Преди деня за приемане на документи ЦИК трябваше да вземе

...
Преди деня за приемане на документи ЦИК трябваше да вземе
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: ЦИК ще регистрира и двете крила на ДПС

Преди деня за приемане на документи ЦИК трябваше да вземе решение по какъв начин ще работи, тъй като беше напълно ясно какво ще се случи. Вместо това управлението отпътува за Азербайджан, което може би не беше най-хубавият вид.

Това е мнението на проф. Михаил Константинов – някогашен зам.-председател на ЦИК и някогашен ръководител на Съвета на шефовете на „ Информационно обслужване “, за вчерашната обстановка, която сътвориха двете фракции в Движение за права и свободи пред ЦИК.

Според него въпреки всичко комисията е взела вярно решение, като е приела документите на двете крила на Движение за права и свободи. Това не значи регистрация, акцентира той пред БНР.

„ Дали тези документи ще се осъществят като регистрация или не – следва да забележим. Ако някоя от страните не е удовлетворена от решението на ЦИК, което следва, тя ще жали пред Върховен административен съд, който в 3-дневен период ще се произнесе. В последна сметка процесът ще приключи. Според мен ненужно доста внимание обръщаме на този механически проблем “, счита проф. Константинов.

По думите му приемането на документите на двете ДПС-та в един час и без следващ номер е доста ексцентрично деяние. Представлява комплициране на досегашната процедура, само че то няма да има съдбовни последици, безапелационен бе специалистът в предаването „ Преди всички “.

Той позволява, че ЦИК ще записва и двете крила. По думите му обаче това, което в този момент виждаме като наименования на двете фракции, може да не е окончателният вид.

Според него надалеч преди крайната дата за подаване на документи – 11 септември, ЦИК ще има решение по проблема.

Любопитно е какво ще се случи и в Българска социалистическа партия, означи проф. Михаил Константинов. Според него при тях казусът е съвсем еднакъв. И там ЦИК ще би трябвало да вземе някакво решение, което съвсем несъмнено ще бъде оспорвано от една от двете страни, изрече мнението си той и добави, че при подобен случай нещата ще отидат във Върховен административен съд.

„ Българските висши съдии имат особено поделение, което се занимава с изборни процеси. Там хората са доста опитни. Според мен там към този момент са решили този проблем, тъй като знаят какво ще им се стовари на главите в границите на 1 седмица. Там закъснение няма да има. Ще има решение в период “.

Наблюдаваме доста тежка рецесия на българската политическа система, заключи проф. Константинов. Според него малко над 2 млн. души ще излязат да гласоподават на идните избори.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР