Преди да избяга, Радина Жечева завлякла 4-ма от Пловдив с

...
Преди да избяга, Радина Жечева завлякла 4-ма от Пловдив с
Коментари Харесай

Българка в списъка на Европол с най-опасните бегълки от закона

Преди да избяга, Радина Жечева завлякла 4-ма от Пловдив с близо 15 000 лева и 9 родопчани с 25 000 лева

Някои ставали жертви по телефона, други омайвала в персонални срещи

Обещавала работа у нас и в чужбина, както и подпомагане за заеми

И двете каузи против нея се водели задочно

51-годишната Радина Жечева е в класацията на най-търсените дами в Европа, съумели да се укрият от правораздаването. Пловдивчанката попада в акцията на Европол “Престъпността няма пол ”. Там 21 бегълки от закона са показани със фотосите им - това са трафиканти на хора, убийци, наркопласьори.

“Колкото повече очи ги видят, толкоз по-голям е шансът някой да сложи последното парче от пъзела, което ще докара до арестуването на търсен човек ”, показват от Министерство на вътрешните работи.

Радина Жечева е направила 9 измами на родопчани за общо 25 696 лв.. Присъдата ѝ от 5 година затвор от районния съд в Смолян е от 26 февруари 2018 година Измамените хора са повече, защото в някои от случаите става въпрос за фамилии.

Преди това през 2012 година тя към този момент е осъждана от Пловдивския областен съд за машинация на 4-ма на обща стойност 15 хиляди лева

Радина, която е разведена и безработна към оня миг, получила присъдата си м.г. задочно, защото не е издирена да се яви в правосъдната зала. “До момента местонахождението ѝ е незнайно.

Наказанието не е

изтърпяно, така

като не може да

бъде открита ”,

споделиха от съда в Смолян.

Тя успявала да омае хората да ѝ се доверят, а след това се облагодетелствала. Жечева им обещавала подпомагане за банков заем или работа в чужбина. Прокуратурата я упрекна и в потребление на подправен документ за идентичност и източване на кредитна карта. Използвала е и подправена персонална карта на името на една от жертвите си, с която взела на лизинг преносим компютър.

Радина се обаждала от село Баня, Карловско. Нейни жертви станали мъже и дами от Смолян, Чепеларе и района в интервала от 30 юли 2010 година до края на май 2011 година Жечева постоянно се подготвяла за съответния сюжет. Някои ставали жертви по телефона, други след персонални срещи.

Най-голямата

машинация е за пари

и движимости на обща

стойност

13 964 лв.

Тя преметнала Весела Камбарева от Смолян, че ще ѝ уреди заплетени парични връзки с различен човек и ще ѝ откри квартира за работа в Шотландия. За това Жечева е получила 9359 лева в брой и златни украшения - обеци, пръстени и гривна, общо 22,5 г, и съдът приема тяхната стойност за 1125 лева От същата жена Жечева е съумяла да прибере и четири портативни компютъра, чиято обща стойност към оня миг възлиза на 3480 лв..

Двама мъже от Смолян пък платили по 60-80 лева на Радина, с цел да ги уреди на работа в ски фабриката в Чепеларе. Кракът ѝ не бил стъпвал в предприятието, само че

демонстрирала

пред мъжете

познанства с

управлението ѝ

Радина омаяла още двама души за подпомагане за работа в Шотландия. Тя убеждавала жена от Чепеларе, че ще ѝ уреди банков заем от 20 000 лв.. Жената ѝ дала в подмяна 2130 лв. в брой и фотоапарат “Никон ” за 597 лв..

В схемите ѝ попаднало и 21-годишно момиче от село Змеица, което работело през 2011 година в Смолян. Радина дала обещание да откри на девойката и фамилията ѝ работа в Шотландия.

“Жечева е работила изкусно и е успявала да заблуди жертвите си. След като ѝ платят, известно време ги убеждавала по телефона, че се е получило закъснение и би трябвало да почакат. После връзката с нея ненадейно прекъсвала ”, изясняват схемата проверяващи от Пловдив.

В Пловдив Радина има присъда отново за измами. През 2009 година в Асеновград, Пловдив и София тя завлякла четирима с 14 478 лева Между потърпевшите е и непосредствен другар на любовника на Жечева Георги Радев. Николай Кирилов ѝ дал общо 9800 лв. от февруари до март 2009 година Той

не можел да

допусне, че

гаджето на

приятеля му

ще го завлече

“Притежавам апартамент в Пловдив, върху който е наложена забрана, защото имам задължения. Спешно се нуждая от 10 000 лева, с цел да го спася от обществен търг ”, примолила се Жечева на Николай. Успяла да го убеди да изтегли заем на свое име и дала обещание тя да го погасява. Излъгала го, че фамилията ѝ ще продава вилата си в региона на Хисаря и оттова ще получи пари. С тях щяла да покрие заема в границите на 3 месеца. Кирилов повярвал и кандидатствал за потребителски заем пред банка. Отпуснали му 4800 лева, които предал на Радина. Тя го уверила, че незабавно отива да ги внесе по сметката на съдия-изпълнителя, само че ѝ са небходими още.

“Моля те, изтегли отнякъде, няма кой различен да ми помогне ”, упорствала измамничката. Мъжът взел 3000 лева от компания за бързи заеми. За следващ път Жечева преметнала любовника си и приятеля му, че ще преведе парите на съдия-изпълнителя.

През март 2009 година Кирилов взел 2000 лева, отново от компания за бързи заеми, и ги броил на Радина.

“Внесох ги, всичко към този момент е наред ”, споделила му мошеничката. Заедно с гаджето си тя траяла да се среща с жертвата. Тримата излизали дружно, ходели си на посетители. В края на април 2009 година Жечева се разделила с Георги, само че с Николай се чувала по телефона. За да не се усъмни, погасила три вноски по заемите. Междувременно го успокоявала, че фамилната вила в Хисарско е в ход на продажба и през септември договорката ще бъде финализирана. Още през юли обаче Радина спряла да покрива таксите по заемите.

“Има малко закъснение с продажбата на вилата, само че нещата ще се оправят. Изчакай малко ”, споделила измамницата на паникьосания мъж. До края на декември 2009 година успявала да го заблуждава, след което спряла да подвига телефона и си сменила номера. Бившият ѝ ухажор Георги признал пред приятеля си, че също е излъган от нея. И него предиздвикала да изтегли заем.

Още трима души потърпевши от мошеничката. Възрастна жена се хванала на въдицата, че Жечева ще помогне на сина ѝ да получи заем от банка, с цел да си купи жилище. От пенсионерката Радина в началото поискала 2000 лева

“Това е дължимото за моите хора, които ще спомагат ”, обяснила тя. Впоследствие се обадила на жертвата и ѝ съобщила, че е нужен и залог за банков чиновник - преносим компютър. Жената помолила племенницата си да даде на Радина своя.

Като схванала защо ѝ желаят компютъра, девойката отказала. Склонила обаче да даде златната си гривна. Радина ги повела към банка, с цел да им потвърди, че в действителност ще я съобщи на служителка там. Жечева отишла до едно от гишетата и повела диалог с касиерка. Племенницата обаче

не видяла Радина

да дава златната

гривна

и се усъмнила. След като вуйна ѝ схванала, че заем не е провиснал и е завлечена с 2000 лева, момичето подало тъжба в Пловдивската районна прокуратура.

За четирите измами Жечева е наказана на 5 януари 2012 година на 3 година пробация - периодически срещи с пробационен чиновник, наложителна регистрация по сегашен адрес и 900 часа безплатен труд.

Същата година обаче е формирано дело по предложение на пробационната работа за подмяна на остатъка от наказването - 2 месеца и 5 дни, с дейно, защото Радина Жечева не е изпълнявала наложените ограничения. Окръжният съд в Пловдив е постановил отнемане от независимост за Жечева за този период, само че тя се укрила и не влезнала в пандиза.

“Радина е разведена, има едно дете. От години не сме я виждали ”, изясняват нейни съседи от блок на ул. “Софлу ” в Пловдив, където се води, че живее. Комшиите прецизират, че на втория етаж във входа им е апартаментът на родителите на Радина, само че те от дълго време се преместили във вилата си в Хисарско. В момента жилището било празно.

“Дълго време идваха да я търсят разнообразни хора. Някои лепяха бележки на вратата ”, описват в блока на измамницата.

“Жечева е в листата на престъпния контингент на територията на I РУП. Продължава работата по издирването ѝ ”, разясниха от регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР