Преди ден британският учен Питър Дашак, за когото отдавна се

...
Преди ден британският учен Питър Дашак, за когото отдавна се
Коментари Харесай

Борец против „конспиративните теории

Преди ден английският академик Питър Дашак, за който от дълго време се знае, че е съществено обвързван с лабораторията в Ухан, само че към този момент над година изрично отхвърля пандемията да е тръгнала от там, бе изключен от комисията по следствието за произхода на Коронавирус. На уеб страницата на неговата компания написа, че се е „ отказал " да взе участие в продължаващото следствие. Това е индивидът, който преди към година пусна отворено писмо до учените в здравното списание Lancet, с което ги предизвести да не пишат и приказват нищо, което не съответствува с формалните теории на СЗО, тъй като било „ тайни теории ". Не след дълго Facebook и други обществени медии не разрешиха изявления, в които се твърди, че коронавирусът е тръгнал от лабораторията в Ухан.  
Д-р Питър Дашак, спорен академик (зоолог) от Обединеното кралство, както го назовава The Telegraph, напусна следствието за появяването на ковид откакто се появиха доказателства, че е обвързван с китайската лаборатория, за която още веднъж може да се приказва, че е основният провинен за „ приключването " на вируса-убиец. 
Дашак е президент на основания в Съединени американски щати Алианс за еко-здравеопазване (EcoHealth Alliance). На уеб страницата на организацията написа, че тя „ организира проучвателен и осведомителни стратегии за световно здраве, запазване и интернационално развиване. Изследванията на доктор Дашак играят основна роля при идентифицирането и прогнозирането на произхода и въздействието на зараждащите болести по целия свят. Това включва идентифициране на произхода на прилепите - източници на SARS, моторите на появяването на вируса Nipah, издание на първата карта на горещите точки на нововъзникващите болести, разкриване на SADS ковид, създаване на тактика за идентифициране на броя на незнайните вируси в дивата природа " и доста други.
Д-р Дашак е и член на следствието на СЗО по отношение на източника на пандемията от Коронавирус. Дебатът за това по какъв начин се е появил вирусът става все по-тежък. Теорията за изпускането на злокобния ковид от лабораторията в Ухан още веднъж набира скорост с от ден на ден доказателства и съгласно The Telegraph е била отхвърлена от научната общественост прекомерно рано. 
Миналия месец американският президент Джо Байдън подреди на американските разследващи организации да „ удвоят " напъните си за следствие на произхода на пандемията, в това число теорията, че тя идва от лабораторията. 
През февруари 2020 година доктор Дашак, който изрично осъди всяко съмнение, че вирусът идва от института по вирусология в Ухан, пусна отворено писмо, оповестено в Lancet, в съавторство с още 26 специалисти „ в поддръжка на учени, експерти в региона на публичното здраве и медицински експерти, борещи се с Covid-19 в Китай ”.
В писмото, представено от The Telegraph, се споделя: „ Бързото, намерено и транспарантно шерване на данни за това огнище в този момент е застрашено от клюки и дезинформация към неговия генезис. Ние сме дружно, с цел да осъдим изрично тайните теории, които допускат, че Covid-19 няма натурален генезис. "
На уеб страницата на Lancet в понеделник излезе обява, в която палачинката се обръща: „ Някои читатели слагат под въпрос валидността на това разобличаване, изключително що се отнася до един от създателите, Питър Дашак ".
Д-р Дашак е работил в тясно съдействие с Ши Дженгли, която управлява проучванията с вируси от прилепите в института в Ухан. EcoHealth Alliance е финансирал обилно нейната работа, включваща събиране на проби от прилепи и хора в риск от зараза от вируси на прилепи. Тази дотация е спряна през април 2020 година по заповед на тогавашния президент Доналд Тръмп, само че е възобновена по-късно през годината.
В обновеното си изказване в отговор на обвиняванията за спор на ползи, доктор Дашак съобщи, че неговата организация си сътрудничи с редица университети и държавни здравни и екологични научни организации в Китай. Той твърди, че нито компанията му, нито той персонално получават финансиране от китайското държавно управление.
По-рано тази година доктор Дашак посети Китай като част от взаимното следствие на СЗО и Китай по отношение на появяването на ковид. Това следствие стигна до заключението, че въпреки лабораторно приключване да е било допустимо, е извънредно малко евентуално и вирусът е бил най-вероятно предаден от прилепи посредством „ промеждутъчен скотски гостоприемник “ на хората, преди да провокира „ взривоопасна зараза “ в Ухан.
Генералният шеф на СЗО доктор Тедрос Адханом Гебреезус обаче сподели, че всички теории остават на масата и прикани за в допълнение следствие. Тези разбори към момента се изготвят.  
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР