Преди да стигнем до третия мандат, който вече е кризисен,

...
Преди да стигнем до третия мандат, който вече е кризисен,
Коментари Харесай

Стефан Янев: Няма място за гнусливост в политиката

Преди да стигнем до третия мандат, който към този момент е спешен, дано забележим опциите за решение на тази задача – съставянето на постоянно държавно управление – с първия и втория мандат. Цялото говорене е някаква бариера, която не разрешава да се види тъкмо какво се случва с опциите за първите два мандата. Това съобщи, водач на „ Български напредък ”, в ефира на Нова телевизия.

„ Според мен всяка опция е сериозна, в случай че се поддържа съществено от партиите. Нека забележим какво следва, а в случай че се стигне до трети мандат – ние знаем каква тактика имаме ”, сподели той.

Според него положителната вест е, че при започване на 48-то Народно събрание е имало един звук, който бе произнесен от предизборната акция, само че този звук към този момент се промени: „ Начинът за търсене на разговор към този момент стартира. Може би не се виждат резултатите от него, само че разговор има. При трети мандат, без значение при кого отиде, аз си представям сюжета за диалози по следния метод: най-малките стартират и по-късно по прогресивен метод, поотделно с всяка партия. Дали ще е лидерски или сред експерти в съответните области, диалогът би трябвало да покаже какви са настройките. Той е естествен и може да роди болшинство 160+. ”

„ Логиката на търсене на единодушие е първо да се реши антикризисното държание на Народното събрание и партиите. Ние би трябвало да стартираме този диалог с търсене на решения за кратко- и средносрочен интервал. Решаването на най-важните обществени проблеми, проблемите с енергетиката, бизнеса – всички тези проблеми в границите на няколко месеца до година е най-съществен ”, счита още Янев.

Той не счита, че в този момент е моментът да се самопредлага за министър председател: „ Нека минат първо диалозите, да забележим какви са опциите за поддръжка, в какви рамки и в каква степен. Имам съответни имена за вероятни министри, само че не би трябвало в този момент да вършим спекулации. ”

Според него няма добра или неприятна коалиция, има правила, и би трябвало да има поредна политика.

„ Началото на войната – да, това в действителност беше специфична военна интервенция, обяснявал съм неведнъж за какво. Българският интерес е да защитим жителите, да не влизаме в спора. Говорейки за война, военна интервенция, опциите е за сядане на мирни договаряния. Няма еволюция в нашата позиция, има нюанси. И преди, и в този момент поддържаме Украйна, ” безапелационен е той.

„ Имам връзка с президента Радев, само че не бих споделил, че съм дискутирал въпрос за третия мандат ”, разясни той.

Янев счита, че щом става въпрос за ръководство на страната и бъдещето на жителите, няма място за гнусливост: „ Влизайки в политиката, поемаме риска да бъдем ненавиждани, само че да свършим работата в интерес на хората. ”

Той разяснява и желаната оставка на служебния министър Иван Демерджиев: „ Бих споделил по този начин – тези, които желаят оставката на министъра на вътрешните работи, да бъдат по този начин положителни да забързат диалозите за постоянно държавно управление. С цялото ми почитание към гибелта на починалия служител на реда, ми се коства, че в последните дни приказваме доста политически и професионално по тази тематика. Да не забравяме, че върви разследване, там се проверяват събитията за гибелта. ”

Според него постоянно има подозрения за почтено следствие, само че би трябвало да се огледа първо към щата на Министерство на вътрешните работи и на Гранична полиция: „ От години осъществяването на тази активност се прави от командировани чиновници от цялата страна – не е редно, всяка активност има специфичност.повтарянето на командировките няколко пъти през годините може би ги учи по какъв начин се вършат нещата, само че въпреки всичко би трябвало профилирани чиновници. ”

„ Не бих споделил, че методът за гласоподаване е пътя към ощетяването. Всички сме чували за операция на вота. Мисля, че би трябвало да се обърнем към самото общество и  да кажем: „ Хайде да не се занимаваме с опциите за операция, а да излезем 70-80% да гласуваме ”. Тогава статистическите неточности ще са доста по-малко ”, счита още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР