Преди да започнем разговорите в търсене и намиране на решение

...
Преди да започнем разговорите в търсене и намиране на решение
Коментари Харесай

Местна коалиция БСП за България в СОС към кмета: Защо бяха неглижирани две бележити дати?

Преди да стартираме диалозите в търсене и намиране на решение на рецесията в Столичния общински съвет настояваме да изясним един изключително значим за нас въпрос. Това декларира в своя позиция групата на Местна коалиция " Българска социалистическа партия за България " в СОС.

 

„ На 4 януари отбелязахме 146 години от Освобождението на София. Тържественото честване по традиция се прави пред паметника на българските опълченци (съвсем покрай постройката на Столична община), взаимно с представители на Българската православна черква и мнoжество родолюбиви организации. Досега постоянно е имало публични представители на Столична община на тържественото честване, изказвания от тях или приветствен адрес, венци и цветя. Този път - нищо “, декларират социалистите. 

 

„ Колкото и както и да се пробват да пренапишат и да поясняват нашата история безродниците, историческият факт, че конницата на военачалник Гурко влиза победоносно в София на 4 януари 1878 година, не може да бъде изменен. Затова на този ден признателна София отбелязва и уважава своите освободители. Тогава си спомняме и за смелите и енергични дейности на посланиците на Франция и Италия Леандър Леге и Виторио Позитано, предотвратили желанието на Осман паша да опожари и изравни София със земята. “, се декларира в позицията.

 

„ На 6 януари се навършиха 176 години от рождението на Христо Ботев. Столична община пропусна и тази бележита дата. Да обясняваме, че делото, творчеството, героизмът и саможертвата на Ботев са в основата на образуването на българската нация и възраждането на актуалната българска страна е ненужно. Не разбираме какво у Ботев им пречи - неговият блян към независимост, любовта му към жанр и родно място, острата обществена журналистика, гения му като стихотворец или образеца му на всеотдайност за свободата на Отечеството?! Най-малкото, което изискуем на този български народен воин, е да поднесем по едно цвете, и сведем за момент глава пред многочислените му монументи из цяла България “,  показват още от групата на Местна коалиция " Българска социалистическа партия за България " в СОС.

 

„ В тази връзка настояваме кметът на София Васил Терзиев да обясни пред нас и пред жителите аргументите за тези пропуски. И да отговори на няколко въпроса:

 

Защо бяха неглижирани тези две бележити дати? 

Кой носи лична отговорност за това? 

Защо тези дати не участват в културния календар на града и даже не се означават на уеб страницата на Столична община? 

 

Настояваме кметът Васил Терзиев да съобщи ясно дали смята това за обикновено държание, дали го поддържа и дали неглижирането на бележити исторически дати ще бъде отличителна линия на неговото ръководство през целия мандат. 

 

Ако кметът и най-голямата политическа група в Столичния общински съвет смятат, че събития като Освобождението на София и рождения ден на Христо Ботев нямат място в календара на Столична община, ние, общинските съветници от групата на Местна коалиция " Българска социалистическа партия за България ", нямаме поле за диалог по нито една огромна социална тематика с тях “, безапелационни са от групата на Местна коалиция " Българска социалистическа партия за България " в СОС. 

 

„ Защото всички ние, този град, свободните хора, самостоятелна България през днешния ден сме тук, с помощта на голямата цена, платена от тези герои в предишното. 

 

Очакваме бърз, явен и прецизен отговор на тези въпроси от кмета Васил Терзиев. “, приключва позицията на общинарите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР