Преди дебатите във фоайето на Доходното здание беше представена тематична

...
Преди дебатите във фоайето на Доходното здание беше представена тематична
Коментари Харесай

Ученици от Русе дебатираха в контекста на офицерския бунт от 1887 година

Преди дебатите във фоайето на Доходното здание беше показана тематична галерия на ОУ “Олимпи Панов “ и възстановки на разстрела на бунтовниците

11 отчета на възпитаници от русенски учебни заведения бяха показани на финалното събитие по план „ Саможертвата на българските революционери в подтекста на офицерския протест от 1887 година “ на ОУ „ Олимпи Панов “. Децата и младежите направиха задълбочено изследване на историческите обстоятелства и показаха своя актуален прочит, оповестяват от Община Русе.

По време на събитието телемост свърза възпитаници от лицея “Олимпи Панов “ на молдовския град Тараклия и русенското ОУ „ Олимпи Панов “. По време на онлайн връзката учениците от 9, 10, 11 клас дружно с учителките им по български език показаха отчети и рецитираха стихотворения за живота и активността на Олимпи Панов. Педагозите от молдовското учебно заведение поканиха българските сътрудници и възпитаници да посетят Тараклия на 17 юни, когато пред паметника на Панов ще бъде изнесен церемониален рецитал. Училищата се договориха и за предстоящ продан на опит и взаимни прояви.

Преди дебатите във фоайето на Доходното здание беше показана взаимна тематична галерия на ОУ “Олимпи Панов “, Регионален исторически музей - Русе и Държавен списък - Русе, отдадена на 170-годишнината от рождението и 135 година от гибелта на майор Олимпи Панов.

Пленарният ден завърши с представянето на две живи картини. Възстановките бяха отдадени на два момента от протеста през 1887 година - правосъдния развой против офицерите и разстрела на бунтовниците. Събитията бяха пресъздадени от НД “Традиция “ - клон Русе въз основа на достоверни документи от Държавния списък и Регионалния исторически музей.

Предстои изложбата, отчетите и презентациите да бъдат събрани в книга.

Проектът се осъществя по стратегия „ Знание и напредък “ на Фондация „ Русе – град на свободния дух “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР