Преди да обяви, че подава оставка, областният управител на Сливен

...
Преди да обяви, че подава оставка, областният управител на Сливен
Коментари Харесай

Минчо Афузов: Работихме прозрачно, интензивно и в интерес на хората

Преди да разгласи, че подава оставка, регионалният шеф на Сливен Минчо Афузов направи доклад за втория си мандат и посочиосновните цели, по които е работил, дружно с екипа си. Тойблагодари на всеки един, спомогнал за реализиране на поставените задания.

Афузов встъпи в служба при започване на месец август 2022 година, дружно с неговия заместител Антоний Андонов. Същият управнически екип бе отпред на Областна администрация Сливен от май 2021 до февруари 2022 година

„ През цялото време работата ни е била насочена в посока ползите на жителите на Сливен и региона, и с сътрудника Антоний Андонов се постарахме да бъдем оптимално транспарантни и ефикасни “, означи при започване на конференцията господин Афузов.

„ Поехме своите функционалности с ясното схващане, че това ще бъде за един къс интервал от време. Работихме транспарантно, интензивно и по предпочитани проблеми с огромна социална значителност, без оглед на политически и конюнктурни съображения, с разбирането, че ръководството съществува поради хората, а не противоположното. Осигурихме успокоение, последователност и предвидимост в работата на Областна администрация. Мисля, че огромна част от жителите на област Сливен, както и институциите и бизнеса, са усетили нашето почтено и равнопоставено отношение към всички – без значение от всевъзможни политически пристрастия, обществен статус, етнически, религиозни и културни специфики “, разяснява още регионалният шеф.

Като най-съществен приоритет в активността на екипа той открои образованието. „ Още през цялото време ние декларирахме, че наш главен приоритет ще бъде образованието, тъй като единствено образованият човек може да мисли сериозно, да взема съответни решения, да бъде жител “, посочи господин Афузов. Сред останалите цели в активността на екипа той уточни: организацията на изборите, доставките на дърва и обезпечаването на проходимост на пътищата в балканския регион през зимата, обезпечаването на проводимост на реките в най-рисковите сектори, отбрана на популацията и сигурност на придвижването, продължение на патронажните грижи за бременни дами и деца до 3-годишна възраст, повишение качеството на незабавната здравна помощ, възстановяване достъпността на средата за хората с увреждания, усилване позициите на област Сливен при стратегическото обмисляне в Югоизточен регион, информиране на бизнеса и земеделските производители по отношение на опциите за планово финансиране и субсидиране, основаване на екипност в взаимната работа със сливенските институции, както и присъединяване на Областна администрация в културния и публичния живот на Сливен и региона.

Областният шеф направи къс коментар по всеки от набелязаните цели. По отношение на образованието, той акцентира положителното съдействие с Регионалния инспекторат и шефовете на образователни заведения и очерта като съществени тематики на взаимната работа обсега и отпадането на учениците и децата от просветителната система, превъзмогването на тревожната наклонност „ деца раждат деца “, усъвършенстване работата на просветителните посредници, разширението на материалната база на ОУ „ Братя Миладинови “ за обезпечаване на едносменен режим на образование, поощряване на социализацията и дарбите на учениците от ромски етнически генезис. В тази връзка той напомни осъщественото посещение в Президентството на сборна група възпитаници от ОУ „ Братя Миладинови “ и ОУ „ Юрий Гагарин “, които бяха признати от президента Румен Радев и направиха същински празник с чудесната си художествена стратегия, както и разностранната поддръжка за плана на маестро Георги Калайджиев „ Музиката вместо улицата “.

По другия главен приоритет – изборите, Минчо Афузов разяснява: „ Успяхме да организираме добре изборите, без съществени деформации, което, уповавам се, всички са забелязали. Разбира се, където е било допустимо, сме си свършили работата, с цел да не се допусне изборно деформиране. В тази посока работихме доста и с Министерство на вътрешните работи, и с ДАНС, и с РИК и с „ Информационно обслужване “.

Областният шеф направи къса ретроспекция и по тематиката за доставките на дърва за популацията в балканската част на региона. „ В отговор на сигнали за дефицит на дърва, предприехме незабавни ограничения за канализиране на доставките. Работихме и направихме много работни срещи с държавните горски стопанства, с Югоизточното държавно дружество, с Регионалната дирекция по горите, с Министерство на вътрешните работи и мисля, че с изключение на постигането на добра организация, разкрихме и успяхме да пресечем някои недобри практики във връзка с администрирането на тези доставки. Мисля, че за тази година нещата са много по-канализирани и много по-справедливи “, означи той, изтъквайки и навременната интервенция на заместник-областният шеф Антоний Андонов за туширането на назряващите в някои обитаеми места на община Котел митинги и спорове, свързани с недостига на дърва за отопление.

По отношение на пътя за село Стара река господин Афузов разясни: „ Ситуацията беше патова и сякаш не се виждаше метод тя да се позволи. Но откакто изследвахме събитията, поискахме от пътно-поддържащите компании да поемат избрани задължения, и в последна сметка се стигна до един спешен ремонт на пътя. Той обезпечи спокойна зима за жителите на Стара река и близките села. За огромно страдание, това не е стабилно решение, само че въпреки всичко беше някакво решение. Пътят се пооправи, а като непряк позитивен резултат се стигна и до спешен ремонт на улици в самото село Стара река, където нещата също бяха трагични “. Относно почистването на речните корита регионалният шеф уточни, че това е вменено от страната като обвързване на регионалните шефове, само че не е задоволително обезпечено финансово. „ Така или другояче, успяхме да създадем един доста сериозен план, на фаза планиране, за разчистване и подсилване на река Тунджа сред селата Гавраилово и Злати челник. Надявам се следващата година този план да бъде сбъднат “, посочи той. „ Успяхме също да изискахме от Министерство на земеделието да върне на „ Напоителни системи “ – клон „ Средна Тунджа “ механизацията, изпратена в помощ на разчистването на следствията от огромното наводняване в Карловско, с цел да можем да изпратим техниката в Котел за разчистване на река Котлешница в региона на село Градец. Тази техника взе участие и в спешния ремонт на речното корито сред град Кермен и село Николаево “, добави още Минчо Афузов.

По настоящата тематика за ВиК и продължаващите поправки по водния цикъл, регионалният шеф разяснява: „ Това беше главен проблем, по който ние работихме от самото начало. На територията на град Сливен и региона ВиК извършва един доста огромен план. Но още от самото му възлагане този план е обвързван с доста недомислици, доста погрешно проектирани сектори и даже изчезнали сектори, което води до извънредно огромни компликации при реализацията му. Доколкото сме могли, сме съдействали както на ВиК, по този начин и на изпълнителя и на ръководещите органи на плана, с цел да се движат нещата по-бързо и по-ефективно. Искрено се надявам, че планът ще стигне до своя сполучлив край, и в случай че не до края на тази година, то най-малко доникъде на идната, всичко ще завърши по верен метод. Допреди два месеца нещата бяха извънредно съществени. Слава богу, има някакво оживление. Много старания са положени и се поставят на равнище министерство, на равнище ВиК холдинг и на всички места, където е допустимо “.

Чуйте...

Г-н Афузов направи къс преглед и върху работата на Областна администрация по линия на сигурността на придвижването и отбраната на популацията при бедствия и повреди, като подсети и за огромния пожар в региона на полигон „ Ново село “ през месец октомври. „ След едно обучение, в сухия сезон се беше запалила цялата планина, пожарът се бе увеличен съвсем до село Градец “. Тогава, по персонално гледище на регионалния шеф, в ограничението на пожара се включиха и два хеликоптера от авиобаза „ Крумово “.

Областният шеф на Сливен подчертава и върху напъните, положени за продължение на плана на УНИЦЕФ „ Европейска гаранция за детето “, осигуряващ патронажни грижи за бременните и децата до 3-годишна възраст на територията на цялата Сливенска област, за построяването на ново Спешно поделение на МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “, както и върху сполучливото включване на четири значими обекта в Интегрирана териториална тактика за развиване на Югоизточен регион, което ще увеличи доста възможностите за тяхното планово финансиране.

На финала господин Афузов маркира и присъединяване на Областна администрация в културния и публичния живот на град Сливен и региона, припомняйки някои от най-съществените начинания – състезанието за ученическо обръщение от името на област Сливен за Пилон „ Рожен “, гостуването, по негова персонална покана, на тримата професори Иван Гранитски, Стоян Райчевски и Станислав Станилов и срещите им с възпитаници и със сливенската общност, поддръжката за наградата „ Майчино сърце “ и ученическите Захари-Стояновите четения.

„ Искам да благодаря на сътрудниците от Областна администрация за извънредно лоялната работа, за напъните, които полагаха във връзка с всички цели и във всички спешни обстановки, които сме имали. Благодаря и за това, че в никакъв случай не бях измамен нито от хората, работещи в администрацията, нито от политическия си екип. Мисля, че това беше един добър мандат с рационално ръководство на региона и в дух на приемливост “, сподели в умозаключение регионалният шеф Минчо Афузов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР