Преди десетилетия всичко беше просто. За пране бяха необходими само

...
Преди десетилетия всичко беше просто. За пране бяха необходими само
Коментари Харесай

5 минути химия: Какво става в пералнята?

Преди десетилетия всичко беше просто. За пране бяха нужни единствено един сапун, топла вода и яки ръце. Днес по рафтовете на магазините с изключение на десетки модели перални машини са подредени препарати за бяло, цветно, черно, тънко и какво ли още не пране, а също специфични артикули за вълна, пух, микровлакна. Но каква химическа реакция в действителност протича в пералнята сред облеклата и праха, който би трябвало да им върне чистотата?

Във всички перилни препарати се съдържа един главен съставен елемент –

тензиди, сходна на сапуна субстанция, която намалява повърхностното напрежение на водата, “омрежва ” облеклата и обгръща механично отделените частици нечистотия, като ги държи изолирани във водата. Тензидите са медиатори сред водата и неразтворимите в нея нечистотии (разтворимите по този начин или другояче бързо се отделят от облеклата и се придвижват във водно-перилната смес). Молекулите на тензидите имат “опашка ”, отблъскваща водата, която се ориентира към частиците нечистотия, и “глава ”, обичаща водата и обърната към нея. Така “опакована ”, мръсотията плува във водата.

Днес тензидите се създават от нефт, за разлика от сапуна, чиито първични материали са растителната лой, маста, лойта или костната лой. Те се “осапуняват ”, като се разлагат химически на глицерин и мастни киселини посредством разбъркване с калиева или натриева основа и нагряване. Всъщност готовият сапун съставлява калиеви или натриеви съединения на мастните киселини.

Когато водата е твърда, е нужен и омекотител

за нея, който “излавя ” варовика. В противоположен случай той “блокира ” тензидите и те не могат да свършат никаква потребна работа.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР