Преди дни се срещнахме с абитуриента Самуил Николов от Велико

...
Преди дни се срещнахме с абитуриента Самуил Николов от Велико
Коментари Харесай

Държавата ни е длъжник на младите хора, завършили космически специалности в чужбина

Преди дни се срещнахме с зрелостника Самуил Николов от Велико Търново, който съумя да събере нужните средства, с цел да учи астронавтика в Съединени американски щати. Намеренията му са да учи там и да се върне, с цел да се развива в България. Възможно ли е това обаче? Историята на Самуил стана мотив да ни потърси доктор Милко Папазов от Варна. Синът му Борис има степен " бакалавър " и " магистър " по аероинженерство от разнообразни университети в Съединените щати. Борис обаче не може да работи по специалността си, тъй като България не е член на Европейската галактическа организация. Годишният членски импорт е 1 милион евро. Според доктор Папазов страната ни е дебитор на младежите, приключили галактически специалности в чужбина.

Борис Папазов е от Варна. Той е измежду най-хубавите студенти в американския лицей „ Ембри Ридъл “. Трудностите за него стартират, откакто приключва, споделя татко му доктор Папазов.

„ Тъй като в Щатите да работиш за НАСА и за другите организации по съображения за сигурност се желае да си резидент, т.е. да си жител и за един българин е мъчно да бъде в тази система. След завършването синът ми реши да работи в Европейската галактическа организация - бяха отпуснати близо 100 места за млади учени в неговия профил. Отговаря на всички условия, само че се получи писмо, че се отнася единствено за жители от държави-членки на Европейската галактическа организация. Бяхме шокирани, че България е шеста галактическа страна в света, а не е член на Европейската галактическа организация, а там са членове Сърбия, Канада...Заинтересувахме се за какво са по този начин нещата, даже посредством непосредствен народен представител - господин Митов беше тогава външен министър, имаше отговор, че „ пекат се нещата “, само че до ден сегашен май не са станали. Скоро слушах и Соломон Паси, който също изрече угриженост, че не сме членове на Европейската галактическа организация. Така че на тези доста млади, искащи да политат към звездите хора, малко им е сложна реализацията ", съобщи доктор Милко Папазов.

Борис Папазов към този момент е на 36 години. А космосът за него си остава единствено фантазия. Успява обаче да се осъществя с
бакалавърската си степен „ Инженерна физика “ в региона на ядреномагнитния резонанс и от 10 години живее и работи в Германия.

„ Нека страната да направи всичко допустимо да им даде шансове...В този университет преди сина ми също имаше приключили българи, имаше учител българин. Университетът е доста класен. Те имат повече образователни самолети, в сравнение с ние имаме самолети в България “, сподели доктор Милко Папазов.

Д-р Папазов не скри задоволството си, че към този момент са събирни средствата за Самуил Николов от Велико Търново да продължи образованието си в американския авиационен лицей „ Ембри Ридъл “.

„ Гледахме нощес със жена ми, развълнувахме се, щото сме били там...Ние сме ходили и сме гледали изстрелване на совалка, доста е зареждащо, доста е вдъхновяващо. Пък на момчето поисквам шанс, нека да има шанс повече, да са се трансформирали нещата. Чудесно е да се поддържат тези умни деца. Хубаво е родителите да ревизират добре нещата. Скъпо е образованието...тогава беше 28 000 $, в този момент разбрах, че е 45, 20 000 е оптималната стипендия, другите дават родителите...но доста е значима вероятността и в случай че България сътвори условия, доста хора ще се върнат. Държавата е дебитор огромен “, разяснява доктор Милко Папазов.

Ако страната ни желае да бъде член на Европейската галактическа организация, ще би трябвало да заплаща годишна такса. Това ще даде благоприятни условия за работа на нашите галактически експерти, а също и за присъединяване на преподаватели в образования. Засега Европейската галактическа организация само финансира наши галактически планове, защото България е подписала през 2015 година съглашение за Европейска кооперираща страна.

По тематиката работят: Мариана Малева, Михаил Горанов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР