Преди да се появи идеята за музей, се появи идеята

...
Преди да се появи идеята за музей, се появи идеята
Коментари Харесай

10 години от създаването на Музея на оръжия и военни предмети в Мездра

Преди да се появи концепцията за музей, се появи концепцията да групирам остарели оръжия. Още бях невръстно момче, към 4-5 клас. По това време в остарялата работилница на дядо ми открих остаряла пушка от руско-турската война. Имам извънредно скъпи оръжия и униформи. Идеята за основаването и отварянето на музея се появи преди 10 години, когато направиха археологическия комплекс Калето в град Мездра.

Това съобщи Евгени Кучков, художник, реставратор и основател на Музея на оръжия и военни предмети в Мездра в изявление за БГНЕС.

Кучков описа за пристрастеността си да колекционира артефакти и скъпи предмети от българската история. " Толкова години групирам всичко обвързвано с нашата войска, нашите оръжия ”, споделя фенът на историята и добавя, че помни, че неговите съученици на млади години са ходили по екскурзии, а той е ходел да събира остарели пищови, ножове и униформи.

Гордее се със своята сбирка и е желал да даде късмет на повече хора да прегледат тази неповторима колекция.

" Вместо сбирката да си я виждам самичък, взех решение да дава на мездренската общност и на хилядите посетители на обекта, които идват да я посещават ", сподели той.

Някои от екзечплярите са извънредно редки даже за България.

" Имам доста забавни екземпляри, само че да се насочим към пушките. Имам неповторима пушка наречена Далянка, тя е от 1730 година С нея са били въоръжени по-заможните български хайдути. Тя е от дребното, които съществуват в България, както и в Европа. Друга забавна пушка е snider enfield и тя е била във кино лентата “Четирите пера ”. Той добави, че има и още една доста рядка пушка в своята сбирка. „ Имам и достоверна белгийска пушка от Ботевата чета, както и редица пушки, от които са останали единствено доста малко още в България ”.

Кулчев добави, че в сбирката му, която е изложена за гости, има и доста достоверни револвери, каски, както и униформи./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР