Преди дни ИА Автомобилна администрация (ИААА), МВР и НАП направиха

...
Преди дни ИА Автомобилна администрация (ИААА), МВР и НАП направиха
Коментари Харесай

10% отчита водачът, когато вози нерегламентирано като такси

Преди дни ИА " Автомобилна администрация " (ИААА), Министерство на вътрешните работи и Национална агенция за приходите направиха взаимна акция против нерегламентирания транспорт на пасажери в София. При нея на два автомобила бяха свалени номерата, а на водачите бяха формирани актове. В ролята на секрети клиенти при акцията влязоха чиновници на Национална агенция за приходите. По тематиката към този момент разговаряхме с шефа на ИА " Автомобилна администрация " Бойко Рановски, а в този момент я продължаваме и с ръководителя на Националния таксиметров профсъюз Красимир Цветков. Ето какви любопитни детайлности разкри той пред Dir.bg.
Още по темата
- Г-н Цветков, дано разкажем по-точно какъв е казусът с нерегламентирания транспорт, с цел да продължим тематиката от последните дни, когато бяха спрени няколко коли и им бяха свалени табелите. Разкажете повече за тази платформа, която провежда нерегламентирания транспорт?

- Платформата е съветска и се споделя " Максим ". Тя съществува в България някъде от 2012 година. От 2018-а през нея се наемат водачи и коли, които не дават отговор на условията за таксиметров превоз и публичен транспорт на пасажери. Още тогава браншовите организации на таксиметровите водачи дадохме конференция в Пловдив и потърсихме диалози с всички типове правоохранителни институции, с цел да решим казуса. До края на 2018-а не се случи нищо. После организирахме огромен митинг в София през 2019-а и почти по това време започнаха някакви дейности за междуведомствен надзор. През 2019-а нещата се случиха под напън, Явно всичко в тази страна се случва, откакто се окаже напън. За да накараш нещо държавно да проработи, би трябвало напън. И по този начин от началото на 2019-а с Главна дирекция Национална полиция, Национална агенция за приходите и " Автомобилна администрация " бяха арестувани 6 такива коли с водачите им. Колите бяха дерегистрирани и последваха правосъдни каузи, които не престават и до през днешния ден. 2020-а още веднъж беше цялостен застой, годината мина без нито една инспекция от " Автомобилна администрация ". Проблемът не е решен. Даже в противен случай, по-късно ескалира. Колите, свързани в това приложение, се усилиха.
 Бойко Рановски пред Dir.bg: Без кола и брошура за година при нерегламентиран транспорт Виж още
- Колко са колите, ползващи тази платформа към днешна дата?
- Точни данни нямаме, тъй като броят на водачите и колите, с които се прави тази противозаконна активност, може да каже единствено платформата. Но в късните часове на петък и събота всеки втори, трети частен автомобил на улицата е част от тази скица. С просто око виждаме включените телефони вътре със светещо меню с поръчките на съветския ап.

 Снимка: Министерство на вътрешните работи

- Как става поръчването на адресите и по какъв начин се дефинира цената за транспорта?
- Поръчването на адресите става посредством приложение, което всеки може да смъкна на телефона си. Регистрацията лишава пет минути и всеки, който желае да се записва, може да стартира да получава адреси на шестата минута. Адресите са закрепени, цената също. Клиентът вижда сумата, която би трябвало да заплати, с цел да бъде превозен, тъй като тя е калкулирана от приложението. Водачът на колата обаче може да завиши цената. Съществува такава алтернатива. Примерно при извикана кола приложението споделя от точка " А " до точка " Б " цената е 4,80 лв.. Но цената за транспорта е доста по-ниска от тази, в случай че клиентът употребява законната таксиметрова услуга. Реално това е дъмпинг. Няма касов бон, няма наложителна застраховка " Злополука ", няма сигурност по въпроса кой ви вози. Естествено, рискувате и да не стигнете, а на края на транспорта да ви се наложи дълго да пишете в някое полицейско районно ръководство.

- Какъв % от сумата за транспорта регистрира лидерът, който се е записал в платформата, към компанията, която му дава адрес?
- След като курсът завърши, платформата удържа на лидера 10% от цената на курса. Това е комисионна в размер на 10% от противозаконния доход на водача. Въпросът ни към профилираните служби беше: " Реализира ли тази платформа доходи от образуване и осъществяване на противозаконна активност в България и кой би трябвало да я спре? " Вместо сериозен професионален отговор, получихме запитване от " Автомобилна администрация " към ГДБОП дали може да бъде спрян фейсбук-профилът на съветското приложение и логически отвод от прокуратурата за формиране на досъдебно произвеждане за сходна хумореска...

 Снимка: Министерство на вътрешните работи

- Има ли таксиметрови водачи, които са работили през това приложение?

- И сега има такива, които работят с това приложение. Жалко е, че таксиметрови водачи заплащат пари на приложение, което убива с дъмпинг и нелоялни практики личния им отрасъл. Самото приложение влезе в България в началото извънредно единствено през таксиметровите коли. Разликата е, че в самото начало към момента нямаше минимални цени за таксиметровата услуга, избрани от Общинския съвет в София. Говоря за първите години. Вече има такава долна граница, избрана от Общинския съвет. Но приложението продължава да постанова дъмпингова процедура. Има ясно изговаряне по проблема с тази платформа от Комисия за защита на конкуренцията и от две правосъдни инстанции, че този транспорт е противозаконен. Те са от 2019-а. За това изговаряне е осведомена и Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ", и полицията. Решението на съда постановява неотложно преустановяване на активността и налагане на административна глоба за компанията. Глобата по закон е смешна, тъй като е % от техния оборот, който те заявяват за миналата година. Но нищо не се случва. Не стопира активността на приложението. Няма платена санкция. Пак споделям, две правосъдни инстанции потвърдиха прекъсването на тази активност, а в тази ситуация ИА " Автомобилна администрация " не намира метод да предприеме някакви ограничения. Виждаме спорадични акции след наши митинги и това е.

 Снимка: Министерство на вътрешните работи

- Това ли е главната повода, с цел да желаете оставката на шефа на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " Бойко Рановски?
- Това е едната причина, че нещата са в застой от 4 години и не се прави нещо, в случай че няма напън. През 2020-а не се откри нито един случай на нерегламентиран транспорт в София, а те заливаха улиците ни. В началото на 2021-а имаше още веднъж акции след митинги и бяха спрени коли, регистрирани в платформата. Имаше следващи срещи в Министерството на превоза, в които участвахме и ние - от синдиката, и полицията. Тогава Рановски разгласи, че би трябвало мероприятията да спрат поради изборите - става въпрос за времето преди април. Сами разбирате, че това е неуместно пояснение на орган, чиято работа е да упражнява предварителна защита и надзор над нередностите в транспортите. Другата причина е цялостната липса на политики в ИААА, ориентирани към кохерентен надзор в превоза. Това е нейно обвързване по закон, нормативната уредба изрично дефинира, че ИААА управлява транспортните средства, с които се прави публичен транспорт на пасажери.

Проблемът, който в синдиката визираме, е в прекъсването на всички мероприятия по надзор от страна на администрацията, понижен надзор върху образователните центрове, понижен надзор върху пунктовете за годишен механически обзор, върху компаниите за автобусни транспорти. Ето аз задавам един въпрос. Как бе лишен лицензът на огромна интернационална компания за автобусен транспорт поради систематични нарушавания, а дни по-късно беше върнат. Защо се стопираха инспекциите в образователните центрове, откакто в един образователен център бяха открити голям брой касови апарати? Защо по автомагистралите стават произшествия с тирове, които пукат гуми, тъй като са претрупани с 18 тона над разрешеното? Къде е контролът и сезирана ли е прокуратурата по всички тези проблеми? Когато в прокуратурата доближат годни материали, тя работи. Когато те са негодни и неиздържани, резултатът го виждаме - отводи за формиране на досъдебно произвеждане и растяща противозаконна активност на улицата. Заради всичко, изброено нагоре, настояваме за незабавната му оставка. Планираме и нови ескалиращи дейности по този въпрос.

 Снимка: Министерство на вътрешните работи

- С какъв брой понижиха такситата в София по време на коронакризата?
- Като размер работата понижа с към 70% в пика на рецесията. По данни на НТС, към 1300 таксита са по-малко към днешна дата в съпоставяне преди ковидкризата. В момента в София има към 4700 таксиметрови коли. Според Столична община таксиметровите коли са 5400, само че разликата идва от неналичието на актуализация в общинския указател. В този развой на понижаване има и справедлив фактор, тъй като на част от тези коли, които отпаднаха, просто им изтекоха 15-те години, в които имат право да работят като такси. Но е показателно, че сътрудниците от тези коли не изваждат нови коли, не рискуват да вършат инвестиция в това нестабилно време. Това е повода сега да се чака такси по половин час. Комбинацията от ковид-кризата, натиска от нерегламентирания превоз, скока в разноските за горивата и неналичието на актуализация в цената за таксиметров транспорт по 10 години отхвърлят таксиметровите водачи.

- Това приложение единствено в София ли работи?
- Основно в София поради това, че приказваме за най-големия град. Платформата обаче работи в Бургас, Варна и Пловдив. В Бургас и Варна главно през летния сезон, когато има доста туристи. Проблемът с приложението е сериозен и считаме, че акциите по междуведомствен надзор с присъединяване на ГДНП, Национална агенция за приходите и ИААА, при които стопираха към този момент четири коли за седмица, са положителна стъпка, само че тези инспекции се правят единствено в София и не са подбудени от естествената активност на " Автомобилна администрация ". Когато ги натиснем, нещо се случва, а през другото време безучастие. Нерегламентирани транспорти притискат таксиметровия и автобусния превоз в цялата страна от години. Реално акцията се случи, откакто поискахме оставката на Рановски. Предупреждаваме страната, че идват и други сходни приложения за нерегламентирни транспорти, те към този момент работят в България. И тук желая да вметна, че прокуратурата свърши нещо положително и се задейства след една наша среща с основния прокурор. След като го запознахме с работата на това приложение, той изиска от съда да бъде заличена регистрацията като юридическо лице на компанията, която движи приложението. И това беше направено от съда, регистрацията бе заличена, само че приложението продължава да работи. Как става това? Нека институциите да се самосезират. Ако желаят документи, ще им ги дадем.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР