се употребяват злонамерено за политически цели в този решителен миг за историята на Европа ", сподели той.

Северна Македония е интернационално приета за сполучлив образец за функциониращо мултиетническо общество и народна власт. Всички интернационалните правозащитници в отчетите си удостоверяват този факт. Обвиненията, отправени на тази среща от представителя на България, са изцяло безпочвени и идват от страна, която демонстрира пренебрежение към решенията на Европейския съд за правата на индивида и към стандартите на Съвета на Европа за човешки права ", сподели Ковачевски
 Пред Съвета на Европа Йотова се оплака от отношението към българите в РСМ
Пред Съвета на Европа Йотова се оплака от отношението към българите в РСМ

Вицепрезидентът удостовери българската позиция против войната в Украйна

Системното потъпкване на правата на българите в Република Северна Македония показа вицепрезидентът Илияна Йотова на общия спор " Обединени за Европа ", който се организира в границите на IV Среща на Съвета на Европа в Рейкявик, Исландия. В подтекста на главните правила на организацията за ценене на човешките права вицепрезидентът напомни поредицата от случаи на експанзия против хора поради декларираната им българска еднаквост, както и приемането на специфичния закон против сдруженията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР