Преди дни Теленор България дари 87 смартфона, които дават техническа

...
Преди дни Теленор България дари 87 смартфона, които дават техническа
Коментари Харесай

Технологичните решения са път към медицинските открития и подкрепа за добрите инициативи

Преди дни " Теленор България " подари 87 смарт телефона, които дават техническа опция за следене на равнището на кръвна захар в действително време при деца с диабет. Мобилните устройства бяха връчени на неправителствената организация " Култура без граници ", която ще разпредели устройствата измежду нуждаещи се фамилии с деца с диабет, искащи да ползват технологиите.
Росица Пандова , ръководител на организацията " Култура без граници ", разяснява ролята на актуалните технологии в битката за надзор над диабета при децата.

Г-жо Пандова, разкажете по какъв начин се роди концепцията за основаването на вашата организация.
- " Култура без граници " е съдружие с нестопанска цел, основано през 2004 година До този миг професионалният ми път беше обвързван с изкуството като дълготраен солист на Държавен отбор за национални песни и танци " Пирин " и ефирен режисьор в бранш " Култура ". През 2012 година дребната ми щерка отключи диабет. Заедно със брачна половинка ми, тогава шеф на Първа частна дунавска опера, взехме решение да променим целите на сдружението и да се посветим на поддръжката за родителите на деца с диабет и всички нуждаещи се. Започнахме с национални образования и годишни лагери, които преодоляват незнанието и напрежението в фамилията и по този начин способстват за основаването на устойчива и хармонична фамилна среда. Провеждаме голям брой срещи и образования с медицинските сестри в детските градини и учебните заведения в дребни и огромни градове на страната за консолидираното на децата. В Народното събрание направихме " Жива галерия " под надпис " Диабетът не ни стопира! ", която продължи през целия ноември. Участваме в разнообразни интернационалните конгреси за диабет и контактуваме с водачите на диабетните общности.

Какви са актуалните лечения за лекуване на диабета при децата и по какъв начин технологиите могат да спомогнат за контрола на тяхното положение?
- Децата са най-безпомощни, имат потребност от поддръжка и са с преимущество поради възрастта си, поради потребността да бъдат непокътнати здрави и да имат първокласен живот като възрастни човеци. Технологиите в последните години се развиват с една крачка преди медицината и с помощта на достиженията в тази посока контролът и качеството на живот на хората с диабет се усъвършенстваха внезапно, а това е причина за отсрочване или отбягване на дълготрайните затруднения на диабета. Всеки човек с диабет има потребност от софтуерните нововъведения.
След инсулиновите помпи през 2016 година в този момент НЗОК поема разноските и за датчиците и пред нас стои задачата да организираме образования за медицинските сестри в детските градини и учебните заведения, с цел да знаят по какъв начин да ползват технологиите при децата с диабет.

Съществуват два метода за добър надзор на диабета. Във всички случаи най-важни си остават спазването на медицинските наставления във връзка с дозирането на инсулина, двигателната интензивност и здравословното хранене. Доставянето на инсулин става по два метода - с химикалка и с инсулинова помпа. Последното софтуерно встъпление е потреблението на датчик, помпа и затворена система, така наречен неестествен панкреас. Той съставлява затворена система с опция за автоматизирано подаване на инсулин. Системата е трикомпонентна - състои се от глюкозен датчик, инсулинова помпа и смарт телефон, които си кореспондират между тях. Сензорът подава данните за кръвната глюкоза към софтуера на телефона, който по отношение на неговия логаритъм подава данни към инсулиновата помпа за автоматизирано подаване.

Предимството е, че аз като родител имам във всеки миг надзор и мониторинг. Дори в една от стратегиите на така наречен неестествен панкреас, чийто основател е Милош Козак - APS (Artificial Pancreas Systems), мога отдалечено да снабдявам инсулин с есемес. Това е извънредно комфортно за родителите на дребните деца.
Технологиите доста оказват помощ за поддържане на високо качество на живот на хората с диабет. Ролята на четящо устройство, което да комбинира информацията или ръководството на инсулиновата помпа, е извънредно значимо. Затова е скъпо дарението от смарт телефони на " Теленор ". На това устройство детето разполага с конфигурирана апликация за четене на датчика, а родителят следи през своя телефон непрекъснато стойностите на кръвната захар и по този начин положителният надзор дава успокоение на фамилията.

 Технологичните решения са път към медицинските открития и поддръжка за положителните начинания

Как ще бъдат определени децата, които ще употребяват дарените от " Теленор " смарт телефони?
- Това ще е най-трудната задача. Предимство ще имат децата с диабет и съпътстващи болести. Има дечица, които се отглеждат от един родител, деца, изключително в тийнейджърска възраст, с неустойчив диабет, деца в неравностойно състояние. Обучението на фамилиите, искащите да употребяват затворени системи, е наложително. А за тези, които имат единствено датчици, образование не е належащо - конфигурират си приложението и малко по малко минават целия развой.

На 14 ноември отбелязахме Световния ден за битка с диабета. Какво е вашето обръщение към хората?
- Преди 100 години великият канадски академик Фредериг Бантинг дружно с Чарлз Бест изолират инсулин и го ползват като терапия при захарна болест. Появата на инсулина е един от най-революционните моменти в историята на медицината. Диабетът се трансформира в заболяване, което може да бъде изцяло следено, а на заболелите се дава вяра за естествен и работлив живот. С напредването на технологиите и медицината, с развиването на фармацията пълноценният, първокласен и нескончаем живот за хората с диабет е обезпечен.
Технологиите доста бързо се развиват и медицинските открития през днешния ден са основани точно на софтуерния напредък. Последните клинични изследвания са за инсулин, одобряван през устата или назален. Имаме вяра и че в идващите 10 години ще е постижимо цялостното изцеление на диабета. Нека да остане вярата, че най-хубавото следва и диабетът не ни стопира. Развитието на технологиите и медицината не престават и може би скоро ще пристигна моментът, в който диабетът ще бъде единствено един неприятен сън.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР