Преди два дни китайският председател Си Дзинпин и американският му

...
Преди два дни китайският председател Си Дзинпин и американският му
Коментари Харесай

Радио Китай: САЩ трябва да спазват ангажиментите си към Китай по тайванския въпрос

Преди два дни китайският ръководител Си Дзинпин и американският му сътрудник Джо Байдън организираха телефонен диалог, в който разискаха двустранните връзки и въпроси от съвместен интерес. Си Дзинпин напомни отговорността, която Китай и Съединени американски щати имат като две огромни страни, както и неправилното схващане на Вашингтон за двустранните връзки и китайското развиване, наблягайки за следващ път кардиналната позиция на Пекин по тайванския въпрос. Байдън съобщи, че държавното управление му се стреми към съдействието с Китай, ще ръководи дейно разликите и даде обещание, че Съединени американски щати ще продължат да се придържат към политиката за „ един Китай “ и няма да поддържат самостоятелност на Тайван.

Това е петият подред диалог сред китайския и американския водачи откакто Байдън влезе в Белия дом, съобщи " Радио Китай ". 

Като акцент на сегашния диалог Си Дзинпин изложи още веднъж китайската позиция по тайванския въпрос, наблягайки, че той е най-съществен и сензитивен проблем в връзките с Вашингтон, като акцентира, че сега обстановката в региона става все по-сложна и напрегната, поради непрекъснатите провокации от американска страна.

Председателят Си Дзинпин акцентира, че трите взаимни официални съобщения сред Китай и Съединени американски щати са политически ангажимент, стихотворец и от двете страни, а правилото за „ един Китай “ е политическата основа на китайско-американските връзки. Той изрази вяра Вашингтон да разбере това ясно и се придържа откровено и трайно към тях.

Съединени американски щати би трябвало да знаят, че в случай че се отнесат безконтролно към тайванския въпрос, това ще има пагубни последствия върху китайско-американските връзки. След като Белият дом неведнъж акцентира, че се придържа към политиката за „ един Китай “ и не поддържа самостоятелност на Тайван, то той би трябвало да демонстрира това с действителни дейности, а не да приказва една, а прави друго.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР