Преди четири дни Апелативната прокуратура във Варна обяви, че са

...
Преди четири дни Апелативната прокуратура във Варна обяви, че са
Коментари Харесай

Как шестте тона амфетамини, хванати във Варна, се свиха до 2.5 тона

Преди четири дни Апелативната прокуратура във Варна разгласи, че са хванати шест тона амфетаминопроизводни на пристанище Варна – Запад. Пратката е открита в резервоар, дошъл от Китай, а получателят ѝ е жител от Европейски Съюз. Обявено бе, че става дума за 300 чувала, които са декларирани като лимонена киселина.

Във вторник във Варна бе дадена специфична конференция, на която откритото количество опиати внезапно се сви до 2.5 тона, а чувалите станаха 600. Повечето медии отразиха това събитие като нов случай и по този начин по-невнимателните жители, които са отчели и двете вести, евентуално са останали с усещане, че управляващите са заловили общо 8.5 тона дрога за по-малко от седмица.

Това обаче не е по този начин. Проверка на Mediapool откри, че първата информация, обявена от варненската прокуратура, е неверна. Държавното обвиняване очевидно доста е желало да се похвали бързо с огромния удар и е съобщило на процедура подправена вест.

От Агенция " Митници " прецизираха пред Mediapool, че общото хванато количество опиати е 2.5 тона. Амфетаминопроизводните са били ситуирани " шахматно " измежду хванатите чували с лимонена киселина. Целта е била да се минимизира риска, тъй като при инспекция управляващите биха могли да уцелят чувал с легалната субстанция.

Във вторник управляващите оповестиха, че е хванато амфетаминопроизводното вещество Алфа-фенилацето-ацетамид или 2-фенилацето- ацетамид, известно още като АПАА. Това е нов тип мощен прекурсор за произвеждане на опиати. Цената при реализация на сходно количество АПАА от незаконни разпространители възлиза на над 500 милиона евро. Ударът е бил изработен от чиновници на Агенция " Митници ".

Стоката е пристигнала с резервоар от Китай, като е заявена като лимонена киселина - 600 торби по 25 кг. По метода " разбор на риска ", контейнерът е попаднал в предварителната селекция за инспекция от " Митническо разузнаване и следствие " и " Борба с наркотрафика " в Митница-Варна.

Митничарите са били много старателни. Те са прегледали общо 300 чувала с лимонена киселина преди да се натъкнат на прекурсорите.

Основен консуматор на този вид прекурсор са страните от Западна Европа, като през последните години такива незаконни лаборатории за произвеждане на синтетични опиати са засичани и в Централна и Източна Европа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР