Преди да направим България, трябва да направим българи, казва навремето

...
Преди да направим България, трябва да направим българи, казва навремето
Коментари Харесай

Българският език – познаваме ли го и как общуваме чрез него?

„ Преди да създадем България, би трябвало да създадем българи ", споделя преди време книжовникът Иван Богоров. Кога българите стартират да се самоопределят като българи и от кой момент има български език? Отговорите от студенти историци от СУ „ Св. Климент Охридски “ и техния учител.

 

Деян Драганов, докторант по лексикология:

През Възраждането се образуват разнообразни течения в българския език. Едно от тях е новобългарското течение, към което принадлежат изтъкнати за времето си просветители – доктор Петър Берон, Найден Геров... Те основават въз основата на източнобългарските приказва актуалния български език.

На 24 май вършим шествия, не манифастации. Такива шествия съществуват в цяла Западна Европа, в Съединени американски щати, и не са така присъщи за така наречен някогашен Източен социалистически блок. Няма заложена идеологическа стратегия. Това са шествия на знанието, науката, културата.

 

Деяна Димитрова, студент по история, първи курс:

На мен персонално в никакъв случай не ми е било комплицирано да възприемам граматическите правила, не съм срещала в никакъв случай компликации. За цялостния и късия член на мен ми е било най-лесното – просто се замества с „ той “ и „ него “.

Арменският летопис свидетелства, че 24 май се празнува за първи път през 1813 година в Шумен от гагаузи. Ключовият миг е през 1851 година в Пловдив по самодейност на Найден Геров.

 

Петко Тонов, студент по история, първи курс:

Особено за цялостния и късия член – това е характерната разлика сред обект и индивид. Тя би трябвало да се резервира. Аз също в никакъв случай не съм имал компликации с това нещо.

Тези шествия (на 24 май – бел. ред.) са по облик на нещо напълно друго от тези през социалистическо време. Те са по облик на литийните църковни шествия.

 

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР