Преди да има разговори за регулаторите, включително и за НЗОК,

...
Преди да има разговори за регулаторите, включително и за НЗОК,
Коментари Харесай

Д-р Александър Симидчиев, ПП-ДБ: Трябва да има ясни критерии при избора на шеф на НЗОК

Преди да има диалози за регулаторите, в това число и за НЗОК, трябваше да има явен аршин за асортимент на хората. Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria пулмологът и народен представител от ПП-ДБ доктор Александър Симидчиев във връзка с избора за претендент за шеф на Здравната каса.

НЗОК е една от най-големите финансиращи институции в страната и индивидът, който застане отпред би трябвало да има много необятен опит освен в ръководството, а и в ръководство на финансови потоци, сподели доктор Симидчиев.
Идеалният претендент от моя позиция би трябвало да има икономическо и управническо обучение. Това не е наложително и не е вкарано в критериите за асортимент, само че би трябвало да знаем авансово кои са хората и по какъв начин ги сортираме.
Това, по думите на медика, е и повода от ПП-ДБ да имат възражения по отношение на всички препоръчани кандидатури. Ако има ясни критерии обаче, той е безапелационен, че ще предложат и собствен претендент. Според него обаче изборът не трябва да бъде отлаган прекомерно дълго.

Реформите в опазването на здравето са муден развой, изясни още доктор Александър Симидчиев.
Това е все едно да се опитваме да ремонтираме един мотор до момента в който той работи. Системата на опазването на здравето не може да спре, тъй че процесите не биха могли да бъдат прекомерно внезапни. Това, което целим да създадем с по-големите вложения в региона на доболничната помощ е пациентите, които не са тежки случаи, тъй че да постъпят в болница, да получат такава доболнична помощ.
По отношение с проблема „ Болница Лозенец “ и разкритията за първокласен апартамент в лечебното заведение, доктор Симидчиев разяснява, че проверяващите органи би трябвало да създадат нужните инспекции. Изборът на декан на Медицински факултет към СУ „ Св. Климент Охридски “ наподобява на случая с избор на шеф на НЗОК – те стават релативно бързо и без ясни критерии, сподели още доктор Александър Симидчиев.

Цялото изявление вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР