Преди членството си в ЕС Република Северна Македония е готова

...
Преди членството си в ЕС Република Северна Македония е готова
Коментари Харесай

Северна Македония е готова да запише българите в конституцията си |

Преди участието си в Европейски Съюз Република Северна Македония е подготвена да отвори конституцията си и да запише приноса на българския народ, по този начин и на хърватския народ в построяването на страната ни. Това сподели македонският министър председател Зоран Заев на конференция след срещата си българския си сътрудник Стефан Янев.

" Констатирахме, че имаме прозорец на опция да работим по нерешените въпроси, които имаме досега, в частност осъществяването на Договора за добросъседство, другарство и съдействие от 2017 година ", сподели Стефан Янев. „ Стремежът ни сега е да създадем удобна среда. Среда на доверие, другарство, среда на прям диалог, открит разговор, което да спомогне нашите експерти да седнат и намерят верните решения, които да бъдат показани пред обществата както в РСМ, по този начин и в България и съответните политически управления на страните да намерят верните решения, с цел да се движим напред “, добави той.

Янев сподели още, че делегацията на Зоран Заев е пристигнала с съответни оферти, като уточни, че те ще бъдат разисквани интензивно и професионално в околните дни. Изненадващо Заев ще остане и довечера в България, като разискванията ще продължат и през днешния ден.

„ Надявам се най-много на това, което споделих и което демонстрирахме и през днешния ден – атмосферата на доверие и взаимно разчитане и ценене на националните ползи да продължи в полза на търсене на решения, тъй като европейската вероятност на РСМ и Западните Балкани като цяло са в интерес и на България, и на целия район, и на Европейски Съюз. Всичко това би трябвало да е в границите на разпоредбите и разговора, който на първо време би трябвало да почисти нещата, с цел да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство “, добави служебният министър председател.

Според Янев би трябвало да се търси пресечна точка сред ползите на България и Северна Македония.

“Ако сме виновни политици и водачи на нашите нации, то е наше обвързване да работим над намирането на решение на двустранните въпроси ”, съобщи министър председателят на Република Северна Македония. „ Днес седнахме и разговаряхме за двустранен проблем. Ние имаме другари на всички места по света – и Република Северна Македония, и България, само че казусът е двустранен. Трябва да намерим неговото решение. Ако сме виновни политици и водачи на нашите нации, то е наше обвързване да работим над намирането на решение. С премиера Янев разговаряхме за същността и структурата на вероятното решение на казуса. Наше обвързване е да беседваме по двустранните въпроси, които не е невероятно да бъдат решени. Вярвам, че има опция да намерим решение. Работим дружно и беседваме, с цел да намерим решение “, добави той.

Двамата министър председатели са разговаряли и за интензитета на работа на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на България и Северна Македония.

„ За нас друга опция няма. Вярваме в европейските полезности “, акцентира Зоран Заев и прикани Македония и българският народ да поддържат добросъседски и другарски връзки.

На въпрос, който цитира някогашния министър председател Бойко Борисов, че служебният кабинет няма да направи нищо Янев сподели попита за какво тези политически водачи не са създали нищо до момента. “Правим всичко допустимо да търсим решения в най-кратък период. Кога и по какъв начин ще свършат нещата зависи от нас ”, добави Янев.

Заев сподели, че историята е доста значимо и цитира “мъдър ” човек, който е споделил, че с цел да отворим прозореца на бъдещето, би трябвало да позатворим, не да затворим, вратите на предишното.

Янев добави, че езикът на омразата не би трябвало да господства нито в България, нито в Македония. Не би трябвало да има цензура, само че е значимо езикът на омразата да не се култивира на държавно равнище, добави служебният министър председател. Той заяви, че със Заев са замисли Юредица мероприятия с цел да дадем опция на младежите да бъдат по-често, дружно да намират техния си език на другарство, което ще бъде потребно в годините напред, а не да се обръщат обратно и да търсят проблемите ”.

В момента Заев е на среща с президент Румен Радев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР