Преди дни едно българско читалище навърши 120 години. В него

...
Преди дни едно българско читалище навърши 120 години. В него
Коментари Харесай

Читалище на 120 години съхранява българския дух в Ябланица

Преди дни едно българско читалище навърши 120 години. В него има хиляди книги, някои - с историческа стойност. Как в Ябланица са съхранили българския дух?

Пламен е единствено на 8, само че към този момент знае десетки хора и ръченици, които е научил в читалището в Ябланица

„ Танцувам от 1 година и доста ми харесва, харесва ми да съм с другари, да излизаме на сцената на тържествата “, показа Пламен.

Учителят му е единствено на 20 и ползва лична съвременна хореография.

„ От много години не беше показвана тази школа, която желая да наложа тук, т.е. тренировките и напъните на един танцов актьор “, сподели Велизар Николаев, началник на детската танцова школа.

И до момента в който дребните танцуват, главната активност на читалището е обвързвана с библиотеката и музея. Там се пазят книги и артефакти на повече от три века. Само книгите са към 60 хиляди.

„ Нашето читалище е учредено 1901 година от родолюбиви ябланчани. Книгата е скъпа, потребна и написаното в нея остава за епохи “, съобщи Малина Росманова, секретар на читалището.

Музеят в читалището е обект на особена горделивост. Там се пазят пушки, носии и даже един от най-старите модели телеграф.

„ Читалището е огнището, където би трябвало да се възпламени искрата в младежите и те да запазят традициите ни “, изясни Найден Найденов.

А главните дарения за ремонта и поддръжката на читалището са от частни донори, регистрират в Ябланица.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР