Преди часове приключи окончателно евакуацията на българските граждани от Судан.

...
Преди часове приключи окончателно евакуацията на българските граждани от Судан.
Коментари Харесай

Николай Милков: Евакуацията на българи от Судан приключи

Преди часове завърши дефинитивно евакуацията на българските жители от Судан. Това сподели министърът на външните работи Николай Милков на конференция в министерството.

Общо 37 българи са поискали евакуация, само че в следствие трима са се отказали, тъй като имат по-възрастни родственици там, за които би трябвало да се погрижат. Така изведени от Судан са били 34-има българи.

Всеки съответен случай беше прегледан по настрана, описа шефът на " Ситуационния център " в министерството, който дава отговор за тези случаи, Таня Димитрова.

Евакуацията стана по суша и със самолети на партниращи страни - до границата с Египет и до Порт Судан, изясни тя. След като сънародниците ни са напуснали Судан, грижата за тях са поели посолствата ни в Оман, Кайро, Берлин, Франкфурт и Хага.

Трима българи към този момент са се прибрали в България, двама са в Берлин, шестима са във Франкфурт. Четирима са стигнали в Джибути благодарение на шведските въздушни сили, само че следва да им се извадят документи, тъй като техните са изтекли и едвам тогава ще се приберат у нас. Други трима са в Саудитска Арабия. 16 са минали границата с Египет. За извеждането на сънародниците ни от Судан са помогнали и българските служби, за което Димитрова благодари. Министерството е съумяло и да провежда прегледи на българите в Клиниката за инфекциозни заболявания.

България не разполага с посолство в Хартум, което извънредно доста усложняваше ситуацията, акцентира пък Милков. И благодари за работата на " Ситуационния център ". 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР