Преди десет години в новините за първи път започва да

Преди десет години в новините за първи път започва да ...

Незаконното Весело село в сърцето на София


Преди десет години в новините за първи път започва да се говори за голямото "Весело село", разположено на бреговете на язовир "Ивайловград". Там настоящи и бивши митничари си бяха построили абсолютно незаконно луксозни вили. Особено показателен бе коментарът на кмета на село Дъбовец, в чието землище се намираха вилите. Той каза, че няма представа кой ги е построил и защо, но бе много учуден, че някой иска да събаря тези хубави къщи, които "не са построени за лошо".

Борбата с незаконното строителство на митничарското "Веселото село" бе поведена от тогавашния регионален министър Росен Плевнелиев. Първите багери бяха изпратени след няколко седмици, а ГЕРБ използва този случай, за да популяризира борбата с корупцията. Плевнелиев бе избран за президент през есента на същата година.

Десетилетие по-късно се оказва, че в сърцето на София също има едно незаконно "Весело село", което сигурно също не е било вдигнато "за лошо". С него обаче кметът Йорданка Фандъкова все още не може да се пребори. Става дума за известния софийски поп-фолк ресторант със същото име, разположен в централната част на Борисовата градина.

През 2021 г. Столичната община най-накрая спечели на първа инстанция делото за премахването на постройката. От решението на съда се подразбира, че в продължение близо 10 години общината е търпяла незаконен обект в центъра на града.