Преди десетилетие Amazon започна да въвежда роботи в своите центрове

...
Преди десетилетие Amazon започна да въвежда роботи в своите центрове
Коментари Харесай

Нови роботи превземат складовете

Преди десетилетие Amazon стартира да вкарва роботи в своите " центрове за осъществяване ", както онлайн търговците на дребно назовават своите великански дистрибуторски хранилища. Вместо хората да се лутат нагоре и надолу по редиците от лавици, търсейки стоките от поръчките, машините повдигат и по-късно придвижват самите рафтовете до хората. Това икономисва време и пари. Сега Amazon разполага с повече от 350 хиляди разнообразни роботи по целия свят. Но това не е задоволително, с цел да си подсигури бъдещето.

Напредъкът в складовата роботика, комбиниран с възходящите разноски за труд и компликациите при намирането на служащи, докара до повратен миг в логистичната промишленост. Тъй като локдауните поради Covid-19 предизвикаха спирания във веригата за доставки и взрив на доставките по домовете, който, наподобява, ще продължи, центровете за осъществяване работят на цялостни обороти. Въпреки ботовете доста компании би трябвало да привлекат краткотрайни служащи, с цел да се оправят по време на натоварени интервали. Конкуренцията за личен състав е яростна. В навечерието на празничния сезон за извършване на покупки през декември, Amazon притегли към 150 хиляди спомагателни служащи единствено в Америка, предлагайки бонуси до 3 хиляди $.
Дългосрочни резултати
Дългосрочните последствия от все по-трудното намиране на работна ръка в дистрибуцията са ясни, съгласно ново изследване на консултантската компания McKinsey: " Автоматизацията в складовете към този момент не е просто нещо прелестно за владеене, а императив за резистентен напредък. "

Това значи, че са нужни повече роботи, в това число по-нови и по-ефективни версии, които да заменят към този момент употребяваните, и усъвършенствани машини, които да поемат множеството от останалите заемани от хора работни места. В резултат на това McKinsey предвижда, че пазарът за автоматизация на хранилища ще нараства със събирателен годишен ритъм от 23% и ще коства повече от 50 милиарда $ до 2030 година
Реклама
Новите роботи са съвсем тук. Един от тях е прототипния бот 600 series. Тази машина " трансформира всичко " съгласно Тим Щайнер, основен изпълнителен шеф на Ocado Group, която стартира през 2002 година като английски онлайн търговец и през годините се трансформира във водещ снабдител на складова роботика.

Роботът 600 series е необичайно изглеждащ звяр, наподобяващ кутия на колела. Това е по този начин, тъй като повече от половината му съставни елементи са 3D-принтирани. Тъй като 3D-печатът построява нещата пласт по пласт, той разрешава да се усъвършенстват формите, като по този метод се употребява минимум количество материал. В резултат на това 600 series е пет пъти по-лек от актуалното потомство ботове на компанията, което го прави по-пъргав и по-щадящ батерията.
Маршът на машините
Ботовете на Ocado работят в така наречен Hive (кошер) - гигантска железна решетка в средата на центровете за осъществяване. Някои от тези кошери са по-големи от футболно игрище. Всяка клетка на решетката съдържа артикули, съхранявани в пластмасови сандъци. Когато поръчките дойдат, се изпраща бот, който да извади сандък и да го транспортира до събирателна станция, където служащ сканира всеки артикул и го слага в торба, както се случва на касата в супермаркетите.

За да подберете ръчно всеки продукт за огромна поръчка, може да ви отнеме към час разхождане из склада. Но защото стотици ботове работят в мрежата по едно и също време, те са доста по-бързи. Ботовете са хореографирани от компютърна система, ръководена от изкуствен интелект, която комуникира с всяка машина посредством безжична мрежа. Системата разрешава на настоящия бот на Ocado, 500 series, да събере всички артикули за поръчка от 50 продукта за по-малко от пет минути.
Реклама
Новият 600 series ще подхожда или ще усъвършенства продуктивността на своя предходник и ще употребява по-малко сила. Той също по този начин " отключва каскада от преимущества ", споделя Щайнер, защото разрешава " кошерите " да бъдат по-малки и по-леки. Това значи, че те могат да бъдат конфигурирани за седмици, а не за месеци, и то на по-ниска цена. Това ще направи " микроцентровете " за осъществяване осъществими.

Повечето центрове за осъществяване са в огромни здания отвън града, само че по-малки единици могат да бъдат ситуирани в градски региони по-близо до клиентите. Това би ускорило доставките, в някои случаи в границите на часове.

Amazon също създава по-ефективни роботи. Оригиналните машини на компанията бяха известни като Kiva, на името на Kiva Systems, основаната в Масачузетс компания, която ги създава. Kiva е устройство, което може да се плъзга под лавици с височина на главата, върху които се съхраняват артикули. След това роботът повдига и придвижва рафтовете до събирателната станция. През 2012 година Amazon купи Kiva Systems за 775 млн. $ и по-късно промени името ѝ на Amazon Robotics.

Оттогава Amazon Robotics създаде семейство от ботове, в това число по-малка версия на Kiva, наречена Pegasus. Това ще му разреши да опакова повече артикули в своите центрове за осъществяване и да употребява ботове в по-малки центрове за разпространяване в града. За да се приготви за по-автоматизираното бъдеще, Amazon Robotics неотдавна откри нов цех за произвеждане на роботи в Уестбъро, Масачузетс.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Право 2 Енергетика 3 Градове 1 Право 2 Енергетика 3 Отбрана 1 Право 2 Политика 3 Предприемач Реклама Автоматизацията в складовете е наложителна, с цел да има резистентен напредък.
През 2014 година, когато стана ясно, че бъдещите Kiva ще се създават извънредно за Amazon, Ромен Мулен и Рено Хейц - инженери, работещи за здравна компания - взеха решение да основат френския съперник Exotec, с цел да създават друг тип роботизирани хранилища. Фирмата е създала триизмерна система, която употребява ботове, наречени Skypod. Леко наподобяващи Kiva, те също се движат по пода на склада. Но вместо да движат рафтовете, Skypod се изкачват по тях. След като роботът доближи нужното равнище, той изважда сандъка, слиза и го доставя до събирателната станция.

Skypod, споделя Мулен, усилват оптимално пространството в склада, тъй като могат да се изкачват на стелажи, подредени на височина от 12 метра. Тъй като е модулна, системата може елементарно да бъде разширена. Освен че връщат сандъци на рафтовете, Skypod също ги водят до точки за зареждане. Редица търговци на дребно започнаха да употребяват Skypod, в това число френската група супермаркети Carrefour, американската компания за облекло GAP и японската група Uniqlo.
Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама
Тъй като такива роботи се придвижват бързо и могат да причинят пострадване - Skypod се движат с 4 м/сек - те най-често работят в затворени зони. Ако чиновниците на Amazon би трябвало да влязат в зоната на роботите, те носят специфична защитна жилетка. Тя съдържа електроника, която алармира на всички близки ботове, че участва човек. Така ботът ще спре или ще поеме по различен маршрут.

Някои роботи обаче са проектирани да работят дружно с хора в складовете. Те постоянно транспортират неща сред хората, свалящи артикули от рафтовете, до хората, поставящи ги в торби и кутии за изпращане. Такива системи могат да избегнат разноските за инсталиране на закрепена инфраструктура, което разрешава на складовете да се преконфигурират бързо - потребно преимущество за логистични центрове, които работят за голям брой търговци на дребно и би трябвало да се оправят с непрекъснато изменящи се продуктови линии.

Когато роботите работят измежду хора, те би трябвало да бъдат оборудвани с спомагателни системи за сигурност като камери, радари и други датчици, с цел да се избегнат конфликти с личния състав. Следователно тези роботи се движат постепенно и са по-предпазливи, което може да докара до по-честото им прекъсване и закъснение на интервенциите. Въпреки това машини, които са по-наясно със заобикалящата ги среда, са на път да станат действителност. Японската група за електроника NEC да вземем за пример стартира да употребява " сензитивна към риска технология за стохастичен надзор ", която е програмен продукт, сходен на потребления във финансите за отбягване на високорискови вложения. В този случай той разрешава на робота да реши рисковете, когато подхваща каквото и да е деяние, като да вземем за пример избор на най-безопасния и бърз маршрут през склада. В опити NEC демонстрира, че удвоява междинната скорост на робота, без да прави компромис с сигурността.
Нови трикове
Най-трудната задача за автоматизиране в складовете е подбирането на артикули и пакетирането им, отсам и търсенето на спомагателен личен състав по време на натоварени интервали. Тази задача надалеч не е лесна за роботите, защото центровете за осъществяване съхраняват десетки хиляди разнообразни продукти, в доста форми, размери и тегла.

Въпреки това Amazon, Ocado, Exotec и други стартират да автоматизират задачата, като слагат роботизирани ръце на някои събирателни станции. Те нормално употребяват камери и четат баркодове за идентифициране на артикули и други механизми за взимането им. Машинното образование, форма на AI, се употребява, с цел да научи роботите по какъв начин да боравят с съответни предмети, като да вземем за пример да не поставят картофи върху яйцата.

Ocado също по този начин създава ръка, която би могла да заобиколи събирателната станция и да взема предмети непосредствено от сандъците в кошера. Fetch Robotics, производител на логистични роботи от Силициевата котловина, който беше добит предходната година от компютърната компания Zebra Technologies, създаде мобилна ръка за събиране, която може да се движи из центъра за осъществяване.

Boston Dynamics, различен производител на роботи в Масачузетс, сътвори тежкотоварна мобилна версия, наречена Stretch, която може да разтоварва камиони и да слага кутии на палети. На 26 януари логистичният колос DHL направи първата поръчка за Stretch роботи. Компанията ще ги разположи в своите северноамерикански хранилища през идващите три години.

Този график дава визия, че напредъкът няма да бъде бърз. Ще отнеме 10 до 15 години, преди роботите да стартират да умеят да сортират и опаковат артикули, счита Зехао Ли, създател на нов отчет за складовата роботика за IDTechEx, компания от английски анализатори.

Някои компании считат, че техните ботове ще могат да избират към 80% от стоката им през идващите години, макар че доста зависи от гамата от артикули, транспортирани от разнообразни интервенции. Предмети с неправилни форми, като банани и насипни зеленчуци, могат да бъдат сложни за разбиране за робота, в случай че е планиран главно да събира артикули в спретнати опаковки. Ботът може също да бъде стеснен в тежестта, която може да вдигне, тъй че ще се затрудни с тв приемник с плосък екран или тежък кег бира. По-нататък в бъдещето могат да се появят системи за превъзмогване на доста от тези ограничавания, като да вземем за пример роботи с няколко ръце.

В подобен случай кои работни места ще останат? В склада това са техниците, които поддържат и поправят роботи, споделя Ли. Той счита, че евентуално ще има шепа надзорници, които ще бдят над ботовете. Но работни места ще отпаднат не са единствено вътре в склада, а и на открито, откакто транспортните средства за доставка без водач бъдат позволени. Тогава доста артикули ще пътуват през веригата за доставки и ще дойдат в домовете на хората недокоснати от човешка ръка.

Ще се появят обаче други работни места. Като за начало някой би трябвало да построи всички тези нови роботи. Новата фабрика на Amazon Robotics ще сътвори повече от 200 нови индустриални работни места, макар че това е нищожно спрямо множеството от един милион работни места, които пионерът на електронната търговия сътвори, откогато първите роботи дойдоха в неговите центрове за осъществяване. Много от тези работни места безусловно ще изчезнат.

Технологичните промени обаче неизбежно основават нови функции за хората. През 60-те години на предишния век имаше хиляди оператори в телефонните централи - работа, която съвсем изчезна, откакто централите станаха автоматизирани. Но броят на другите работни места в телекомуникациите набъбна. Тъй като логистиката става по-ефективна посредством по-голяма автоматизация и онлайн бизнесът пораства, общият брой работни места в електронната търговия би трябвало да се усилва. Но ще има доста разнообразни типове работни места, тъкмо както има доста разнообразни типове роботи.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР