Преди ден жители на Варна заснеха как местни археолози използват

...
Преди ден жители на Варна заснеха как местни археолози използват
Коментари Харесай

Варненският багер е рушил турски останки в търсене на римски

Преди ден поданици на Варна снимаха по какъв начин локални археолози употребяват огромен екскаватор, с цел да изследват историческите пластове в гръцката махала в града. От фрагментите се вижда по какъв начин машината разрушава остатъци от антична постройка.

С проблема се ангажира общинският консултант от " Демократична България " Стела Николов. Пред Mediapool тя описа, че става дума за план за откриване и експониране на римската стена на античния Одесос. Проектът се реализира от общината и районния исторически музей. Подробна информация обаче не може да бъде открита, тъй като доста чиновници и от двете институции са в отпуска.

Тези, с които Николова е съумяла да приказва, са обяснили, че багерът е премахвал остатъци от турски здания, а римският пласт е под тях и е непокътнат. Засега няма отговор на въпроса дали археологията би трябвало да се разкрива с тежки машини. Общата стойност на плана е относително дребна – 49 000 лева

" Мен доста ме тормози какво ще се случи и с красивите остарели чинари, които се намират към изкопа и техните корени могат да бъдат съществено повредени. Това са дървета на по 50-60 години ", разяснява общинският консултант.

Обектът се намира в градинката на ул. Цар Симеон в центъра на града до ЖП гарата..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР