Преди дни гуверньорът на БНБ излезе с коментар, че е

...
Преди дни гуверньорът на БНБ излезе с коментар, че е
Коментари Харесай

Владислав Манов: Във Варна най-търсени са двустайните апартаменти. Хората продължават да купуват с цел инвестиция

Преди дни гуверньорът на Българска народна банка излезе с коментар, че е допустимо изстудяване на ипотечните заеми, което значи вероятен сюжет за повишаване на лихвите. Паралелно с това, Варна регистрира 19% растеж в издадените разрешителни за градеж. Ще се отразят ли всички тези динамичности на търсенето и предлагането на жилища във Варна, беседваме с мениджъра недвижими парцели на - Владислав Манов.

- Г-н Манов, седмицата е доста турболентна що се отнася до вести, касаещи пазара на парцели. Очаква се скок по лихвите за ипотечните креди, а в същото време с това градежите не стопират. Какво значи това за пазара във Варна?

- Очакването за повишение на лихвите е то да стане гладко, което с повишаващите се приходи на семействата не чакаме да има огромен стресиращ резултат върху новоизтеглените заеми. Факт е също по този начин, че спестяванията на семействата са нарастнали през последната година, а каква по-добра отбрана от влагането им в парцел в развой на създаване? По този метод с едвам 30-40% от цената на парцела си резервираме продажната цена до довеждане докрай на обекта. След завършването му, цената автоматизирано се е повишила с 10-20%. Така можем да се предпазим от инфлацията и да генерираме въздържан приход.

- Как се отразява всичко това на пазара на наеми в Морската столица?

- Пазарът на наеми е доста динамичен. В зимния сезон, парцелите престояват по-дълго до момента в който се отдадат, само че с настъпване на летния сезон, градът ни става привлекателно място за работа или отмора. Традиционно чакаме повишение на интереса към наемите през идващите няколко месеца.

- Какъв е профилът на купувача на жилище във Варна през последните 6 месеца, трансформира ли се той по отношение на предишни интервали?

- Купувачите са разнородни, само че в случай че можем да отбележим някакви трендове, би трябвало да обърнем внимание на възходящия брой покупко-продажби с чужденци, които избират България и Варна за нов дом. Имаме великолепен климат, разнообразна храна, морски курорти на 5 минути с автомобил, а единствено на 3 часа път с кола, можем да се насладим и на незабравима зимна отмора. Най-предпочитани си остават двустайните жилища, следвани от тристайните, четиристайни, а след тях се подреждат едностайните и къщите.

- Какво би трябвало да вземат поради хората, които възнамеряват да закупят жилище през тази година, по какъв начин да се приготвят?

- Първоначално е добре да се срещнат с настоящите ценови рамки на парцелите, тъй като те се покачиха през последните години и в случай че са оглеждали пазара преди даже единствено година, могат да останат сюрпризирани, че парцелите оттогава са се повишили с 10-20%. Също значима стъпка е да уредят въпроса с финансирането и да разполагат с нужната сума, а в случай че са с банков заем, то да създадат изследването си добре, тъй като положителните парцели сега не престояват дълго на пазара. Поради това би трябвало да са подготвени с складиране на съответния парцел, който са си харесали, тъй като има и други купувачи, които могат да ги изпреварят.

- Брокерите се хората с най-топла връзка с пазара. Какви трендове се обрисуват в търсенето?

- Хората стремително вложиха в парцели, с цел да спасят парите си от инфлацията. Дори и да се окаже, че евентуално увеличение на лихвите окаже психически резултат върху купувачите на парцели, то този пазар е свързан съд с пазара на наеми. Тези, създалите добра инвестиция в парцел, ще могат да я осъществят като наем на по-висока цена. Докато хората не престават да мечтаят за личен дом, търсене постоянно ще има.

- Огромна е конкуренцията и измежду организациите, е измежду най-старите и потвърдили се организации и въпреки всичко – по какъв начин успявате да стоите на гребена на вълната към този момент толкоз дълго?

- Според вътрешни данни на компанията ни, над 70% от покупко-продажбите които сключваме са с наши лоялни клиенти или предложени от тях. Когато доволните клиенти приказват и най-хубавите експерти мълчат.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР