Преди да почине, на съпруга ми Георги Банев му бяха

...
Преди да почине, на съпруга ми Георги Банев му бяха
Коментари Харесай

Спор за хижа Христо Смирненски стигна до прокуратурата. Ето различните позиции

Преди да почине, на брачна половинка ми Георги Банев му бяха предлагани постове в дъщерно сдружение на БТС, бяхме изнудвани, заплашвани, тъй като желаеха да имат присъединяване в ръководството на хижа " Христо Смирненски “. Това сподели Иванка Банева в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “ във връзка със разногласието сред БТС и досегашните притежатели на хижата, намираща се под връх Белмекен.  

След гибелта на брачна половинка й, Венцислав Венев от БТС стартира да изнудва нея, с цел да стане съучастник. " Каза, че е доста авторитетен човек и доста авторитетни хора има зад тила си. При последната ни среща Венцислав Венев предложи делба на доходи 30:70 в тяхна изгода, в случай че ли не, ще ни вземе хижата. Бяхме подкрепени от Васил Николов от УС на БТС, само че откакто му се даде пост и станаха най-големите приятелки с Венцислав Венев, те колят и те бесят, ние казахме, че не сме съгласни “, описа още Банева.  

Васил Николов, член на УС на БТС, отговорник направление " Хижа и стопанска активност “, изясни в студиото на " Фокус " , че Георги Банев е имал контракт за хижа " Христо Смирненски “ с Туристическо сдружение " Юндола “ от 2005 година и той е координиран с БТС. Миналата есен е подписан нов контракт с Георги Банев с ясни клаузи, указващи, че хижата би трябвало да дава отговор на ясни правила, които БТС се пробва да наложи. Това по думите му е било подбудено от многочислените недоволства от туристи, че не им е позволявано да внасят храна в ресторанта на хижата. " Хижата изисква да обслужва туристите, а не да бъде хотел-ресторант или частна резиденция. Затова в новите контракти има наложително изискване да се прави отстъпка на членовете на БТС, да се дава опция да има туристическа трапезария “, изясни още Николов.  

По думите му, БТС се е опитал да потърси легален представител, който да наследи компанията след гибелта на Георги Банев, само че все още подобен няма. " В Търговския указател продължава да стои като представляващ компанията господин Банев. Разбрахме, че компанията има отговорности, проблеми, влязохме в състояние и предложихме да подпишат контракт с друга компания, с които се постанова да спазят разпоредбите за обслужване в хижа. Вторият контракт с " МИГ 79 Б “ не е координиран с БТС, ние не сме осведомени с него. Безсрочният контракт с Туристическо сдружение " Юндола “ е преустановен с решение на Управителния съвет на БТС с едномесечно предупреждение “, съобщи Васил Николов.  

Той изясни, че в случай че хижата се стопанисва без контракт, след несъмнено време тя се придобива по отминалост от наемателите. " В последните 20 години по тази скица са откраднати 60 обекта от БТС, а през последните 30 години – 360 обекта “, разясни Николов.  

Миглена Пенева, която е представител на хижа " Христо Смирненски “ и беше също посетител в студиото ни, съобщи, че новият контракт, подписан есента, не е с БТС, а с дъщерна компания на БТС – " Експрес Турист Трейдинг “, която няма право да подписва контракти с парцели на БТС. " Нашите юристи ни посъветваха, че не би трябвало да вършим никакви заплащания по този контракт, защото той не е легален. Имаме настоящ контракт с " Юндола “, изясни тя.  

Фирмата наемател " МИГ 79 Б “ има усложнения и отговорности към Национална агенция за приходите, призна тя, само че това не значи, че тя не е настояща.  

По думите й ръководителят на БТС Венцислав Венев е желал да стане съучастник в хижата. " Заплахите бяха такива – " Или сте с мен, или изчезвате от хижата “. Какво е дал той, с цел да стане съучастник? “, попита Миглена Пенева.  

Пенева отхвърли и обвиняванията за това, че наемателите на хижата не са допускали туристи да внасят лична храна в ресторанта. " Винаги сме разрешавали това, макар че е в ущърб на нашия бизнес. Сигурна съм, че има 5, 10, 100 индивида недоволни, които ще кажат, че е по този начин, само че съм сигурна, че има хиляди, които ще кажат тъкмо противоположното “, съобщи Пенева.  

Борис Голомехов – ръководител на Туристическо сдружение " Юндола “, съобщи, че договорът сред БТС и сдружението е подписан през 2005 година " Той е неопределен и ни дава правото да отдаваме хижата на трети лица чартърен. Ние сме сключили подобен контракт първо за 10 години, по-късно за още 10 години. Договорът с компанията " МИГ 79 Б “ е годен до 2027 година “, изясни той.  

Договорът е бил възобновен, защото туристическото сдружение е било предостатъчно от метода, по който се е стопанисвала хижата. " В нашия контракт са записани и съществени неустойки за отговорно повреждане на контракта, с цел да бъдат предпазени както туристическото сдружение, по този начин и наемателите. Не знам БТС и част от Управителния съвет с какъв ум са тръгнали напълно непозволено да скапват контракта “, разяснява още Борис Голомехов.  

По думите му няма претекстове за преустановяване на контракта сред БТС и сдружението. " Аз съм пуснал тъжба в прокуратурата, чакам решение от там “, добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР