Преди дни се навършиха 40 г. от първата българска експедиция

...
Преди дни се навършиха 40 г. от първата българска експедиция
Коментари Харесай

Експедицията на Христо Проданов на Еверест в поставила няколко рекорда

Преди дни се навършиха 40 година от първата българска експедиция до Еверест. Христо Проданов покорява Еверест на 20 април 1984 година



" Това е една експедиция, която е знакова за българския спорт и туризъм. Като Български туристически съюз ние сме основни уредници на честванията на това събитие. Този триумф се реализира в доста сложни условия, тъй като тогава оборудването, пътеки са били по-трудни ", сподели Венцислав Венев - ръководител на Българския туристически съюз.



По думите му тази експедиция слага няколко върха.

" Тази експедиция слага няколко върха. Единият е, за първи път нанагорнище без О2, другият е, че по Задната част не са се изкачвали толкоз хора. Жалко е, че експедицията му завърши с съдбовен край, само че ние би трябвало да помним нашите герои ", разясни още Венцислав Венев.

Той разгласи, че през днешния ден във Военният клуб, под патронажа на президента, ще се състои формалното честване на събитието.

" Хора от съвсем цялата експедиция ще вземат присъединяване в събитието, с цел да опишат обстоятелства, които са малко известни за необятната аудитория ", съобщи още Венцислав Венев.

Венцислав Венев изясни, че Българският туристически съюз е надполитическа организация.

" Ние стоим горе по планините, политиците стоят долу на жълтите павета. В средата на на юни месец ще представим тактика, в която ще заляга една съществена цел и няколко допълнения. Основното, на което ще наблегнем, е да възпитаме младото потомство в едни полезности за запазване на природата, по какъв начин да се държат в планината, запазване на нашите хижи и по какъв начин да ги стопанисваме ", добави още Венцислав Венев.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР