Преди броени дни светът стана свидетел на нелеп инцидент в

...
Преди броени дни светът стана свидетел на нелеп инцидент в
Коментари Харесай

Как да се спасим в огромна тълпа от хора

Преди броени дни светът стана очевидец на безразсъден случай в в който повече от 150 души починаха, смачкани от голяма тъпла по време на фестивал за Хелоуин. Трагедията се случи в квартал Итеуон в Сеул.

Всичко стартира в 20:00 часа на 30 октомври, когато по тесните улици стартират да се струпват прекалено много хора, като тези в предната част стартират да падат, заради напън от прииждащите в задната част хора. Други пък се задушават, поради неналичието на задоволително въздух. Това докара до гибелта на най-малко 153 души. Като съществени аргументи за случая се считат неналичието на надзор от страна на полицията, голямото количество хора, прекомерно тесните улици и характерният им надолнище.

Това ужасяващо събитие ни подсети какъв брой в действителност могат да бъдат рискови тълпите и какъв брой животозастрашаващи могат да бъдат сходни обстановки. Но по какъв начин да се спасим, в случай че се окажем в центъра на огромо скупчване на хора? Последвайте тези препоръки:

Най-напред трява да бъдем наясно в каква обстановка се намираме и до каква степен е гъста тълпата към нас. Ето няколко на практика правила за оценка на гъстотата на тълпата:
Ако нямате физически контакт с хората към вас, плътността евентуално към момента е под трима души на квадратен метър, тъй че сега всичко е наред. Ако се блъскате с един или двама души към вас без да желаете, гъстотата на тълпата би трябвало да бъде към четири до пет души на квадратен метър. Непосредствена заплаха няма, само че е по-добре да се отдалечите от центъра на задръстването. Ако не можете свободно да движите ръцете си, дотам, че е мъчно да докоснете лицето си, има прекалено много хора - заплахата е станала сериозна.
Дръжте очите си отворени

Вашата цел номер едно е да се измъкнете от морето от хора допустимо най-бързо и умерено. Огледайте се: по-добре ли е да се върнете обратно или да продължите напред? За да разберете, пробвайте се да разберете къде се намира епицентърът на тълпата и по-късно се придвижете към мястото, където тя понижава. Не забравяйте да погледнете нагоре. Може да намерите бързо бягство, като се изкачите по ограда или се качите на перваз.

Тръгнете си, до момента в който можете

Ако тълпата се сгъсти към вас, наличното пространство понижава и свободата ви на придвижване последователно се стопява. Колкото по-дълго чакате, толкоз по-трудно ще бъде да избягате. Не се колебайте да напуснете мощно натоварената зона незабавно щом започнете да се чувствате неловко и до момента в който към момента имате задоволително място за придвижване. Излизайки от тълпата, вие също ще намалите заплахата за другите, защото зоната ще бъде по-малко препълнена за тези, които остават.

Останете изправени

Ако е прекомерно късно да бягате, най-важното нещо, което би трябвало да извършите, е да запазите равновесие и да останете изправени. При конфликт на навалица хората са толкоз компактно притиснати един към различен, че в случай че някой падне, той основават резултат на доминото, неотложно поваляйки тези към себе си. Ако паднете, тежестта на други тела ще ви прикове към земята, преди да имате опция да се изправите. Така че останете на краката си.

Пестете дъха си

Кислородът е вашият най-ценен запас. По-голямата част от смъртните случаи са породени от задушаване. Избягвайте да крещите, в случай че не се постанова и контролирайте дишането си.

Дръжте ръцете на равнището на гърдите

Ако натискът стане прекомерно мощен, скръстете ръцете си пред себе си като боксьор. В това състояние можете да отбраните гръдния си панер и да си осигурите няколко сантиметра пространство към ребрата и белите дробове, с цел да можете да дишате.

Носете се по течението

Когато бъдем бутани и притискани, естественият ни инстикт може да бъде да устоим на натиска и да се отдръпнем. В тълпата обаче, съпротивата би била загуба на скъпа сила. Вместо това се оставете да бъдете носени от течението, като в същото време се стараете да запазите салдото си.

Отдалечете се от бариерите

Единственият случай, в който предходният съвет не е използван, е в случай че сте до стена, ограда или различен корав предмет, който не можете да изкачите. Първите жертви на злополука постоянно са приковани към бариери, какъвто беше казусът в Торино през 2017 година и при бедствията в Хейзел и Хилсбъро.

Ако хората бягат от нещо

Това е характерна обстановка, при която навалица се втурва в една посока, с цел да избяга от действителна или хипотетична заплаха. В сходни моменти придвижването на тълпата може да бъде по-опасно от всяка опасност, действителна или мислена. Отделете малко време, с цел да оцените обстановката и умерено се придвижете на безвредно място, като в същото време стоите допустимо най-далече от тълпата.

Помагайте си взаимно

Една обединена навалица е по-вероятно да оцелее, в сравнение с навалица от индивидуалисти. Така че бъдете хора и предлагайте помощ, когато можете, избягвайте да препъвате хората към вас и пазете за най-слабите членове на групата. Това ще бъде от изгода за всички, в това число и за вас.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР