Преди да зададе въпроса си народният представител от БСП за

...
Преди да зададе въпроса си народният представител от БСП за
Коментари Харесай

Иван Ченчев: Кой и как отне част от имота от паметника на културата „Знаме на мира”?

Преди да зададе въпроса си националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Иван Ченчев сложи кардинален въпрос:

„ Входирал съм въпроса си към министъра на културата на 4.12.2023., в този момент сме към този момент началото на февруари 2024 година Прави усещане, че доста постоянно парламентарните питания отпадат, защото министрите са в командировки в чужбина. Разбирам, че външнополитическото състояние е внимателно, само че вътрешнополитическото – също. Има доста проблеми за решение в страната ни и считам, че българските министри би трябвало по-често да се задържат у нас ”, съобщи Иван Ченчев и изложи конкретиката на питането си:

„ С писмо до министъра на културата Кръстьо Кръстев шефът на Националния образователен комплекс по просвета с колеж за проучване на италиански език доктор Иван Капурдов задава въпрос по отношение на заповед от 26.07.2023 година на основния проектант на София тогава Здравко Здравков. Въпросът е обвързван с правата на арх. Здравков да се разпорежда с обществена държавна благосъстоятелност. А цитираната заповед лишава огромна част от парцела, принадлежащ на монумента „ Знаме на мира ”, който е колективен монумент на културата, комплекс, състоящ се от паметник и парк към него ”, уточни зам.-председателят на ПГ „ Българска социалистическа партия за България ” и член на Комисията по просвета и медии в Народно събрание.

Иван Ченчев сподели скица-снимка, с цел да се види каква част от територията на комплекс „ Знаме на мира ”, прочут и като „ Камбаните ” се лишава, и сложи поредност от въпроси:

„ Кой чиновник на Министерство на културата е съгласувал плана на схема и за какво? Моля да ми се дават документи, които са дали законова аргументация на този съгласувателен автограф. Кой в йерархичната стълбица на МК е приел, одобрил съгласувателния автограф на служителя? Защо министърът не е бил известен на парафирането на скицата, откакто с този автограф се дава опция на трета страна да ощети Министерство на културата? Защо управлението на лицея не е било осведомено в случай, че лицеят стопанисва монумента? Какви права да се разпорежда с обществена държавна благосъстоятелност има основния проектант на София арх. Здравко Здравков? Правото да се разпорежда с обществена държавна благосъстоятелност не е ли на Министерски съвет? След подаденото несъгласие от доктор Иван Капурдов какви дейности са подхванати от министерството във връзка зародилия проблем? ”

След предоставената от министър Кръстев фактология националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” съобщи:

„ Дадохте ми отговор, който изисква юридически разбор. И това ще бъде направено, защото заинтригуваните страни не са осведомени с това, което вие изразихте в отговора. Нещо повече – те не срещат никакво схващане от страна на общинската администрация в София ”.

Иван Ченчев добави: „ Ще продължим да изясняваме проблема, защото не е загадка, че от дълго време има апетити за парцела на комплекс „ Знаме на мира ”.

Тук министърът на културата насочи покана към зам.-председателя на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Иван Ченчев за среща в Министерство на културата, с цел да се запознае с документите на място.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР