Преди ден гръмна информацията, че измамник от Бургас продава разредена

...
Преди ден гръмна информацията, че измамник от Бургас продава разредена
Коментари Харесай

Българино, с белината чисти, не я пий, не лекува рак!

Преди ден гръмна информацията, че лъжец от Бургас продава разредена белина като лекарство срещу рак. Преди 4 години пък стана известно, че англичанка предлага посредством мнима клиника в България лек, който може да аргументи гибел. Аманда Мери Джуъл бе активистка на основаната в Мексико „ Църква на Битието II”, която рекламирала по целия свят своя „ чудодеен минерален разтвор” (MMS). Според специалисти течността, която се продаваше и за клизма, съдържа същите химикали като индустриалната белина, акцентира тогава „ Сънди експрес”, представен от "Телеграф ". Защо в България има толкоз лапнишарани, които купуват ментета и имат вяра на измами? Въпроси към ръководителя на Асоциация „ Активни потребители” Богомил Николов. Ето коментарът му:

Този случай с белината не е нито първият, нито последният, допускам, за жалост. Подобни практики илюстрират неприятната осведоменост на хората, както и желанието, което имат за решение на житейски проблеми. Те са съществували и постоянно ще ги има, само че огромният въпрос е - какъв брой бързо обществото може да се оправи и да ги преодолее.



Иначе тези схеми не ги измисляме ние, както стана ясно и в тази ситуация с белината, инитиативата е тръгнала от Съединени американски щати. Разни мошеници бъркат всякакви смеси, поставят им неразбираеми наименования и им приписват чудодейни качества.

Защо обаче толкоз доста българи се връзват на тези номера? Учудващо е, че в този цифров век към момента има консуматори, които се доверяват на непроверени, неизпитани средства, за които не се знае даже дали са безвредни.

В България към момента живее социалистическата религия, че страната би трябвало и може да взема решение всичко. Преди 30 години нито една стока не можеше да стигне до магазина, в случай че не е утвърдена от държавните служби. Само че това от дълго време не е по този начин, пазарът е извънредно свободен и на него могат да се оферират всевъзможни неща. Потребителите обаче би трябвало да си самоизградят здравословна доза песимизъм и да не имат вяра по този начин лековато, че с белина може да се излекува рак, примерно.

Ще си разреша да напомня, че неотдавна имаше взрив в продажбите на едни устройства, които сякаш като ги включиш в контакта и щели да понижат с до 50 на 100 разноските на семейството за ток. Също, че тези „ вълшебни” уреди, в случай че се турят в запалката на колата, щели да спестят с 50 на 100 горивото и така нататък и тъй наречените От самото анонсиране на това в нета излиза наяве, че офертата е изцяло невероятна. Както гласи една британска сентенция /в превод/: Това е прекомерно хубаво, с цел да е истина. Един мой другар подходящо се пошегува, че, в случай че има две запалки в колата си, то ще се вози изцяло гратис.

Невярата в институциите е световен проблем, на всички места по света, освен у нас. Поради това хората всеобщо започнаха да се доверяват на всевъзможни измамници, шамани и ментета. Изследвания в последните години демонстрират също извънредно огромно усилване на плацебо резултата. / Плацебо (от лат.: placebo – ′трябва да угаждам′) е всяка симулирана, другояче медицински неефективна намеса (операция, химически разтвор, хапче или психотерапия), която се назначава с хипотетично лечебно влияние, каквото в действителност няма. Понякога пациенти, получаващи плацебо лекуване (инертно вещество, например захарно хапче), за което обаче имат вяра, че е ефикасна намеса, могат да получат мислено или фактически усъвършенстване на здравното си положение – резултат, именуван плацебо резултат. От научна позиция хомеопатията е образец за плацебо ефект/.



За мое страдание при нас сигнали за измами идват доста рядко. Тези, които ги разпознават, нормално махат с ръка и ги подминават. А тези, които не ги разпознават, ги употребяват. У нас за шашмите се научава чрез по-активни жители, които оповестяват обществено за тях. Лошото е, че сходни неистини мъчно се стопират, те се популяризират и развъждат скоростно на всички места, изключително в интернет.

При сходни шмекерии би трябвало да се разделя комерсиалната от престъпната част. Има мними търговци, които реализират 100-процентна машинация. Класическият образец е, когато събират поръчки, вземат парите, само че в никакъв случай нищо не доставят на заявителите. Съществуват и други, които си имат регистрации и продават – примерно, хапчета за намаляване, които ти „ гарантират”, че можеш да си лежиш и ядеш, само че с тях ще сваляш доста кила! Трябва да се внимава с сходни „ чудодейности”, които водят до тежки хормонални разстройства и други съществени болести.

Смятам, че един от факторите с голямо значение, е размерът на санкциите. У нас санкцията за нелоялна комерсиална процедура е от 2000 лева до 30 000 лева, само че в някои други страни тези наказания доближават до милиони евро. Затова мисля, че наказването за заблуди би трябвало да е % от комерсиалната облага на дадена компания или лице. По този метод се надявам, че глобите ще имат възпиращ резултат, а в този момент се опасявам, че нямат. Фактите сочат, че бизнесът печели доста повече, в сравнение с заплаща за санкции, заради непочтеност. Но най-много всички би трябвало да сме доста деликатни и да не разчитаме, че е допустимо до всеки лъжец да има по един контрольор или служител на реда. Това е наивно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР