Преди да излети за Истанбул премиерът Борисов обсъди енергийната сигурност,

...
Преди да излети за Истанбул премиерът Борисов обсъди енергийната сигурност,
Коментари Харесай

Първа сесия на стратегическия диалог България-САЩ

Преди да излети за Истанбул министър председателят Борисов разиска енергийната сигурност, безвизовото пътешестване, груповата защита, правораздаването и Западните Балкани с американски представители на първата сесия от стратегически разговор сред България и Съединени американски щати. Форматът за задълбочаване на двустранните връзки беше контрактуван по време на визитата на Борисов в Белия дом.

Задълбочаване на съдействие в енергетиката договориха през днешния ден двете страни. Целта е диверсификация на газовите доставки посредством терминала за полутечен газ в Александурполис, в който през днешния ден на Министерски съвет бе решено България да придобие 20%, градежа на интерконектора с Гърция и ускорение на процеса за лицензиране на американско нуклеарно гориво, като други възможности на съветския уран. Бе контрактувано още ускорение на процеса по отпадане на визите, 10-годишна пътна карта за съдействие в областта на защитата. Законови оферти, посредством които държавните институции да станат още по-независими, транспарантни и ефикасни.

Чрез газовия хъб " Балкан ", България от консуматор се трансформира в главен директен снабдител в района, съобщи министър председателят Борисов по време на форума. Той отбрани и нуждата от създаване на Балкански поток, като част от газовата инфраструктура на страната.
Бойко Борисов - министър-председател: Много от вас са се питали, ами те за какво не ни стопират градежа на " Балкански поток ", както ние го назоваваме. Защото - първо, той не е продължение на " Турски поток ". България построява своята лична газопреносна система с най-мощните американски компресори - реверсивна, с цел да може да транспортира газ по всички направления. Когато нямаш тръби и компресори, ти не можеш да си хъб.От президента Тръмп, до държавния секретар и посланика, всички знаят какво вършим ние. Ние нищо не вършим на мрачно, прикрито недоговорено. С 1 милиарда е по-евтин планът, който сега се извършва, и той дава в двете направления, изток-запад и север-юг, опция за транзитиране, превозване, а и самата Българи да употребява най-евтин газ.
Заради рецесията с Иран асистент държавният секретар Дейвид Хейт не дойде у нас. Вместо него във форума взе участие заместник-помощник държавния секретар Мат Бойс.
Мат Бойс - заместник-помощник държавен секретар на Съединени американски щати: Америка цени България като другар, стратегически сътрудник и съдружник. Енергийната сигурност е национална сигурност, общата ни цел е България да стане същински газов разпределител и същински източник на районна енергийна сигурност. Без монополисти локални и задгранични, работещи на непазарен принцип. Американският опит може да помогне на България да направи в действителност динамичен енергиен пазар.
Американският дипломат Херо Мустафа съобщи, че за Съединените щати е значимо България да е мощна и просперираща, след което продължи на български.
н.пр. Херо Мустафа - дипломат на Съединени американски щати: Ние същински държим на България - тази невероятна страна, тези прелестни българи, които срещам всеки ден, заслужават най-хубавото за тях и за децата им.
Важен акцент в двустранните диалози бе и отпадане на визите.
Бойко Борисов, министър-председател: В момента сме под 10% в отхвърли на визи.Февруари месец идва асистент държавният секретар по визовия проблем, с цел да работим и да се надяваме, че в границите на година, година и нещо, ще приключим и тази тематика.Както и стратегическата позиция на България за поддържане сигурността в района и в границите на НАТО и концепцията за основаване на военноморски координационен център във Варна.
Двете страни договориха 10-годишна пътна карта в областта на защитата, предвиждаща военноморското съдействие, киберсигурността и оперативна съгласуемост посредством взаимни образования.
Бойко Борисов - министър-председател: Хиляди американски военнослужещи идват и се приготвят в България в прелестни условия в базата в Ново Село, тъй че смятам, че в тази сфера най-бързо можем да продължим напредъка си.
По-голяма самостоятелност на правосъдните органи и прокурорската отчетност са измежду основните цели за подсилване на демокрацията и върховенството на закона. Темата бе разисквани при започване на седмицата при визитата у нас на Пол Веки, районен шеф за Централна и Източна Европа за подкрепяне и образование на задгранични прокурори. Тогава Бе показана и Джесика Ким, новият непрекъснат консултант по юридическите въпроси към американското посолство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР