Преди да стане служебен външен министър Милков работи като посланик

...
Преди да стане служебен външен министър Милков работи като посланик
Коментари Харесай

Служебният външен министър става посланик на България в НАТО

Преди да стане длъжностен външен министър Милков работи като дипломат на България във Франция като отговаряше и за Монако. Със същото решение, с което се назначава за представител в НАТО, той е освободен от тази си служба.

" Министерски съвет предлага на президента на съображение член 98, т. 6 от Конституцията на Република България да издаде декрет за освобождение на Николай Милков от длъжността ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България във Френската република и в Княжество Монако и непрекъснат представител на Република България към ЮНЕСКО със седалище в Париж, Френската република и да издаде декрет за назначение на Милков за непрекъснат представител на Република България в Северноатлантическия съвет към Организацията на Северноатлантическия контракт със седалище в Брюксел, Кралство Белгия ", се споделя в решението, което е оповестено в осведомителната система за правна информация на Министерски Съвет.

Постът на непрекъснатия представител на България в НАТО стои свободен втора година. До ноември 2021 година той се заемаше от Драгомир Заков, само че той се върна в България, с цел да стане министър на защитата в държавното управление на Кирил Петков. След рухването на кабинета Заков не се върна на тази служба, само че не бе определен и нов представител. Самият Милков заприказва преди месец, че ще търси нов човек на този пост.

Служебният кабинет предлага и промени за посолствата във Ватикана, Молдова, Словения и Норвегия. За Ватикана е препоръчан служебният зам.-министър на външните работи и представител на Министерство на външните работи Костадин Коджабашев. Той ще смени на поста Богдан Паташев, чийто мандат изтича. Коджабашев заемаше поста дипломат в Украйна преди да стане зам.-министър. Посолството ни в Киев бе затворено при започване на войната през февруари 2022 година, само че отвори порти още веднъж през септември предходната година. В момента то се ръководи от посланик с по-ниско равнище, а не от дипломат.

За Кишинев е посочена Мая Добрева, за Любляна - Красимир Божанов, а за Осло - Десислава Иванова-Козлева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР