Преди часове стана ясно, че Съединените щати ще изпратят на

...
Преди часове стана ясно, че Съединените щати ще изпратят на
Коментари Харесай

Украйна със супер оръжия, на които Русия отговаря с „пушечно месо“. Израел може да изпрати на Киев „Железе...

Преди часове стана ясно, че Съединените щати ще изпратят на Киев предлагани от корпорацията " Боинг " високоточни " бомби ". Досега Белия дом се въздържаше от тези доставки. Вече е дадена „ зелена “ светлина. Новината пристигна от организация " Ройтерс ", която цитира двама високопоставени чиновници. Според тях Вашингтон приготвя нов пакет военна помощ за Украйна за над 2 милиарда $, който ще бъде разгласен до два дни. Помощта единствено от Съединени американски щати, откогато Русия нахлу в страната на 24 февруари, възлиза към този момент на 27.2 милиарда $.

 

Украйна ще получи също поддържащо съоръжение за системи за противовъздушна защита Patriot, както и високоточни муниции и противотанкови оръжия Javelin.

Тази информация мигновено бе изстреляна от китайските медии с коментар, че ситуацията на Кремъл става все по-тежко и е време Путин да приключи военната експанзия против Киев.

 

Според един от източниците на „ Ройтерс “ по-голямата част от пакета ще пристигна от фонда Инициативата за подкрепяне на сигурността в Украйна (USAI), който разрешава на администрацията на президента Джо Байдън да получава оръжия от промишлеността, а не от оръжейните ресурси. От него ще е и Ground Launched Small Diameter Bomb ( " Бомба с дребен диаметър, изстреляна от земята, GLSDB) с обхват 150 км. Това би дало на Украйна опция да поразява цели, които до момента бяха недостъпни.

 

Разработваната взаимно от " Боинг " (Boeing) и шведската SAAB " бомба " съчетава постоянно срещано оръжие (GBU-39) с ракетен мотор М26. С помощта на по-големия си обхват тя може да помогне в украинските контраатаки. Ефективността им се съпоставя с тази на реактивните системи за залпов огън HIMARS, които безусловно пометоха цели съветски подразделения.

 

GLSDB се насочва с GPS и може отчасти да се оправи с радиоелектронна битка. Използва се при всевъзможни метеорологични условия, в това число против бронирани транспортни средства. Данните са разказани публично в уеб страницата на SAAB. GBU-39, която ще действа като бойна глава на GLSDB, има дребни, сгъваеми крила, които ѝ разрешават да се плъзга повече от 100 км, в случай че бъде пусната от аероплан и да удря цели с диаметър от 1 метър нагоре.

Засега не е ясно дали Съединени американски щати ще дават на Украйна и ракети ATACMS с обхват на поразяване съвсем 300 км.

 

Сред другите средства, които ще получи украинската войска са съставни елементи на противовъздушната защита HAWK, системи за противопоставяне на дронове, радари за противопоставяне на артилерия и въздушно наблюдаване, информационно съоръжение, дронове PUMA и аварийни елементи за съществени системи като Patriot и Bradley.

Гореща вест идва и от Израел. Премиерът Бенямин Нетаняху е декларирал през днешния ден, че страната му обмисля да изпрати военна помощ на Украйна. Това не значи, че Йерусалим се отхвърля от ролята си на медиатор в спора, в случай че бъде помолен за това.

 

" Да, разсъждаваме по въпроса за военна помощ ", споделя Нетаняху в изявление за американската телевизия Си Ен Ен. Става дума на първо място за неповторимата израелска система за противовъздушна защита " Железен купол ".

Досега Нетаняху се въздържаше от директни самопризнания за даване военна помощ на Украйна, само че явно обстановката се е трансформирала.

Израелският водач удостовери, че Съединените щати са изпратили на Украйна артилерийски муниции, които допреди това са се намирали в Израел, и даде да се разбере, че еврейската страна ще предприеме нужните ограничения, с цел да попречи на производството в Иран на оръжия за Русия.

 

Украински и западни представители упрекват Иран, че доставя дронове на Русия, които тя употребява в Украйна. Техеран твърди, че това не е истина.

 

Нетаняху сподели още, че е бил помолен да играе ролята на формален медиатор сред Москва и Киев, откакто съветските сили са нахлули в Украйна през февруари предходната година, само че не е подхванал дейности в тази тенденция, тъй като по това време е бил в съпротива.

 

Израелският министър председател съобщи, че е подготвен да бъде медиатор, в случай че Русия, Украйна и Съединените щати го помолят за това.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР