Преди дни от Министерството на земеделието излязоха данни, според които

...
Преди дни от Министерството на земеделието излязоха данни, според които
Коментари Харесай

Богомил Николов: Изяли сме 12 000 тона сирене с палмова мазнина: или е измама, или продуктите отиват в ресторантите

„ Преди дни от Министерството на земеделието излязоха данни, съгласно които през 2023 година 12 000 тона сирене е създадено с вложение на палмови мазнини. През последните няколко години ние към този момент не виждаме имитиращи артикули в супермаркетите. Или има измами, или тези артикули прескачат супермаркетите и отиват в заведенията за хранене, в баничките и в шопската салата “. Това съобщи в изявление за БГНЕС Богомил Николов, изпълнителен шеф на Асоциация " Активни консуматори ".


„ Над 10 години продължава битката с имитиращите артикули. Те се появиха преди към 15 години, и от този момент към момента имат трайно място в страната. Щом през 2023 година 12 000 тона сирене е създадено с вложение на палмови мазнини, то или има измами, или тези артикули прескачат супермаркетите и отиват в заведенията за хранене, в баничките и в шопската салата “, изясни Николов.


Той посочи, че в случай че е на мястото на земеделския министър, би разпоредил на контролните органи, в частност на БАБХ, да наблюдава и да демонстрира на хората къде отиват тези 12 000 тона. „ Заслужаваме преди всичко да знаем, а по-късно да мислим по какъв начин това да се пресече “, поучава Богомил Николов.


Изпълнителният шеф на Асоциация " Активни консуматори " разясни, че когато пазарим кашкавал и сирене в магазините, най-много цената може да ни подскаже за качеството. „ Ако цената е прекомерно ниска, това е гаранция, че се реализира посредством внасяне на имитиращи добавки. Актуални цени не желая да споделям, само че е ясно, че сирене под 15-16лв./кг. няма по какъв начин да бъде същинско “, счита Николов.


Той означи, че продуктите по БДС минават през по-строга верификация. „ Човек, който създава по БДС, не би си разрешил по този начин лековато да си рискува името. Ако бъде изобличен, това ще бъде доста неприятен удар за него “, разяснява Богомил Николов, след което посочи, че за него проблемите са най-много в местата за публично хранене. „ Ние желаеме БАБХ да ревизира интензивно. Преди години правехме тест на банички и установихме, че всеобщо те са с вложение на имитиращо сирене. Много по-добре за потребителя е да си купува баничка с извара, в сравнение с със сирене, в което има палмово масло “, поучава специалистът.

Николов напомни и, че преди няколко месеца България е защитила киселото мляко като обичаен артикул. „ Още не сме видели това прословуто кръгче на нито една кофичка в магазините. Надявам се браншът да си посочи процедурите, по които ще работи, и час по-скоро практиката да стартира, тъй като тя е доста положителна както за нас като консуматори, защото ще имаме повече гаранции, че не ни мамят, по този начин и за самите производители, които ще стартират да изнасят повече в Европейски Съюз, само че и освен “, означи Николов. Той посочи и че осреднено през последните години не се виждат проблеми при киселото мляко. „ Тенденцията за качество там е положителна “, добави Богомил Николов, изпълнителен шеф на Асоциация " Активни консуматори “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР