Преди да се изтеглят от Херсон руските сили са разрушили

...
Преди да се изтеглят от Херсон руските сили са разрушили
Коментари Харесай

„Комунална криза“: В Херсон няма ток, вода и отопление след руската окупация

Преди да се изтеглят от Херсон съветските сили са разрушили основна електроцентрала, потвърдиха от украинския енергиен оператор. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че с цел да се постави завършек на войната, Русия би трябвало да изтегли войските си, да изплати обезщетения и да удостовери териториалната целокупност на Украйна. А в резолюция Общото заседание на Организация на обединените нации прикани от Москва да бъде потърсена отговорност заради нашествието, в това число посредством изплащането на репарации.

След края на окупацията на Херсон украинските сили си връщат града метър по метър, като обезопасяват изоставените от руснаците здания. Местните честват съветското оттегляне, само че без съществени битови условия, някои от жителите стигат до обезсърчение.
Сблъскваме се с злополука, нямаме вода, нямаме електричество, нямаме отопление. Принудени сме по някакъв метод да се оправяме. Наистина е тъпо, че децата ми би трябвало да се сблъскват с такива обстановки. Имам две дребни деца, не успяхме да си тръгнем. Но популярност Богу, всички сме живи и къщите ни са здрави.
Олга Генкулова, локален гражданин

Украински експерти се пробват да ремонтират съществена електроцентрала, която преди е захранвала целия десен бряг на Херсонска област. Ръководителят на националния енергиен снабдител на Украйна разказва разрушенията като изтъквам " последица от безсилния яд на окупаторите преди да избягат ".

В обичайното си послание украинският президент Володимир Зеленски осъди Русия като окупатори, който унищожава всичко по пътя си.
Когато има украинско знаме, има цивилизация, има независимост. Има сигурност. Има инфраструктура. Има кой да се грижи за хората. Има всичко, което изчезва и се унищожава, когато пристигна окупаторът. Ето какво значи съветското знаме - цялостно опустошаване. Няма електричество, няма връзки, няма интернет, няма телевизия. Окупаторите сами са унищожили всичко - преднамерено. Това е тяхната специфична интервенция.
Володимир Зеленски, президент на Украйна

Русия наподобява изпада в интернационална изолираност поради нашествието си в Украйна. Впечатление, което се ускорява от петата подред сериозна резолюция на Организация на обединените нации, подкрепена от 94 от 193-ите членове на Съвета за сигурност. В нея се приканва от Москва да бъде потърсена отговорност за дейностите ѝ и за нарушаването на интернационалното право, в това число посредством изплащането на репарации.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР