Преди да го посочи за втори мандат, Бойко Борисов излъчваше

...
Преди да го посочи за втори мандат, Бойко Борисов излъчваше
Коментари Харесай

Варна – още четири години в комикса за "мрачният град"

Преди да го уточни за втори мандат, Бойко Борисов излъчваше във фейсбук онлайн от джипката си благодарностите на Портних за усвоените пари, предоставени от държавното управление.

© Капитал " Варна наподобява от ден на ден на някои от комиксовите градове на прегрешението. Нещо като Готъм сити, цялостен с разнообразни негативни герои, само че без нито един Батман, който да се пребори с тях. Изходът от балотажа на кметските избори е явен. Всъщност това не са тъкмо избори, тъй като при всички положения ще завоюва Жокерът. " Така започваше анализът, който " Капитал " разгласява преди втория тур на кметските избори във Варна през към този момент далечната 2011 година Тогава до финала им стигнаха злощастният кмет на града Кирил Йорданов и днешният водач на " Воля " Веселин Марешки. Йорданов завоюва съдбовния си четвърти мандат, който не изкара до дъно. Припомнихме аналогиите с двата жокера и Готъм сити още веднъж през 2015 година, когато сегашният варненски кмет Иван Портних влезе в първия си цялостен мандат. Но още в първите месеци след избирането му стана ясно, че " революцията ", която градът чакаше от години, се отсрочва за следващ път. А хората, провъзгласили се за нейни " водачи ", са част от проблемите, не от решенията им. Сега, два дни преди балотажа на следващите локалните избори, въпреки и към този момент прост, варненският " комикс " още веднъж е настоящ. На финала отново отиват два жокера. Първи е страдащият от прогресираща липса на престиж и управнически капацитет Иван Портних (ГЕРБ) с 49.29% от гласовете на първия тур. Втори е Костадин Костадинов, водач на ултранационалистическата партия " Възраждане " - с 14.30%. Така спектакълът с " града на прегрешението " и мрачните му владетели ще бъде преигран. Разбира се, като фарс. Как Варна стигна дотук Към втория си мандат Портних потегли макар вътрешнопартийното скърцане със зъби и без конкуренция. Кандидатурата му беше оповестена от Бойко Борисов апропо, откакто няколко пъти в продължение на месец излъчваше на страницата си във фейсбук онлайн по какъв начин от салона на джипката му Портних рапортува за благодарността, с която Варна усвоява парите, обезпечени от държавното управление. А единствено допреди 20 години градът към момента носеше капацитета на стопански, културен и даже политически център, който спореше с Пловдив за второто място след София. Но тази популярност се оказа малшанс. Откъснат от стопански дейната южна част на страната поради неналичието на свързваща инфраструктура, растящият бизнес имаше потребност от политическо посланичество, с цел да развие капацитета си. Но вместо това се трансформира в клиентела, тъй като апетитите, които Варна притегли прекомерно бързо, надвишиха размера на " менюто ".
Това изяснява и за какво тъкмо от Варна бяха изстреляни " звезди " на несистемната политика в България като Жорж Ганчев, Волен Сидеров и Веселин Марешки. Сега на старт е следващата – Костадин Костадинов. " Този неразбираем обект на желанието " През последните четири години във Варненския общински съвет той лъжливо се държеше като сътрудник на дясното му крило, а представители на демократичните обединения в него се правеха, че не виждат общественото му фашизоидно държание и антиевропейска изразителност.
Това не смути и Борислав Гуцанов, водач на градската организация на Българска социалистическа партия. В средата на септември той изненадващо предложи партията му да поддържа точно Костадинов за предстоящ кмет на Варна. Последвалият гръмък скандал в левицата осуети тези планове и евентуално ще се окаже съдбовен за политическото бъдеще на Гуцанов. Но по-важното е, че Костадинов не възрази на номинацията. Вътрешнопартийните съперници на Гуцанов настояват, че тя е била плод на секрети сделки с Иван Портних. Според тях концепцията зад припознаването на водача на " Възраждане " като претендент на Българска социалистическа партия е била против настоящия кмет да бъде повдигнат противник, който да разцепи социалистите и по този начин да подсигурява победа за претендента на ГЕРБ още на първи тур. Последици дежа вю Този проект пропадна след намесата на " Позитано " 20, само че Костадинов се яви на изборите самичък с явно скъпа и добре планувана акция, която надали е по силите на дребната му истерична партия. Резултатът от безразсъдството на политическите му ухажори е, че Костадинов въпреки всичко ще се яви против Портних. А обърканите им членове и симпатизанти както вляво, по този начин и отдясно, мъчно ще стигнат до урните за балотажа в неделя, с цел да избират за следващ път сред неприятния и злия.
Така във Варна още веднъж остана да витае чувството, че градът е зарязан - на произвола на арогантни политически кръвосмешения и с алчно прахосан обществен запас. Затова какъвто и да е изходът от вота, последствията ще са дежа вю. И през идващите четири години Варна ще продължи да чака Батман в плен на Отровната Айви, Фиш Муун, Пингвина и другите *.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР