Преди да основе Airbnb, Браян Чески посещава училище по изкуства.

...
Преди да основе Airbnb, Браян Чески посещава училище по изкуства.
Коментари Харесай

Дизайнер, хокеист, филантроп: Кой е създателят на Airbnb

Преди да основе Airbnb, Браян Чески посещава учебно заведение по изкуства. 41-годишният основен изпълнителен шеф е приключил промишлен дизайн в влиятелното учебно заведение по дизайн в Роуд Айлънд, като в същото време се е занимавал с хокей и бодибилдинг през 20-те си години.

След като се дипломира Чески заживява в Сан Франциско със съквартиранта си Джо Гебия. Не след дълго на двамата младежи им хрумва една концепция, която по-късно прераства в софтуерния еднорог Airbnb и нарежда Чески като един от основните играчи в Силициевата котловина. Към днешна дата Airbnb коства 125 милиарда $. Компанията вписа първата си печеливша година и се трансформира в синоним на краткосрочните наеми в Съединени американски щати.
Кой в действителност е Браян Чески?
Браян Чески е роден в северната част на щата Ню Йорк и израства в Нискаюна, Ню Йорк, северно от Олбъни. Като дете се занимава с хокей и също по този начин обича да рисува и проектира нови версии на маратонки Nike, което се трансформира в интерес към изкуството, споделя Business Insider.

Цитатът на Чески в годишника на гимназията е:

Сигурен съм, че няма да направя нищо “.

През 1999 година Чески посещава учебното заведение по дизайн в Роуд Айлънд – RISD, където e капитан на хокейния тим и учи промишлен дизайн. В RISD Чески се среща с Джо Гебия, с който в последна сметка след това основават Airbnb. Съобщава се, че тъкмо преди дипломирането Гебия дръпнал Чески настрани и споделил:

Преди да се качиш на самолета, има нещо, което би трябвало да ти кажа. Един ден ще основем компания и ще напишат книга за това “.

В началото на 20-те си години Чески е играч културист. След като приключва RISD, Чески се реалокира в Лос Анджелис, с цел да работи като промишлен дизайнер, като печели 40 хиляди $ годишно.

Малко по-късно обаче той се реалокира в Сан Франциско и заживява с Джо Гебия. Двамата безработни ученици скоро остават без пари. През 2007 година в града се организира дизайнерска конференция, поради която местата във всички хотели да запълнени. Гебия подмята на Чески концепцията да отдават чартърен дома си на тези, които не могат да намерят място за престой.

Младежите бързо основават уебсайт, наименуван „ Air Bed and Breakfast “. Идеята е да се предложи на посетителите място за спане и закуска. Те таксуват гостите по 80 $ на вечер. В последна сметка двамата съумяват и по този начин идват първите посетители на Airbnb – 30-годишен индиец, 35-годишна жена от Бостън и 45-годишен татко на четири деца от Юта. Гостите спят върху надуваеми матраци и хапват поп-тартове за закуска.

Скоро по-късно приключилият Харвард и механически проектант Нейтън Блечарчик се причислява към екипа като трети съосновател. Тримата се сблъскват с огромен проблем – уеб сайтът има единствено двама консуматори, единият от които е Чески.

Оттогава Airbnb освен редуцира името си, само че има разгласи допълнително от 220 страни по света. Компанията е обслужила към 1.4 милиарда посетители от стартирането си през 2008 година Airbnb има пазарна капитализация от близо 80 милиарда $ към 15 юни 2023 година

През 2015 година Чески беше разгласен от списание Time като един от най-влиятелните живи хора. Бившият началник на дизайна на Apple, Джони Айв, написа по това време, че

дързостта на Чески е невероятна “.

Браян Чески не е женен, макар че има връзка с художничката Елиса Пател. Чески има голдън ретривър на име Софи, който го съпровожда на пътешествия.

През 2016 година Чески, както и другите двама съоснователи на Airbnb, обществено подписват Giving Pledge – филантропска самодейност, стартирана от Уорън Бъфет и Бил и Мелинда Гейтс. Правейки това, те дават обещание да дарят повече от половината от благосъстоянието си през живота си.

През февруари 2020 година стартира Коронавирус пандемията, което кара хиляди хора да анулират резервациите си в Airbnb. Първите дни на пандемията наподобяват мрачни. Приходите на Airbnb падат с 80% заради рестриктивните мерки за пътешестване, свързани с ковид. Компанията изгаря своите парични запаси и избира да набере 2 милиарда $ дългово и финансово финансиране, с цел да остане на повърхността. Оценката на компанията, която преди пандемията е 31 милиарда $, пада до 18 милиарда $.

Airbnb уволнява 1900 чиновници, към 25% от личния състав на цялостен работен ден. Служителите споделят, че се усещат предадени. Работниците получават великодушни компенсации и Чески предлага да им помогне да намерят работа другаде.

Впоследствие хората се насочват към домашни локации и частни домове пред обичайните хотели, като отново се свързват с Airbnb. Резервациите се повишават с цели 127% сред април 2020 година и май 2020 година

Airbnb става обществена на 10 декември 2020 година В първия си ден на търговия, компанията е оценена на 86 милиарда $, повече от хотелските съперници Marriott, Hilton и Intercontinental взети дружно.

През 2022 година Чески персонално подарява 100 милиона $ за стипендията Voyagers, ръководена от президента и първата дама Обама, която дава 50 хиляди $ за образование на студенти в лицей, които следват социална работа. Airbnb дава жилища на получателите за летни стажове и пътувания след дипломиране.

Когато Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година, Чески разгласи, че компанията ще работи за настаняване на 100 хиляди бежанци с безвъзмезден двуседмичен престой.

Между 2020 година и 2022 година, когато лихвените проценти са относително ниски, доста хора купуват жилища, които да употребяват като капиталови парцели, планирайки да ги отдават чартърен в Airbnb и други уеб сайтове за краткосрочни наеми, с цел да покрият ипотеките си, или просто да създадат спомагателни пари.

Но нарастването на краткосрочните наеми не е добра вест за всички. През 2023 година се чака приходите да намалеят за обособените хостове, частично тъй като са изправени пред по-голяма конкуренция. Докато някои шушукат за „ Airbnbust “, това сигурно е краят на пътя за вложителите, които желаеха да забогатеят бързо в взрива на пътуванията след имунизацията.

Търсенето на пътувания и преживявания обаче към момента нараства – толкоз доста, че Airbnb записа първата си печеливша година през 2022 година с облага от 1.9 милиарда $ (загуби 352 милиона $ през 2021 г.).

Безброй други компании за недвижими парцели организираха всеобщи съкращения заради охлаждащия се жилищен пазар. През март 2023 година Airbnb редуцира 30% от личния състав си, което съставлява единствено 0.4% от общия брой на личния състав от 6800 души.

Ще продължим да растем, само че ще растем непретенциозно “, сподели финансовият шеф Дейв Стивънсън в диалог за приходите през февруари.

Чески има към 11% от колоса за краткосрочни наеми. Сегашното му чисто положение е 9.8 милиарда $, съгласно Forbes, което също го класира като един от международните милиардерите дружно с и Илон Мъск.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР