Преди да дам каквато и да било конкретна цифра, отново

...
Преди да дам каквато и да било конкретна цифра, отново
Коментари Харесай

ЧЕЗ: Само регулаторът решава цените на тока

Преди да дам каквато и да било съответна цифра, още веднъж ще обърна внимание, че единствен Регулаторът има право и носи отговорност за взимане на решение по отношение на цените на електрическата енергия. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ Карел Крал – районен управител на ЧЕЗ за България, разяснявайки импортираните в края на март от енергийните енергийните сдружения ценови заявки.

„ Регулаторът прави това въз основа на преценка на всички фактори и отчитане на декларираните параметри от всички участници във веригата на ценообразуването – произвеждане, където е най-големият дял от крайната цена; преноса; разпределението и снабдяването. Ние сме в последните две елементи на този развой. Към момента делът на ЧЕЗ е 8,39%, в това число налозите, което при една условна сметка от 100 лева значи 8 лева и 39 ст. Това е всичко, с което разполагаме за реализиране на българските и европейските условия за активността.

Съгласно подадените от нас в края на м. март ценови заявки, при положение, че нашите оферти бъдат признати, би се стигнало до приблизително нарастване от към 3 стотинки на киловатчас за бита “, уточни Карел Крал, само че посочи, че в това време предлаганите параметри по обособените индикатори биха довели до понижение на цената на пиковата сила за стопанските клиенти.

„ Ние сме длъжни да кажем какво е належащо. Както постоянно до момента, сме предложили смяна в тарифната конструкция, тъй че тя да отразява правилно действителните разноски за икономически, битови клиенти, клиенти на приблизително или ниско напрежение и така нататък Но крайното решение да дефинира какъв брой бързо българският енергиен бранш ще стане изцяло либерализиран е напълно в ръцете на КЕВР “, акцентира още районният управител на ЧЕЗ за България.

На въпрос по какъв начин са обосновани желаните от сдружението параметри във импортираните ценови оферти, той отговори: „ Има доста фактори, които да обосноват метода на последователното нарастване на цените за електрическа енергия, които и все още са най-ниските в Европейски Съюз.

Тук би трябвало да се регистрира превъзмогване на недостига в енергийната система, вложенията в инфраструктурата високо, приблизително и ниско напрежение, отразяване на разноските за произвеждане на електрическа енергия и несъмнено, либерализацията. В същото време километър кабел, нов трансформатор или електромер на всички места в Европа костват съвсем еднообразно.

Цената на квалифицираната работна ръка в България пораства. Това е годно и за енергийния бранш и ЧЕЗ би трябвало да се преценява с равнищата на възнагражденията в държавните и останалите частни енергийни компании.

Това е съществено предизвикателство и управлението на ЧЕЗ е в непрекъснат разговор с представителите на профсъюзите за реализиране на уеднаквяване на равнищата на възнагражденията и обезпечаване на конкурентоспособност на нашите компании да задържат и притеглят най-хубавите експерти в бранша. Ние към този момент имаме подписани групови трудови контракти, в които като управление сме поели избрани задължения.

Освен това сме финансово ангажирани с развиването на професионалното обучение в страната, което не е предмет на ценовите заявки, само че е в поддръжка на обстоятелството, че гледаме извънредно съществено на човешките запаси “.

Карел Крал разяснява и изказванията, че разноските на купувача Инерком и лихвите по възможните заеми са включени в ценовите заявки на ЧЕЗ. „ Абсолютно не. Ценовите заявки са готови от ЧЕЗ и купувачът няма никакво отношение към тях.

Самият ръководител на КЕВР Иван Иванов към този момент опроверга опцията сходни разноски да бъдат включени в цените. Това единствено по себе си е задоволителна гаранция като имаме поради, че крайното решение във връзка с цените на електрическа енергия на контролирания пазар, е на КЕВР “, аргументира се той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР